Hajtogatott leveles tészta recept
A Hajtogatott leveles tészta hozzávalói:1 evőkanál ecet vagy citromlé
1 kiskanál só
fél liter hideg víz
1 kg (10 dkg + 90 dkg) vaj vagy sütőmargarin
1 kg liszt
A Hajtogatott leveles tészta elkészítési módja:
10 deka lisztet gyors mozdulatokkal belegyúrunk 90 dkg vajba vagy sütőmargarinba. Egy "téglát" formálunk belőle, és befóliázva a hűtőbe tesszük. A maradék 10 deka vajat vagy sütőmargarint egy mély tálban elmorzsoljuk 90 deka lisztben. Beleöntjük a hideg víz felét, a sót, az ecetet (citromlevet), és ha szükséges apránként a többi vizet hozzáadva rétestésztát gyúrunk. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagos lesz. Ezután a tésztát fél óráig pihentetjük. A fél óra leteltével a rétestésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra, és négyszög alakúra nyújtjuk. A vajas vagy sütőmargarinos tésztát a közepébe rakjuk, és a rétestésztát balról, jobbról, fölülről, alulról ráhajtjuk. A beburkolt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és újra az előbbi sorrendben összehajtjuk. Ezután fél órára lefóliázva hűtőbe tesszük. Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán megint fél órát hűtjük. A beburkolást követő hajtogatáson kívül, összesen még legalább négyszer nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát, félórás pihentetésekkel, de minél többször, annál szebb, levelesebb lesz. A hajtogatott leveles vajas vagy sütőmargarinos tésztából diós-, kakaóscsigákat, túrós-, lekvárospapucsokat, túrós-barackos ökörszemet, pudingos forgót és fantáziánknak megfelelően még rengetegféle süteményt készíthetünk. Természetesen felhasználhatjuk sós sütemények (sajtosmasni, sajtos roló, szezámmagos rudacskák) készítésére is.
Érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hosszadalmas az elkészítése, viszont a nyers tészta fagyasztható.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2016. okt. 28. 06:52
A hajtogatott leveles tészta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.