Szociális otthon konyháján ki végezhet munkát az intézet dolgozói közül? (tudásbázis)
Jó kis élelmezésvezető! :( Tudja egyáltalán, hogy az élelmezéssel kapcsolatos dolgokért ő a felelős???
"A szalámi, a túró nyáron is ki van porciózva, 40 fokban a disznósajt is, pöndörödik fel a széle.... Tálcákon a darált alma, mellette nagy tálakban az egész alma, a csokoládé, esetleg a túró rudi, a csokoládé... porciózd. Nem csak "kiszórni" kell, mint a kórházban.... "
EZ TELJESEN SZABÁLYTALAN! A hűtendő dolgokat fogyasztásig a hűtőben kell tartani!
Tavaly, az év második felében történt...
Az ápolási szinten felütötte a fejét egy vírus, az idősek között viharosan terjedt, volt nap, amikor 3 embert vitt el a mentő... a háziorvos elsők között adta utasításba, hogy sem az ott dolgozó nővérek, sem a lakók az étkező-konyha közelébe sem mehetnek...a másik szinteken dolgozók meg ellátták a délutáni konyhás feladatokat ugyanúgy... Évente többször előfordul hasmenés-hányás vírus, amibe a személyzet ugyanúgy belekerül... akkor a vacsorával együtt azt is osztom?
Ami engem dühít ....
Vezetőségi értekezleten elmondtam, hogy ez a többletmunka sok a nővéreknek. Amikor 4 napos ünnep volt, akkor ez 5 napot jelentett a vacsoráztatásban nekünk pluszban. Az élelmezésvezető nem értette, miről beszélek, azt mondta, ez szerinte semmiség... felháborította, hogy miért nem akarjuk tovább csinálni. A konyha teljes létszámban dolgozik, sőt... egy fővel többen vannak, vagyis a napi 4 konyháson felül (3 nappalos és 1 délutános, még 3-an szabadnapon, szabadságon lehetnek.
Próbáltam kompromisszumot kötni, hogy a szombat-vasárnap maradjon, a többi nap ünnepnapoktól függetlenül legyen a konyhások feladata... az élelmezésvezető nem fogadta el. Azzal védekezett, hogy a konyhai munka nagyon nehéz, kell a konyhásoknak a szabadidő, kell, hogy legyen könnyítésük. Szerinte a lábost nehezebb emelgetni, mint a 100 kg-os fekvőbeteget.
Az igazgatónő annyit mondott, hogy kezdésnek a pénteki napon legyen délutános konyhás, mire az élelmezésvezető azt válaszolta, hogy nem hajlandó megmondani a konyhásoknak, adja írásba az igazgatónő....
Bocsánat, nem voltam egy ideig... be sem néztem. Ennek az volt az oka, hogy úgy éreztem, nem nagyon értik, miről beszélek. Na, most viszont úgy gondolom, hogy Te érted.
Délután fél négytől (szigorúan be kell tartani ezt az időpontot, főnővéri utasítás) van a szinten a fürdetés. Ez azt jelenti, hogy 40-50 ember jön kettesével a fürdőbe, hozzák a szennyest, pakolunk, fürdetünk, kezelünk, mossuk az alsóneműket a külön kis mosógépünkben. Aztán hívjuk azt a négy-öt pelenkás beteget, tisztázunk... de fél ötkor legkésőbb (bár az már késő) lent kell lenni a konyhán (!), hogy rakjuk a kenyeret 160 embernek, aztán elő kell készíteni, mert van ápolási szint és vannak, akik nehezen étkeznek. A szalámi, a túró nyáron is ki van porciózva, 40 fokban a disznósajt is, pöndörödik fel a széle.... Tálcákon a darált alma, mellette nagy tálakban az egész alma, a csokoládé, esetleg a túró rudi, a csokoládé... porciózd. Nem csak "kiszórni" kell, mint a kórházban....
És van rá keret a konyhások létszáma miatt... csak már kedvük nincsen hozzá. ... szóltunk miatta az élelmezésvezetőnek, azt mondta, ha ő most megmondja a konyhán, hogy többet kell délutánozni, akkor belefőzik a kondérba...
És bár törvény után tovább nem kutattam, de az biztos, hogy amikor jöttek ellenőrizni az intézetbe a higiénés feltételeket és elmondták a hibákat, az elsők között említették, hogy a konyhásokon kívül senki nem mehet a konyhára és nyúlhat az ételhez. Erre válaszolta az élelmezésvezető, hogy úgysem ellenőriznek délután 5-kor...
Én meg a székletes papucsomban, amiben a fürdőben ki tudja, mit szedtem össze, dettó a ruhám, köpenyem, megyek vacsorát előkészíteni és osztani...
