Habos mákos lepény recept
A Habos mákos lepény hozzávalói:13 dkg Rama sütőmargarin,
25-30 dkg finomliszt,
fél csomag sütőpor,
2 tojássárgája,
5 dkg porcukor,
1 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
Rama sütőmargarin,
finomliszt
A töltelékhez:
25 dkg őrölt mák,
5 közepes alma (kb. 60 dkg),
20 dkg porcukor,
3 evőkanál sárgabarackíz
A tetejére:
3 tojásfehérje,
20 dkg kristálycukor,
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
A Habos mákos lepény elkészítési módja:
A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük 2 órán át. Ezután egyenletesen egy margarinnal kikent, liszttel behintett, kb. 30x25 centis tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155) kb. 10 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük. A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak a legkisebb lánggal (60-70 fok) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab.
kb. 30-40 szelet jönn ki belöle ki hogyan vágja
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: cicaanya, 2007. nov. 25. 20:24
A habos mákos lepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.