Hagyományos, lekváros fánk recept
110 perc
179 kcal
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg porcukor
6 tojássárgája
6 dkg vaj
egy evőkanál rum
egy csipet só
bő olaj a sütéshez
30 dkg eper- vagy baracklekvár
vaníliás porcukor a tálaláshoz
A Hagyományos, lekváros fánk elkészítési módja:
1. Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe Öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (15 perc). 2. A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, Adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (30 perc). 3. Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be. 4. A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C-fokra) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára. Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni. 5. A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Gvivike, 2008. febr. 3. 18:40
A hagyományos, lekváros fánk elkészítési módja és hozzávalói.