Ez elég szomorú! Sem nővér, sem sofőr, sem postás, tehát senki a konyhai személyzeten kívül nem tartózkodhat a konyhában!
Gyerekek sem, ld. iskola konyhában/a konyhán belüli irodában sem a befizetés idején!
Ahol ellenőrzés során a nővérek a konyhában vannak figyelmeztetést kapnak, amit felvesznek a jegyzőkönyvbe.
Olyan, hogy HCP nincs, HACCP minőségbiztosítási rendszer a neve, ami veszélyelemzés, ebben többek között az is szerepel, kinek milyen munkafolyamatban mi a feladata, miért felelős, mikor mit ellenőriz (hűtő hőmérséklet, takarítás, kész étel hőmérséklete, személyi feltételek....stb).
Minden esetben (a rendszer kidolgozásakor, illetve bármilyen változás során) a munkáltató kötelessége a dolgozók oktatása ezzel kapcsolatban, amit jegyzőkönyvezett formában a HACCP könyben rögzít. Az említett sofőr max. higiéniai oktatást kaphatott (amit kétlek, mert mi keresnivalója bent a konyhán????), ami vizsgával zárul. Ez nem jogosítja fel arra, hogy a konyha területén tartózkodjon. A konyhai személyzetnek, élelmezésvezetőnek érvényes eü. kiskönyvvel kell rendelkeznie. Ezért sem értem a sofőr mit keres ott (munkaruhában???), ahol élelmiszerrel dolgoznak?
A fórumindító helyében megkérdezném, hol van írásban rögzítve, hogy neki kell a konyhás munkáját végezni, főleg abban az öltözékben, amiben előtte beteget mosdatott pl.!
Amikor ne adj Isten ételfertőzés/ételmérgezés esetében kell majd az adott otthonba ellenőrzésre kimenni, kíváncsi vagyok melyik dolgozó tenyeréről fogják a kenetmintát levenni? Hogyan magyarázzák meg, hogy nincs a konyhán 1 konyhai dolgozó sem, csak a nővérek? És az is bizttos hogy ilyen eset este, vagy késő délután fog történni, tehát az élelmezésvezető min. egy megrovásban, rosszabb esetben kirúgásra számíthat a mintavétel, és a kenetminták, stb. laborvizsgálatának függvényében....
Ez a legtöbb kórházakban is így van.Délben az ebéddel együtt felküldik a hideg vacsorát is, és addig a hűtőben van tárolva,míg ki nem osztják a nővérek.
Ha megpiszkálja ezt a dolgot, ,tuti kiderül hogy ki volt, és akkor az állásának annyi! Ha ez megéri, akkor tegye meg!Semmi nem marad titokban, névtelenül meg nem foglalkoznak a panasszal sehol,még érdeklődés szinten sem.
Egyébként délután egytől vacsoráig hol állnak az ételek (vaj, szalámi?) Mert ezeknek a hűtőben lenne a helyük, mert könnyen megromlanak, a vaj elolvadhat, gusztustalanná válhat. Ha elöl hagyják, biztos vagyok benne, hogy ez nem felel meg a higiéniai előírásoknak, ha meg a hűtőben van, jó nagy meló előszedni őket, mert az ember kettőnél többet nem tud egyszerre kivinni. Plusz még a kenyér porciózása... Szerintem ők is tudják, hogy nem helyes, amit tesznek, azért mondták, hogy nem este jön az ellenőrzés. Mert ha jönne, baj lenne.
Azt esetleg megtehetnéd, hogy az ÁNTSZ-hez telefonálsz be, és megkérdezed, hol találhatod meg a vonatkozó jogszabályokat. Ők egészen biztosan tudják. Nem arra gondoltam, hogy bemártsd a munkahelyedet, általánosságban is meg lehet kérdezni.
A kenyeret nekik kell kiporciózni a zacskóból. Ez máris jelentős pluszmunka több tíz betegnél, ha belegondolunk, hogy nővérhiány van és nagyon sok a dolguk. Ha csak fel kellene kapni a teljesen előkészített tányérokat, gondolom, beleférne, de ez már jelentős pluszmunka. Azon kívül, amit szintén írt a fórumindító, nem higiénikus, hogy mindezt abban a ruhában végezze el, amiben a betegek között mozog, ágyneműt cserél, pelenkáz... Szóval ez nem a klasszikus vacsoraosztás, hanem többletmunka, amihez a törvényi feltételek sincsenek meg. Legalábbis nekem úgy tűnik. Más kérdés, lehet-e tenni ellene.
