Habos-mazsolás túrótorta recept





Tészta:
20 dkg liszt
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj
1 evőkanál hideg víz
csipet só
A hozzávalókat egy keverőtálba mérem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Kinyújtom és kivajazott tortaformába teszem úgy, hogy legyen egy 3 centis pereme is a tésztának. 180 fokra előmelegített sütőben elősütöm. Kb. 6 perc. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket.
Túrós töltelék:
50 dkg túró
1 kis pohár tejföl (200 g)
10 dkg cukor
1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 2 zacskó vaníliás cukor)
1 citrom reszelt héja (bio/kezeletlen citrom legyen)
3 tojás sárgája
3 evőkanál mazsola
3 evőkanál búzadara
A Habos-mazsolás túrótorta elkészítési módja:
A búzadara kivételével a hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem. Ha a tészta esetleg felpúposodott volna sülés közben, akkor villával megszúrkálom és a villa hátával megnyomkodom. A tésztát megszórom a búzadarával, majd a túrós-mazsolás tölteléket a tésztára öntöm. A 180 fokos (gáz)sütőben 50 percig sütöm. A sütés 40. percében elkezdem verni a habot a tetejére. (Mire felverem a habot, a túrós töltelék is teljesen átsül.) Tetejére a hab: 4 tojásfehérje (1 a tésztából, 3 a töltelékből maradt ki) 12 dkg porcukor A tojásfehérjét összekeverem a porcukorral és elkezdem felverni. Először nagyon nehezen indul habosodásnak, de kitartás, kb. 10 perc intenzív habverőzés után kemény, fényes hab keletkezik. A habot a sütemény tetejére teszem és visszateszem a 180 fokos sütőben 10 percre. Nem szabad tovább sütni. Miközben hűl a sütemény a hab arany gyöngyöket izzad ki magából. Íze nem nagyon más, mint más sült tojáshaboknak, de ezek a csodás pöttyök ellenállhatatlanul szépek.
Jó étvágyat kívánok!!!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: b74f6e5cdd, 2012. okt. 2. 19:18
A habos-mazsolás túrótorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.