Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ha babot\csicseriborsót megfőzöm és száraz dunsztba teszem az meddig állhat el? fórum

Ha babot\csicseriborsót megfőzöm és száraz dunsztba teszem az meddig állhat el? (tudásbázis)


1 2
34. Guruljka (válaszként erre: 33. - Elbb)
2018. ápr. 30. 21:07
Engem nem vonzanak az olajban sütött dolgok, még fánkot se sütök. :D Nem ettem még falafelt.
33. elbb (válaszként erre: 26. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 20:52

A konzervesnek erzek egy mellekizt.

Egyebkent szeretek ilyenekkel foglalatoskodni. Es ilyenkor ha van friss beaztatott, szoktam csinalni falafelt. Ahhoz nem fozott kell.

32. bnedora (válaszként erre: 29. - Globus)
2018. ápr. 30. 20:33
Én, zöldséglevesbe szoktam tenni. Mást még nem próbáltam.
31. Guruljka (válaszként erre: 30. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 20:19
30. Guruljka (válaszként erre: 29. - Globus)
2018. ápr. 30. 20:19

Én indiai jellegű receptekbe használnám, de sokáig nem lehetett kapni. Aztán vettem,de megöregedett nálam és nem főtt meg. A következő már sikerült, de nem győzött meg.

Viszont egészséges.

29. globus
2018. ápr. 30. 20:15
Mire használjátok a csicseriborsót? Még nem kóstoltam soha :)
28. Guruljka (válaszként erre: 26. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 20:14
Meg hogy figyeled, le ne égjen... teregeted... szárítod... Nem lehet otthagyni.
27. Georgina94 (válaszként erre: 25. - Elbb)
2018. ápr. 30. 20:11
Köszi :) ez is jó ötlet :) ezt tuti kipróbálom :)
26. Guruljka (válaszként erre: 25. - Elbb)
2018. ápr. 30. 20:08
Oké, de ha a vételárhoz hozzáadod az energiaköltséget is, nem olcsóbb mégis a konzervet megvenni?
25. elbb (válaszként erre: 21. - Georgina94)
2018. ápr. 30. 20:07
Mivel a csicseri fozese tobb orat is eltart, en ugy szoktam, hogy egyszerre megfozok egy kilot. 24 ora aztatas es kb 5-6 ora fozes. Majd mikor kesz, szetteritem tepsiken, konyharuhan es ha leszardat, akkor kisebb adagokban lefagyasztom. Nekem ez valt be.
24. globus (válaszként erre: 16. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 19:50

Nekem van Brita vízszűrő kancsóm, rendszeresen cserélve benne a szűrőbetét, de érzékszervi különbség nem vehető észre. Finom víz van nálunk, simán iható a csapból.

Ez a termoszos melletteállás nevetséges.

2018. ápr. 30. 19:45

"A botulotoxint számos élelmiszerből kimutatták, például kukoricakonzerv, bors, zöldbab, levesek, cékla, spárga, gomba, érett olíva, spenót, tonhal, csirke, csirkemáj és májpástétom, löncshús, sonka, kolbász, töltött tojás, gyümölcs, homár, füstölt és sózott hal. Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. A kórokozó gyengén savanyú, közömbös vagy enyhén lúgos kémhatású élelmiszerekben (4,5 felett pH-n), oxigéntől elzárva érzi jól magát, és termeli toxinját. A szervezetbe táplálékkal bekerülő Clostridium botulinum emberről emberre nem terjed."


Én is inkább húskészítménnyel asszociálom a botulizmust. Ráadásul igen ritkán fordul elő.

Ha a házilagos hőkezelés lenne az oka, nagyobb lenne az esetszám, mert rengetegen tesznek el zöldségféléket télire, üvegben.


Csak éppen száraz hüvelyeseket nem szokás így tartósítani. Ritkábban esszük, és ráér megfőni.

Amit már eddig írtam tippet, nem ismétlem meg.

22. kisj (válaszként erre: 5. - Georgina94)
2018. ápr. 30. 19:38
Biztos hallottál már a botulizmusról...szóval én ez miatt nem tenném. Nem éri meg, hacsak nem ipari módon tudsz hőkezelni.
21. Georgina94 (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 18:03
Ezekkel már én is találkoztam :) tényleg mindenki mást mind sajnos :\
20. Georgina94 (válaszként erre: 8. - Bnedora)
2018. ápr. 30. 18:03
Köszii :D :D
19. Georgina94 (válaszként erre: 6. - Bnedora)
2018. ápr. 30. 18:02
Köszi, akkor kipróbálom :)
18. Guruljka (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 17:50

Hármaska:


Ha hagy ritkán van itthon "szódabika", nem teszem a babba. Egyszer tettem, de felhabzott a leve és kifutott, azaz volt vele macera, de nem főtt meg később se rendesen. Régi volt nagyon. Azon semmi nem segít.

17. Guruljka (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 17:48

Ketteske:


A szárazbabot válogassuk át, tisztítsuk meg a szeméttől, utána alaposan mossuk meg és áztassuk.


