Görög citromos süti recept
A Görög citromos süti hozzávalói:20 dkg finomliszt,
10 dkg gríz,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
35 dkg cukor,
2.5 dl joghurt,
3 tojás,
1 citrom,
a tepsi kikenéséhez kevés vaj.
A sziruphoz:
2,5 dl víz,
25 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve.
A Görög citromos süti elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a "száraz" hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a "nedvesek" jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van. Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről, és ha úgy döntöttünk, kipróbáljuk a gyógyszertári citromolajat étkezési célra is, akkor néhány cseppet belekeverünk az elkészült szirupba. Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos, sok-sok helyen megszúrkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával. Végül ha kihűlt, kockákra vágjuk, és ha igazán finomat akarnak enni, egy-egy citromfagyival fogyasztják.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. febr. 13. 14:15
A görög citromos süti elkészítési módja és hozzávalói.