Ha az apuka A+ az anyuka B+, hogyan lehet a gyerek 0-? (tudásbázis)
Bár a topik régi, hátha valakinek jól jöhet.
A vércsoportnak három allélja van (A, B és 0) és négy alapvető vércsoport létezik (A,B,AB és 0). Ha a gyerek két A, két B vagy két 0 allélt örököl, akkor homozigóta a vércsoport és A,B illetve 0-ás vércsoportja lehet. Ha azonban A, B allélt örököl az egyiktől és 0-t a másiktól, akkor A vagy B vércsoportú lesz, noha a genetikai vércsoportja A0 vagy B0. Mivel a 0 recesszív, így nem hat a tényleges vércsoportra. Abban az esetben, ha a gyerek egy A és egy B allélt örököl, egy kodomináns típus jön létre, az AB.
Különböző vértípusok allél-kombinációi
A0--->A
AA--->A
B0--->B
BB--->B
AB--->AB
00---> 0
Tehát pl.: az egyik szülő A0, a másik B0.
A gyermek lehet: A, B, AB és 0 is. Ahogy ez a kérdező esetében is van.
Ami pedig az Rh+/Rh- minőséget illeti, hasonló a helyzet.
Két Rh+ személynek úgy lehet Rh- gyermeke, hogy a mindketten recesszív módon hordozzák a negatívat.
+/- és +/- esetén a gyerek lehet: +/+, +/- és -/- is.
Az öröklés így működik:
Szülők 0 és 0 = 0-ás gyerek.
Szülők 0 és A = 0-ás, vagy A-s gyerek 50-50% eséllyel.
Szülők 0 és AB = 0-ás, A-s, AB-s, vagy B-s gyerek, 25-25% eséllyel.
Szülők 0 és B = 0-ás, vagy B-s gyerek, 50-50% eséllyel.
Szülők A-s és AB-s = 50%-ban A-s, 25-25%-ban B-s, vagy AB-s
Szülők A-s és B-s = 50-50%-ban A-s, vagy B-s
Szülők B-s és AB-s = 50%-ban B-s, 25-25%-ban A-s, vagy AB-s.
A0 és B0-nak lehet 0-s gyereke
( mert mkinek 2 vcs-ja van, AA, A0, BB, B0 és igy tovább. A domináns öröklődik)
Én ebbe témába beleástam magam, mert én is két A0 + szülőnek vagyok 0- gyereke.( jah és hasonlitok édesapámra, mert az anya ugye biztos ...)
mi lenne ha bemennétek a véradóba és megkérdeznétek egy hozzáértőt? vagy pl egy okos dokit? :D
én am nem is tudom még a babám vércsoportját, mert nálunk pozitívos anyánál nem vesznek a babától vért vércsoportmeghatározásra... rengetegszer vettek már szegénytől vért...de csak sima labort... vércsoportra egyszer sem...
HViki, kedves doki bácsinak genetikából 1-es.
Nektek CSAK 0 negatív gyerekeitek lehetnek, mert a 0 és a negatív is recesszíven öröklődik, tehát a Ti génállományotok 00 -- mindkettőtöknél, ebből csak 0- gyerek lehet!
Domináns vércsoportú szülő esetén lehet a szülőnek recesszíven öröklődő génje is (pl A0, B0 ill. +-, amely rendre A, B ill + vércsoportot eredményez a szülőnél) és ekkor örökölheti a gyerek a recesszív gént, HA a másik szülő is hordozza azt, pontosan 25% valséggel.
Az eredeti kérdezőnek:
Mivel az A és a B domináns, ugyanígy az Rh+ is az ezért abban az esetben, ha
Anya genetikailag: AO és +- azaz a vére A+
Apa genetikailag: BO és +- azaz a vére B+
a gyerek lehet genetikailag OO és -- azaz a vére O-
De mivel a - vércsoport recesszív (nem domináns), ezért két - vércsoportú szülő genetikailag mindig -- és -- így az utód egyértelműen -- genetikailag, ami - vércsoportot eredményez.
Ugyanez igaz a 0-s vércsoportra és a kék szemre is! Két 0-snak csak 0-s gyereke, 2 kékszeműnek csak kékszemű gyereke lehet!
szerintem rosszul tudják egyszerűen a vércsoportot, AB és A kombóból nem lesz 0-ás gyerek, sluszpász.
:)
Kékés zöld színű szemű szülőknek lehet kék-zöld-barna színű szemű gyermeke.
Viszont kék.zöld színű szemű szülőknek csak kék vagy zöld színű szemű gyermeke lehet,barna nem!
akkor ti genetikailag csak testvérek vagytok.
ennyi a megoldás
További ajánlott fórumok:
- Három vagy több gyerekes anyukák, ha van kedvetek dumcsizzunk.
- Kisgyermekes anyukák! Mennyit lehettek a gyerekkel?
- Mikor lehet letiltatni a gyerektartást az apukától?
- Lányos anyukák segítségét kérem! Diána hercegnős pólót hol lehet kapni óvodás korú gyereknek?
- Milyen fajta lehetett a bemlapomon lévő cicánk apukája? Mert anyukája közönséges rövidszőrű házimacska.
- Ha az anyuka magas, de az apuka átlagos termet, akkor megeshet, hogy a gyerek is magas lesz, vagy valahol középúton meg fog állni?