A konyhán egyébként munkaerőhiány vagy forráshiány van? Mert akkor kifizethetnék a délutános nővérnek azt a többletmunkát, amit megspórolnak a délutános konyhással. Ezt sosem értettem: valaki rálőcsöli másra a feladatát, ő meg zsebrevágja érte a pénzt.
Nem tudom milyen jogszabály tartozik ide, de az biztos, hogy mindenhol ezt csinálják. Van ismerősöm, aki sofőr a gyermek élelmezésnél, és ha épp 2 fuvar között van, akkor be kell mennie a konyhába és segítenie kell....Mondjuk neki van vizsgája vagy mije a HCP vagy valami hasonló.
Nem hinném, hogy tudnál bármit tenni, akkor sem, ha megtalálnád a szabályozást, hiszen lazán kirúgnak, ha sokat akadékoskodsz....
Tökéletesen érthető voltál eddig is.
Az erre vonatkozó jogszabályt keresed.
Én meg csak olyan intézményről hallottam eddig, ahol az előkészített vacsort a nővérek osztják.
Szerintem az ételkészítésben nem lehet szerepük, de a felszolgálásban, kiosztásban igen.
Ágyban fekvő beteg etetését is a nővér oldja meg. Hozzányúlhat a beteg ételéhez.
A konyhába tényleg nem mehet be, erről fogsz taléálni jogszabályt, ha kutakodsz.
Lehet, az ANTSZ oldalán találsz is erre vonatkozó segítséget.
vagy egy levél/telefonhívás a fenntartónak vagy önkormányzatnak és rögtön kiderül.
Nem is akarok.
Látom, elvesztünk a részletekben, vagy nem vagyok érthető annyira, amennyire szeretnék.
Sem tálalóban, sem máshol az ételhez nem nyúlhat más, csak az arra kijelölt szakszemélyzet.
A körülöttünk lévő intézetekben van mindig délutános konyhás.
Abban, hogy a hétvégét a nővérek bevállalnák, a kompromisszum a lényeg. A probléma nem a hétvégi 2 nap, hanem amikor 4-5 nappá növi ki magát.
Én egyetlen dolgon akadtam csak fenn: hogy vannak napok, amikor bevállalnád az ételosztást , és vannak, amikor nem.
Na, erre nem fogsz jogszabályt találni.
A vacsorát a legtöbb helyen a nővérek osztják.
Csak nem a konyhából, hanem a tálalóból, shová a konyhások bekészítik.
Több otthonban ez a rendszer.
Olyan jogszabályt meg úgyse fogsz találni, ahol az van írva, hogy "pénteki és ünnepnap délután legyen konyhás, de szombat-vasárnap maradhat".
Valójában mit is akarsz?
Tudom, sokat nem segítettem.... :(
Egy szociális otthonban dolgozom, ahol az intézmény saját konyhát működtet a maximálisan alkalmazható személyzettel. 160 fős az intézmény, 7 konyhás dolgozik. A konyha normálisan felszerelt.
Az élelmezésvezető néhány éve létszámhiányra hivatkozva kérte a nővérek segítségét konyhai munkára. Ez azt jelentette, hogy pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon nem dolgozott/dolgozik délután konyhás, hideg vacsora van, amit a nővéreknek kell kiosztani. A vacsorát déltől kb. délután 1 óráig a konyhás kistányérokra szortírozza (szalámi, vaj, zöldség), a kenyerek pedig zacskóban vannak, étkeztetés előtt a nővéreknek kell a tányérokra tenni és a vacsorát az adagoló ablakon keresztül kiadni a gondozottaknak. Erre a munkára nincsen plusz nővér, a műszakban lévő délutános nővér dolga. Több képzésen is elhangzott, hogy a konyhában csak a konyhai személyzet tartózkodhat, senki más, de az élelmezésvezető erre azt felelte, hogy az ellenőrzés úgysem vacsoraidőben fog érkezni.... Most szóltunk újra, hogy legalább a pénteki és az ünnepnapi délutánokat vegye vissza a konyha (szombat, vasárnap maradhat), elutasították, mondván, hogy ez nem nagy munka, előkészülnek, csak ki kell "szórni" az ételt.
Tudom, hogy van erre jogszabály (közétkeztetés, ki és milyen formában lehet a konyhán), de nem tudom, hol keressem. Aki hasonló helyen, munkakörben dolgozik és tud nekem konkrétumokat mondani, kérem, az segítsen!
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Depresszió, kisebbségi komplexus, szociális fóbia
- Miért kapnak a rendőrök önkormányzati szociális bérlakást?
- Hogyan lehet fejleszteni a szociális megoldóképességet?
- Anyukámat (87 éves) be kellett költöztetnem a szociális...
- Súlyos szociális fóbiám és szorongásom van. Legutóbb emiatt...