Ötven éves tanács, akkor még zsákból mérték ki a babot.

16. Guruljka (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 17:46

Na olvasom.

Az első nőt nem oltották ve veszettség ellen?


"Keverjük össze forró vizet, és szűrt vizet, és önts annyit a babra, hogy teljesen ellepje. A műveletet a főzés előtti nap végezd el, és éjszakára helyezd a tálat langyos helyre.


Egy termoszban tároljuk meleg vizet, és amint a bab felszívja az előbb ráöntött mennyiséget, pótold a termoszból."


Mijaza szűrt víz, és majd hülye leszek a termosszal a kezemben virrasztani. Langyos hely? Télen nálam a 16 fok langyos, az jó lesz?

15. Guruljka (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 17:44

Én inkább kísérletezem.

Régebben nem áztatok babot, már amióta egy spontán kívánság kedvéért aznap akartam megfőzni, és nem tartott hosszabb ideig, mint áztatva.

Azóta kipróbáltam a forrázást, és ennél maradtam.


No meg, én nem tervezek előre. Tudom én, mire lesz gusztusom holnap? - Jóformán magamra főzök, mert a fiam mégis a fiam... ő kicsit háklis, de van közös nevező.

14. globus (válaszként erre: 13. - Globus)
2018. ápr. 30. 17:42
Mondjuk én csak akkor főzöm, ha tényleg van rá idő, ha esetleg kedvezőtlenül alakulna a munkamenet, ne babráljon ki velem...
13. globus (válaszként erre: 12. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 17:39

Nézd csak, milyen vicces ellentmondásokat írnak, sajna ez más témákkal kapcsolatban is így van a neten. Ember legyen a talpán, aki ki tudja válogatni az igazságot:


[link]


[link]


Hogy végképp nőjön a káosz:

[link]

2018. ápr. 30. 17:31

Áztattam is, főztem is...


Általános tapasztalatom, ha babot,lencsét, sárgaborsót főzök, az áztatás felesleges.


Ezeket leforrázom, és azzal főzöm tovább. A sárgaborsó rendszerint szétfő, még ha nem is akarom, mert annyira hamar készen van.

11. bnedora (válaszként erre: 9. - Guruljka)
2018. ápr. 30. 17:27
Én is eddig csak konzervet vettem.
2018. ápr. 30. 17:26

Hasznos tanács:


Áztatás nélkül nem megy


Amint azt fentebb is írtam, a csicseriborsót felhasználás előtt mindenképpen be kell áztatni. Egy éjszakára minimum, ebből alkudni nem lehet. Az egy éjszaka lehet persze nappal is, de nem lehet kevesebb, mint 10, de inkább 12 óra. A beáztatásnál vigyázzunk, mert a csicseriborsó meg fog dagadni kb. a kétszeresére, ehhez pedig sok hely és sok víz kell neki. Mikor felöntjük vízzel, legyen bőven hely a tálban és a víz se csak éppen ellepje, hanem bőven legyen rajta. Akkor a legjobb, ha háromszoros a vízmennyiség. Főzéskor, mint más szárított hüvelyeseknél is, érdemes kevés szódabikarbónát tenni a vízbe, így hamarabb készen lesz.


A csicseriborsót érdemes jól záródó üvegben tárolni, megromlani ugyan nem igazán tud (molyosodni se nagyon), de fél évnél tovább lehetőleg ne tároljuk.

9. Guruljka (válaszként erre: 6. - Bnedora)
2018. ápr. 30. 17:24
Arra a csicserinél figyelni kell, hogy ha régebbi, akkor soha nem fog megfőni. Én inkább konzervet veszek, ha csicserit akarok enni, mert egyszer főztem már három napon át.
8. bnedora (válaszként erre: 6. - Bnedora)
2018. ápr. 30. 17:23

Itt a link:


[link]


Azt nem írja, hogy meddig lehet így tárolni.

2018. ápr. 30. 17:23

Nálam bevált, hogy ha tudom, hogy másnap nem lesz sok időm főzni, az ilyen lassú főzőst akkor felteszem főni, amikor már nyugi van.

Ha csak félig megfőtt, az elég. Ha kihűlt (a fazekat hideg vízbe is lehet állítani e célból), hűtőbe teszem. Másnap már sokkal hamarabb készen van.

6. bnedora (válaszként erre: 5. - Georgina94)
2018. ápr. 30. 17:22

Rákerestem:


elkészítés


A csicseriborsót leöblítjük, egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe.

Másnap kuktában 40-50 perc alatt sós vízben puhára pároljuk a babérlevelekkel.

Steril befőttes üvegekbe merjük, amíg kihűl, száraz dunsztba tesszük.

2018. ápr. 30. 17:11
Köszi a válaszokat :) azért szeretném így csinálni, mer így olcsóbb, mintha konzervet vennék, és kényelmesebb is lenne, ha csak egyszer kell 45 percig főzni és utána bármikor elővehetem, mintha minden egyes főzésnél elmenne ennyi idő :\
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook