Ha leszázalékolás után dolgozni kezdek, a havi 20.300 mellett elveszik a 90%-os kártyát is? (tudásbázis)
Ahogy írod is, az régen volt, és 2011-ben nagyjából sikerült rendbetenni a helyzetet. (kiskapusok mindig lesznek persze attól még)
DE!! A fogyatékossági ellátás nem egyenlő a a rokkantsági ellátással, sőt, a rokkantsági járadékkal sem.
Mindegyiknek más-más a kritériuma, a támogatási összege.
20 ezertől átlag nyugdíj fölöttiig bármennyi, pont attól függően, hogy ki mennyit tett a kalapba.
A mai világban elég nehéz leszázalékoltnak lenni csak úgy, ahogy régen.
És a hallássérültek állapota sem mindegy. Aki ép hallással született, csak idővel romlott a hallása, az a hétköznapokban sokkal jobban boldogul. Kap egy modern hallókészüléket és elvan, csak egyes munkákat nem vállalhat.
Ellentétben azzal, aki értelmi sérültként kapja ugyanazt a támogatást.
A férjem értelmileg ép volt, de autó nélkül, kerekesszékesként egyébként sem volt esélye, a környéken még most sincs olyan munka, amit esetleg autón körbejárva kiosztanának, majd összegyűjtenék. Tíz éve sem volt.
Aztán idővel a kezei sem működtek már egészségesen.
Ha tud.
De kösz, igaz, nekem a saját jogú csp. nem szokott eszembe jutni. A sérült lányomnak a fogy.tám volt a magasabb összeg, azt igényeltük meg inkább.
A férjem meg nem születési sérült volt, ő "megdolgozott" a fogy.tám.-ért.
Amiről itt szó van, az a fogyatékossági támogatás és az azzal járó utazási kártya.
A rokkantnyugdíj mellett folyósítják. Már akinek, mert sokaknak sajnos indokolt lenne, de nem jár.
Anyám is erre való tekintettel érvényesíthetett adójóváírást. Namármost ő a halláskárosodására kapta, ami gyerekkora óta fennállt, végig kísérte a felnőtt korát és igazán nem okozott neki problémát a mindennapokban. Sőt, ha valami zaj idegesítette, levette a hallókészülékét és innentől nyugi volt.
Mivel az adójóváírás nem válogat, ő a fordítási munkái után kapta vissza a befizetett adóelőleget. Én ugyanazt a munkát végezve, ugyanabban az utcában élve, csak simán örülhetek, ha éppen nem a traktoros munkák időszaka van, és más zajok sem zavarnak.
Vagyis akkor nincs tennivalóm ahogy látom.
Mondjuk a kártya még kérdéses nekem de ugye de majd látjuk.
Ha hivatalosan bejelentenek, akkor neked nem kell jelentened semmit. Ha feketén dolgozol, akkor meg megint nem, ha vállalkozó leszel, akkor magadnak kell intézni az ügyeidet, vagy a könyvelődnek.
A többit Borsalino75 leírta.
Vagyis akkor ha keresek 170 ezret ami ugye nem magas akkor még 3 hónapig a 20 ezret is kaphatom? Bár ha azt nézzük 0 forintos hónappal indítok.
A MÁK kártya ügyében van valakinek ötlete? Bár lehet tényleg kérni kellene egy újat a másik eltűnésére hivatkozva.
Hiszen a jegyvizsgáló úgyis csak az érvényességet nézi ami 22-ben jár le. Én pedig viszonylag sokat szoktam utazni.
Suli alatt betegség miatt kaptam meg a családit és vele a 90%-os kártyát. Viszont amennyire tudom munka mellett, ha átlépek egy bizonyos összeget akkor azt elveszik. Vagy nekem kell az államkincstár felé jelezni, hogy dolgozok?
A másik a 90%-os kártya. Ezt elveszik ilyenkor? Vagy ha igen és azt mondom elhagytam mennyire mennek a dolog után? Azért majd két évig még jól jönne az utazási kedvezmény. :)
Vagy ilyenkor érdemes újat kérni előtte arra hivatkozva, hogy eltűnt a másik?
További ajánlott fórumok:
- Visszaállítják a GYES-t, de mellette csak 4 órát lehet dolgozni
- Kinek jó és mért, hogy nem lehet gyes mellett 8 órát dolgozni?
- 3 gyerek mellett visszamenni dolgozni?
- Kisfiam dec. 2-án tölti a 3. életévét, de szeptembertől mennék vissza dolgozni, ha felveszik bölcsibe akkor decemberben átkerülhet az oviba?
- Aki tartós beteg és behívják közmunkára és emiatt nem tud járni dolgozni, akkor elveszik a segélyt (szociális járadékot)?
- 50% rehabitácios leszázalékolás mellett mennyi lehet az éves jövedelem mert őstermelő vagyok.