Görög rakott burgonya recept
A Görög rakott burgonya hozzávalói:1 kg burgonya
40 dkg darált sertéshús
2 evőkanál étolaj
5 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis doboz paradicsompüré
só
őrölt bors
ételízesítő
babérlevélpor
őrölt szerecsendió
A besamelhez:
3 evőkanál liszt
3 dl tej
3 dkg vaj
Só
őrölt szerecsendió
A Görög rakott burgonya elkészítési módja:
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve a darált húst átsütjük rajta. A paradicsompürével, a babérlevélporral, az ételízesítővel és kevés borssal, sóval fűszerezzük, majd először a saját levében, aztán mindig csak egy kicsi vizet aláöntve puhára pároljuk. Közben egy másik lábosban a meghámozott, karikára vágott burgonyát a vajon - sóval, szerecsendióval fűszerezve - egy kevés vízzel nem túl puhára pároljuk. A burgonya felét egy mély tűzálló tálba (mélyebb tepsibe) terítjük, rárakjuk a húsvagdalékot, és a maradék burgonyával beborítjuk. Másfél deci vízzel leöntjük, és lefedve, erős lánggal úgy fél órát sütjük. Végül a fedőt levéve az ételt besamel mártással vonjuk be. A mártáshoz a tejet a liszttel simára keverjük, beledobjuk a vajat, sóval, szerecsendióval ízesítve, kevergetve sűrűre főzzük. A rakott burgonyát most már csak néhány percre tesszük vissza a sütőbe, amíg a teteje halványpiros lesz.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Lolita63, 2012. ápr. 8. 22:11
A görög rakott burgonya elkészítési módja és hozzávalói.