Grízes krémes recept
10000 kcal
A piskótához:
6 db tojás
0.5 csomag sütőpor
0.5 dl napraforgó olaj
1 csipet só
9 ek cukor (kristály)
8 evőkanál finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
6 dl tej
5 púpozott ek búzadara
75 g porcukor
75 g cukor (kristály)
1 csomag vaníliás cukor
200 g vaj
A csokimázhoz:
4 ek kakaópor
4 ek kristálycukor
4 ek víz
8 dkg margarin
2 ampulla rumarom
A Grízes krémes elkészítési módja:
A PISKÓTA: Szétválasztjuk a tojásokat. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a sót és a kakaóport. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral. A tojássárgájás krémhez keverjük óvatosan, majd a lisztet is apránként hozzáadjuk. A tésztát egy 35x22 centiméteres, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük (15-20 perc). Ha kihűlt, kettévágjuk. A KRÉM: A tejet a kristálycukorral felforraljuk. A búzadarát is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Időnként megkavarva hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízes krémmel összekeverjük. A krém felét a lapok közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére. Kakaóporral megszórhatjuk. CSOKIMÁZ: Olvaszd össze lassú tűzön a hozzávalókat; folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen. Ha kihűlt de még kenhető, öntsd a sütemény tetejére, egy spatulával egyengesd el rajta. A kész sütit tedd min. 1 órára, de legjobb ha egy éjszakára hűtőbe. Várd meg, míg kihűl teljesen a csokimáz a tetején, csak azután szeleteld a süteményt!
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: alső-felső
Tepsi mérete: 35x22
Sütés ideje: 15-20 perc (tűpróbával ellenőrizzük)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ancsa 37, 2023. ápr. 22. 21:47
A grízes krémes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.