Gyümölcsfa, kerti dísznövény & kerti dekoráció (beszélgetős fórum)
Kerti dekor:
Ha van házikedvenc, célszerű védett helyre tenni előlük->
Futó/kúszó: meténg, borostyán, kecskerágó, madárbirs, terülő boróka, lonc
Talajtakaró: bőrlevél, árnyékliliom, gyepes szappanfű (illatos), orbáncfű,
Helyed lesz, lehet virágágyást szín és/vagy magasság szerint kialakítani. Vagy gyepet különböző magasságú füvekkel "feldobni". Takaráshoz vagy szoliterként?
Ugyanez a fák esetében...díszfa vagy gyümölcs?
Meg gondolom égtájfüggő is biztos .
Hátul nyugati , elől keleti fekvésű
Lesz időm gondozni őket . Kb 1 hektár , de fele szőlő , másik fele ki lett vágva pont udvarnak . Ez hátul .
Elől kisebb a hely , de ott is van hely bárminek . Hátul lesz pergola. Egynyári is jó , muskátli nagyon mutatós szerintem , piros. Évelőt is majd meg örökzöldeket meg futó - kúszókat , szóval mindent amit a pénztárca megenged.
A talaj sima föld .
Mennyi időt szánsz a gondozásra?
Ha más elfoglaltságod is van - persze, nem tudom, mekkora területről van szó, - a legkevésbé igényes növényeket válaszd. Ha valamit takarni szeretnél, akkor annak megfelelő magasságút vegyél. Megint más a helyzet, ha pergolát vagy lugast tervezel. Egynyári vagy évelősök?
Nagy a választék:)...ja, és a talaj sem mindegy.
na, majd rákeresek mert elképzelni sem tudom...
hogy hol lehetne ilyesmit kiásni fenékbebillentés nélkül..-)
Nálam is minden évben jó szokott lenni a gyümölcstermés, az idén ki fogja leszedni azt nem tudom.
De virágzásban, korai fagyban mindig aggódok.
A végén meg sokkal több lesz mint kellene.
A babér nálam 15 centisek, tavaly kaptam őket.
Zanótról meg sosem hallottam..-)
Sok mindenem van,,és soha nem elég:))A kedvencek:babér,rozmarig,levendula,zanót,tiszafa,magyal,
japán birs,gránátalma,kései végzetfa(ez csodás,és vanília illatú).
GYümölcsfák mindenféle van,de talán a cseresznye,szilva,körte ,alma ami majdnem mindíg bejön,,ha kevés is.Késői virágzású fajtákat keress,mert elviszi a fagy a koraiakat többnyire.
Ősszel ültettünk datolyaszilvát(kaki)késői virágzású fa már minden gyümölcs lejön mire ez megérik,,szép és finom:))Várom nagyon:))
Nálam tiszafák vannak, olyan 3 méteresek.
Abból van a sövény.
nyírhatóak, mindig zöldek, dúsak, nagyon elégedett vagyok velük.
Mögötte pad, senki sem lát oda, csak a madarak.
Aí én mogyorófáim alatt nincs pázsit, meg se maradna a fű a sűrű lombok alatt. Egész évben gyönyörködöm viszont a fákban, melyek között van zöld és bordó levelű, s a zöldnek különböző árnyalatai.
Bár igazad van, sok vele a nyűg; mire begyűjtöd ősszel a termést, s elrendezed (szedegetés, "hámozás", törögetés, pirítás) - százszor is megátkozod még a fajtáját is. Ezen csak az segít (utólag), mikor ropogtatod a finom csemegét.
Nálunk a szomszédban van egy óriási mogyoróbokor,és nagyon nem ajánlanám,mert arról mindig hullik valami,vagy a barka vagy a levele...Nagyon melós,ha alatta pázsit van.
Nekünk bejött a bambusz-de csakis gyökér csapdázva.Sokat nőtt 2 év alatt.Ezen kívül van meggy,szilva,ringló fa,amik szépen növögetnek.Tavaly ültettünk ősszel még gingkó és vérszilva fákat...
A virágok közül a rézvirág az tutiiii...:))
Málna.
Én kerítést csináltam belőle.
Magnólia.
Gyönyörű, nekem tavasztól őszig folyamatosan virágzik.
Én az eperfát ajánlom, szép is, hamar is nő és sokáig hozza a finom gyümölcsöket. Valamint a cseresznyét, ebből egy kései fajtát.:)
Melyik az a gyümölcsfa amelyik gyorsan nő és igénytelen ? Vagy kerti dísznövény ?
Kinek melyik kerti dekoráció jött be ? Nektek milyen van ? Ötleteket szeretnék , mert költözünk szerencsére :)
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi díszek, karácsonyi dekoráció
- Szomszéd háza előtti gyümölcsfa átlógva hozzánk, nálunk piszkol. Mit tehetek, hogy ez megszűnjön?
- Karácsony 2013 (SK/DIY) - Dekorációs ötletek, adventi naptárak, sk ajándékok
- Téli és karácsonyi olcsó, kreatív dekorációs ötletek
- Kreatív hobby avagy hogy csináljunk olcsón kedves ajándékokat, dekorációkat...stb.
- Ki mikor kezd el gondolkozni a húsvéti dekoráción?