Ha otthon lakik a dolgozó gyermeketek, mennyit ad haza a fizetéséből? (beszélgetés)
Szerintem ezt tök jól csináljátok. Egyrészt ő is megtanulja, hogy nem költhetjük az összes pénzünket kedvünk szerint. Másrészt azzal, hogy ti sem "felélitek", mert annyival több van, hanem összerakosgatjátok és majd valamikor egy nagyobb kiadáskor jól jön. Ebből azt is látja, hogyan kell a többletet összerakni későbbi időkre... Nagyon okos, nagyon ügyes.
Persze ehhez az is kell, hogy a napi kiadások terén ne kelljen szűkölködni. Mert bizony spórolni is csak ott lehet, ahol van miből.
Amikor még otthon laktam szinte az összes pénzemet leadtam. Csak az maradt nálam, ami kellett szórakozásra és ruha, stb. vásárlásra. Sokat visszakaptam a leadottból, mert volt, hogy nem volt elég, ami nálam maradt, illetve időnként ha nagyobb dolgot szerettem volna, akkor a szüleim által összegyűjtött pénzemből kaptam, hogy meg tudjam venni, stb.
A gyerekem velünk él, a fizetése felét leadja, mivel elég magasak a költségei (telefon, kaja, stb.). Én is próbálom az általa leadott pénzt összespórolni, hogy majd odaadjam neki, ha nagyobb kiadása lesz.
Attól függetlenül, hogy elég sokat lead, szokott vásárolni is itthonra, illetve meg szokott minket lepni egy-egy nagyobb dologgal éves szinten, mint a mosogatógép, stb.
A húgod, amennyiben így gondolkodik, akkor lépjen. Majd akkor megtudja mennyibe kerül az önálló élet és elgondolkodhat azon, hogy mennyivel kevesebbe került volna a mama hotel.
A közös költségekbe a keveset is sajnálja, akkor álljon a saját lábára és tanuljon meg egyedül, kezdő fizetésből boldogulni.
A rezsiért nem fogadok el pénzt. Adtak volna, de nem kell.
Amúgy itthon, de külön háztartásban élnek a menyemmel, és természetesen ellátják magukat.
(bár a többszörösét keresi az én fizetésemnek ( informatikus + egyetemen tanit ) de sajátmagától nem ad pénzt. Ha sürgősen kell, néha kérek tőle, azt meg is adom, ő meg elfogadja, bár magyar viszonyok szerint jogvégzett létemre én sem keresek nagyon rosszul, csak néha a munkáltatóm körbetartozásai...no comment.
szerintem 28 éves létére - 2 éve dolgozik - még szinte gyerek, nem éri fel ésszel. A háztartásba nem segit de vesz nekem laptopot okos telefont és ami a korosztályukban menő. Hozzáteszem, nem élünk nagy lábon havi konyha rezsi kiadásom max 100.000 FT ( ügyesen és spórolósan kiadósan főzök, ami édesanyám érdeme .
Remek módszer!
Ha a fiam új munkahelye, a keresete valóban tartós lesz, én is sok mindent átgondolok, mert szeretném őt az önállóságra rávezetni. Ugyanakkor lesznek olyan költségeink, amik eddig nem voltak, mert nem tellett rá, pedig természetes: a ház karbantartása.
Majd meg kell kérdeznem azt is, hogyan járunk jobban az internetes-telefonos díjcsomaggal, mert a fiam telefonját is előfizetésessé tesszük. Ha netán lesz akció, ha ő új előfizető lesz, és szerezhetünk egy új tévét olcsón a szolgáltatótól, én nem zárkózom el tőle...
Ha 10 éve még otthon voltál és utána született gyerekek, az mondjuk 8 -9 éves, kitudja mi lesz10-15 év múlva.
Én 1973-75 ig az összes keresetemet hazaadtam. Amikor férjezmentem, kistafírungoztak,(ha ismerős fogalom) lakodalmat csináltak. Ha kértem pénzt kaptam.
Amíg otthon laktam tőlem nem kértek de természetes volt számomra, hogy adok. Használtam a vizet, villanyt. Ettem amit ők.
Szóval mindenbe egyformán beleadtunk. (Én és a testvéreim is.)
Fizetésnapon a melóhelyem előtt várt anya anno..
Kaptam 18326 ft fizut,15-öt elkért pénteken,vasárnap meg még akart 3000-et...beintettem,mert ez a havi fizetésem volt.
Én is leléptem.
Az én gyerekem ha már dolgozna, a rezsibe kérném szálljon bele,mondjuk 15000ft-al...mai bérekhez képest ez semmi,kaját eddig is kapott,ennyi.
Ketten vagyunk a fiammal- Ő magának kér vissza x összeget, mindig megbeszéljük, mert nekem mostanában kicsit gyengébben ment. Neki sem volt nagy keresete.
A legjobb barátja sem keres nagyon sokat, a jól kereső szüleivel él, ő kb. 10%-ot ad haza, a többi az övé.
További ajánlott fórumok:
- Dolgozó anyukák, otthon éhes a család...
- Nem otthon dolgozó több gyermekes anyák - nyári "gyermekelhelyezés"?
- Hány évesen és mennyi időre mertétek-tudtátok először egyedül otthon hagyni gyermeketeket vagy gyermekeiteket?
- Szociális otthon konyháján ki végezhet munkát az intézet dolgozói közül?
- Egy védőnő milyen gyakorisággal köteles látogatni a kisgyermeket az otthonában?
- Kisgyermekes, eü-ben dolgozó anyukák! Hogyan oldjátok meg gyermeketek "elhelyezését"?