Gyed és gyes egyszerre? (tudásbázis)
Idézet a családinet.hu-ról:
Alapszabály by jogalkotó, hogyha a szülők a közös háztartásban nevelt gyerek(ek) után többféle ellátásra lennének jogosultak (pl. egy újszülött után alanyi jogon gyesre, biztosítás alapján pedig tgyásra, vagy a nagyobb gyermek még nincs 3 éves, amikor a testvére születik), akkor egyszerre csak egy szülő, egy gyerek után, egyféle ellátást igényelhet.
A két lányom között 13,5 hónap van, az elsővel még bőven gyeden voltam, amikor a kicsi megszületett. Azon a napon megszünt a gyed és újra tgyást kaptam, és a második gyerek után kapok már csak pénzt, pedig még az első is beleférne.
Én is úgy tudom, hogy egy gyerek után csak egyféle ellátás igényelhető. De nézd meg ezt az oldalt, hátha segít:
Igényelje a párod a gyest, te meg a gyedet:) Egyszerre 1 ember csak egyfélét kaphat.
Vagy Gyed, vagy gyes. De ha megosztjátok úgy lehet:)
Sziasztok!
Nagyobbik fiam tartósan beteg, így 10 éves koráig jogosult vagyok a gyesre. Ha most még egy babát vállalunk, és igénylem a gyedet, akkor a gyest gondolom elveszítem. Vagy a mi esetünkben, a fiam betegsége végett megjár egyszerre mind a kettő? Mit gondoltok erről?
További ajánlott fórumok:
- Rokkantsági nyugdíj és gyes egyszerre?
- A gyes-t és a családipótlékot mindig egyszerre, egyösszegben kapjuk?
- Nyugdíjat és gyedet kaphat egyszerre valaki?
- Kaphatok gyest és tgyást egyszerre?
- Harmadik gyermekemet várom, a fiammal most gyesen vagyok, ha megszületik a harmadik baba, akkor két gyest kapok egyszerre a két kicsi után?
- Lehet-e egy háztartáson belül GYED és GYES egyszerre?