Gyes-en vagyok és várom a második gyermekemet. Szeretnék táppénzre menni, hol intézzem? (tudásbázis)
Na megnéztem. Sok minden van fenn a neten erről.
A 2010. május 1-e után született gyermekek esetében kétéves korig jár majd a GYES (az eddigi 3 helyett)A GYED legfeljebb annyi időre vehető igénybe, amennyit a szülő biztosításban töltött, és max. a gyerek 2 éves koráig jár.
A Gyed igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban eltöltött időre lesz szükség legalább. A TGYÁS ideje alatt a szülő nőt ugyanúgy a fizetése 70%-a illeti meg.
Táppénzre elmehetsz, de mostmár nem nagyon éri meg sajna. Mert ugye azt is levitték 60%-ra. Eddig 70% volt:(
A többit nem nagyon tudom hogyan változott, de úgy rémlik csak 1 évig van GYED, és Gyes is. Tehát csak 2 éves koráig lehet otthon anyuka a babával. De ez a része nem biztos, várj, utána nézek a neten.
JA, CSAK ÉPPEN AZ ILLETÉKESEK SEM ZUDNAK EGYÉRTELMŰ FELVILÁGOSÍTÁST ADNI. aHÁNY SZERV, ANNYIT ÖSSZEG.
bOCS NEMM AKARTAM KIABÁLNI CSAK A FIAM MEGNYOMTA A CAPS LOCKOT.:-)
Az ismerőseim kötében is van olyan, akik így intézték a gyest, és a táppénzt is egyszerre. Férj kapta a gyest, feleség táppénzen volt.
Én gyes mellett mentem vissza dolgozni. Hál istennek nem kellett közben táppénzre mennem, de azt mondták nekem is, ha beteg leszek, és táppénzre kell mennem , akkor a gyest addig apuka vegye igénybe. Mert ugye 1 személy egyszerre gyest és táppénzt (2 juttatást) nem kaphat.
....és esetleg azt nem tudod, hogy Táppénz és Gyes járhat-e együtt?
(Ha nem az sem gond, majd a GYEST felveszi Apa)
igen igen ezt tudom, csak arra lettem volna kiváncsi, hogy ugynannyi-e, mint előtte volt. Kár hogy nem emlékszel:-), de köszi a válaszod.
Nekem a munkehelyem azt mondta, hogy ugyanannyi lesz, mint volt...de nem bízom a szavukban, szerettem volna megnyugtatni magam:-)
Újra terhességi gyermekágyi segélyt kapsz 168 napig (de ezzel jársz a legjobban anyagilag), majd ezután jön a gyed.
Már nem emlékszem az előzőre...a mostani 68025,-ft.
Nálam is ez volt az elsőnél, anno két éve. Úgy látszik, hogy ez nem változott:-(
Most rohangálhatok két helyre?
További ajánlott fórumok:
- A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok
- Miért nem tudja elsős gyermekem a számokat?
- Légcsőszűkületes a gyermekem
- Egyedül fogom felnevelni születendő gyermekem
- Hogyan tudnám elfogadni, hogy egyelőre nincs gyermekem, pedig szeretnék?
- Sziasztok! Ha novemberben szülöm a második gyermekem, de áprilistól gyes-en leszek, akkor mi számít majd a tgyásom alapjának? V.