Ha a hó miatt nem tudok munkába menni, az szabadságból megy, vagy úgymond vis major eset, és így fizetett nap kategória? (tudásbázis)
Kérhet a munkáltató igazolást a Volántól, MÁV-tól, ez esetben jogos.
Gépkocsival közlekedők vonatkozásában nem tudom, de a fentiek esetében régebben még így működött.
134. § (1) A szabadság kiadásának időpontját - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg.
(2)337 Az alapszabadság egynegyedét - a munkaviszony első három hónapját kivéve - a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, a munkavállaló erről haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni. A munkavállaló a munkáltató felszólítása esetén a körülmény fennállását a munkába állásakor haladéktalanul igazolni köteles.
Nálunk erre anno azt mondták, induljunk el időben...
Sajnos ilyenek a munkáltatók. Jobb esetben, mint előttem már írták, fizetetlen szabadság.
így igaz, szerintem többen vagyunk így.
Én 23 kmre járok dolgozni, csak kocsival tudok menni, mert igaz, hogy jár busz, de csak egy másik faluból, ami 10 kmre van, tehát addig mindenképpen kocsival kéne mennem. Eleve odáig nem tudok bemenni, csak ha kerülő úton megyek. És inkább otthon maradtam, mivel havi 40ben van a benzinem, amiből 8 ezret kapok. A nettó fizetésem meg 71 ezer forint. Lehet számolni, mi éri meg jobban.
Tényleg jó lenne tudni, hogy ez szabiból megy e, mert én így nem merek elindulni. Már hó nélkül is csúszkál az autó rendesen, végig szerpentinen megyek az erdőben
Az ok igazából részemről mind1, csak felötlött bennem a kérdés.
Bár látom, másnak meg totál aktuális. :)
Szabadság.
Honnan, hova nem tudtok menni dolgozni? Miért? Nem jár a vonat, busz? vagy miért. Én pont annyi idő alatt beértem, mint máskor. Igaz, itt Pesten 10 cm hó esett csak.
További ajánlott fórumok:
- GYES után szabadságon vagy munkában?Avagy hogyan tovább?
- Visszatérés munkába gyed után: milyen verziók vannak a felgyűlt szabadságot illetőleg?
- 5 hónap munkaviszonyra mennyi fizetett szabadság jár?
- Valaki aki Ausztriában dolgozik, tudna nekem segíteni? Ausztriában is úgy történik a fizetett szabadság kiadása, ahogy itthon?
- Betegszabadság után holnap már mennék dolgozni, de még nem kaptam meg az igazolást, hogy munkába állhatok. Mi a teendő?
- Ki tudja, hogy Németországban, Carlcheimben, a húsfeldolgozóban mennyi egy magyar fizetése, és fizetett szabadság jár-e?