Nyugdíjat és gyedet kaphat egyszerre valaki? (tudásbázis)
A Magyar Államkincstár oldaláról ollóztam ki a törvényt.
"Mikor nem jár gyermekgondozási segély?
Nem jár gyermekgondozási segély annak a személynek, aki
a 3 évesnél fiatalabb gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb,
előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve
a) a gyermekgondozási segélyt és gyermeknevelési támogatást, az ezek folyósítása mellett végzett kereső tevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, továbbá a járási hivatal által a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére megállapított ápolási díjat,
b) társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján járó nyugellátást, illetve annak minősülő nyugellátást, a rehabilitációs járadékot, a rokkantsági járadékot, az átmeneti járadékot, a rendszeres szociális járadékot és a bányász dolgozók egészségkárosodási járadékát,
az egy évesnél fiatalabb gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezi el,
a gyermek egyéves kora után - a kivételektől eltekintve - korlátozás nélkül teljes munkaidőben dolgozik."
"A családok támogatásáról szóló törvény szerint gyes-t a teljesen munkaképes kismamák mellett a rokkantsági ellátásban részesülők és a nyugdíjasok is kaphatnak. A rehabilitációs ellátásban részesülőket viszont kizárták a gyermekgondozási támogatásból, mivel mindkettő rendszeres pénzbeli ellátásnak minősül, amiből viszont csak egyet lehet igénybe venni."
A Babafalva.hu-ról ollóztam.
Szia!
Én nyugdíjt kapok és gyest. Mivel nem volt elég a munkaviszonyom vagy mi a fene, így nem kapok gyedet. A gyed munkaviszony köteles. Viszont a gyes az minden anyukának egyenlő jogon jár. Én úgy gondolom, hogy csak az egyiket kaphatja így a nyugdíja mellett. Én is hallássérült vagyok ezért tudom így valamennyire.
További ajánlott fórumok:
- Lehet 2 férfit egyszerre szeretni?
- A providenttől egy családon belül hány ember vehet fel kölcsönt egyszerre?
- Mennyi öregségi nyugdíjat kaphat az, aki évtizedek óta 50 % rokkant?
- 2023 februári nyugdíjat és az emelést egyszerre utalják?
- Agusztusban kell szülnöm és júliusban lesz meg a 180 munkanapom. Igy is kaphatok gyedet?
- Mennyi nyugdíjat kaphat?