Galyasági tarhonyaleves recept
50 perc
A Galyasági tarhonyaleves hozzávalói:
5 dkg füstölt szalonna
2 fakanál sertészsír (vagy 4-5 evőkanál napraforgó olaj)
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika
4 szem közepes burgonya
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika
ízlés szerint só
jó maréknyi házi tarhonya
1 szál zellerlevél
1 csokor petrezselyemzöld
Tálaláshoz: szeletelt hegyes erős paprika.
A Galyasági tarhonyaleves elkészítési módja:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábasban, a fele zsiradékon zsírját kissé kiolvasztjuk. A tisztított vöröshagymát lereszeljük és a szalonnán megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük,elkeverjük, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. A megtisztított, 2-3 centis kockákra vágott burgonyát belerakjuk, megsózzuk, és közepes lángon 10-15 percig főzzük, amíg félig megpuhul. A tarhonyát a maradék zsiradékon egy másik edényben kissé megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, a száras zellerlevéllel és a fölaprított petrezselyemzöld jó felével együtt. Kb 10 perc főzés után készre fő a leves. A maradék petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Készíthető úgy is, hogy a burgonyával együtt 1-1 fölszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot is belerakunk. Tálaláskor külön szeletelt csípős paprikát is kínálunk hozzá.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. okt. 19. 06:46
A galyasági tarhonyaleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.