Hagymás, szalonnás, tejfölös, tepsis lepény recept
A Hagymás, szalonnás, tejfölös, tepsis lepény hozzávalói:A tésztához:
35 dkg liszt
csipetnyi só, cukor
1,5 dl tej
25 g élesztő
5 dkg puha vaj
1 tojás
A töltelékhez:
1 kg vöröshagyma
20 dkg kolozsvári szalonna
2 dl tejföl
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
egy evőkanálnyi friss, aprított rozmaring
A Hagymás, szalonnás, tejfölös, tepsis lepény elkészítési módja:
A meglangyosított tejbe belemorzsolom az élesztőt, csipet cukorral, liszttel, összekeverem, felfuttatom, majd a liszthez öntöm. Hozzáadom a puha margarint, a tojást, és robotgéppel jól kidolgozom. Ha kemény lenne a tészta, akkor egy pici tejet gyúrok még hozzá. Kétszeresére kelesztem. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A hagymát felkarikázom, a szalonna bőrét lehúzom, és apró kockákra vágom. Jó nagy serpenyőben pár percig pirítom a szalonnát, majd hozzá adom a hagymát. Közepes lángon kb. 15 percig párolom. Langyosra hűtöm. A tésztát 1/2 cm vastagra kisodrom, amit kivajazott tepsibe teszek. (gáztepsi a méret)Kb. 5 percet pihentetem. A kihűlt hagymához hozzákeverem a tejfölt, borsot, rozmaringot, és a tésztára kenem. Sózni csak akkor kell, ha nem elég sós a szalonna. A sütőt előmelegítem, légkeveréses sütőben 225 °C-on kb.15 perc alatt megsütöm. A ropogós tésztán a töltelék finom krémes lesz.
Ha csak szárított rozmaring van, abból egy csipet is elég.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Hoev, 2010. ápr. 15. 20:19
A hagymás, szalonnás, tejfölös, tepsis lepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.