Gyeden vagyok és azt szeretném tudni, mi jár nekem akkor ha a második baba az első 3 éves kora előtt, vagy ha utána jön?Köszi a válaszokat (tudásbázis)
Mintha dolgoznál jár minden a három évvel ezelőtti fizetésed szerint, bár annak is van módja, hogy megeeltesd infláció követően azt az összeget, hisz ma már nem annyit kapnál mint 3 éve!
A GYES és a GYED munkaidőnek számít!! Te most dolgozol! otthon a babával
Ha pont betölti a 3 az első akkor szülésig vetesd magad táppénzre és akkor addig kapod a táppénzt míg megnem szűlsz..( dolgozni visszamenni úgyse tudnál) , ha megszületik a baba akkor minden jár utána is- gyed, gyes stb..
Én így csináltam. munkajogi jogász tanácsára
Ha GYES alatt, vagyis az elsőszülötted hároméves kora előtt szülöd a következő gyermekedet, az ő jogán ismét igénybe veheted a terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ezt követően a Gyed-et.
Ha még két éves kora előtt megszületik a kistesó, akkor az az általános szabály érvényes, hogy ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatások formáira, a támogatást csak egy jogcímen vehetik igénybe. (Vagyis vagy a nagyobb gyermek után járó GYED-et, vagy a kisebbik gyermek után járó ellátást.)
Ha már három éves elmúlt a csemetéd, amikor újabb gyermeked születik, akkor meg szerintem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az első gyereknél.
Nekem úgy volt, hogy még a 2 éves kora előtt megszületett, tehát még gyeden voltam és így azt is kaptam tovább.
A következőnél visszajelentkeztem dolgozni, gyesen voltam, majd mikor kiderült, hogy baba lesz táppénzre mentem és le kellett mondani agyest, de utána ismét, szülés után, a gyedet kaptam.
Úgy tudom ha átlépsz a gyesbe és nem dolgozol, akkor a szülés után a gyes marad csak.
De én nem vagyok bérosztályos, csak gyakorló anyuka, remélem találsz nálam okosabbat ebben a dologban. :-)
További ajánlott fórumok:
- Második cukorgyógyszertől is rosszul vagyok
- 5 napja késik a mensim, az első teszt halvány pozitív, a második negatív. Terhes vagyok?
- Gyes-en vagyok és várom a második gyermekemet. Szeretnék táppénzre menni, hol intézzem?
- Második babámmal vagyok 38 hetes terhes. A mai uh-n mondták, hogy nagyon lent van a feje. Ez jelentheti azt, hogy már nem kell sokat várni?
- Jár-e gyed a második baba után, ha még az elsővel gyeden vagyok, de a munkaviszonyom már megszűnt?
- Hogyan számolják a Tgyás-t és a Gyedet második gyermeknél, ha az elsővel még gyeden vagyok?