Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gabonafélék, avagy mivel helyettesítsük a fehér lisztet fórum

Gabonafélék, avagy mivel helyettesítsük a fehér lisztet (beszélgetés)


1 2
35. futóbajnok (válaszként erre: 33. - Bubu33)
2012. jún. 24. 19:27

Szia!

Palacsintát sütöttem belőle, meg panírozásra használtam. A prézli helyett meg búzakorpát vettem. Ezt így, egyik napról a másikra. Az okos mások kárán tanul, én meg a sajátomon: iszonyatosan felpuffasztott, megittam rá egy csomó vizet, Hála Istennek, semmi komoly. De levontam a tanulságot.

34. Dolores007 (válaszként erre: 33. - Bubu33)
2011. júl. 10. 20:53

Szia,

Rozslisztet nem lehet 100%-ban használni. Ha csak azt akarsz, akkor sikért kell keverni hozzá. Nagy tapasztalatom nincs, csak így hallottam. Az is biztos fenn van a neten, hogy egyéb liszttel hány %-ban lehet használni. Én amikor piskótát sütöttem tönköly és tk liszttel, akkor 20%-ban váltottam ki azokat roszliszttel.

33. bubu33
2011. júl. 10. 19:12

Sziasztok.

Kérdésem lenne,hátha valaki tudud tanácsot adni.

Március óta fokozatosan váltottam fehér lisztről teljes kiörlésűre.Már egész megszoktam.Használtam teljes kiörlésű tönköly lisztet,zabpehely lisztet.Sütöttem sütit,palacsintát,főztem galuskát.Mindegyik jó lett.Szerintem.

Vettem teljes kiörlésű rozslisztet is.Ezt eddig még nem használtam.A neten néztem inkább kenyérsütéshez használják.Valaki használta már közületek?Magában vagy keverve valamelyik másik liszttel?Előre is köszönöm a válaszokat.

2011. júl. 7. 16:01
bucii
2011. júl. 7. 15:49
Bucika, hogy vagy! Magyarázd meg az ellenkezőjét ! :D:D
30. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 29. - Titamilla86)
2011. júl. 6. 21:42
Nem zárt a fórum, nyugodtan leírhatod a véleményed. És igazat is adok, a cukor baromi káros, s a fehér liszt a cukorral egyenértékű.
2011. júl. 6. 13:34

Ne haragudj nem tudtam,hogy a te véleményeden kívül semmi mást nem lehet írni, ezt jó lett volna jelezni a fórum címében,vagy zárttá nyilvánítani. Nem hiszem,hogy bántót írtam volna, ha így van elnézést kérek érte, de úgy gondolom,hogy te már az elején kioktató hangnemet ütöttél meg. Mindenki abban hisz amiben akar, én az orvostudományban, remélem, hogy azzal,hogy a véleményemet elmondom (nem ráerőszakolom másokra vagy kigúnyolom őket) és tartom is magam ahhoz, segítek magamon esetlegesen másokon is.

De úgy látszik ez nálad nem működik, csak tudod az ember nem attól válik többé,hogy a saját igazát szajkózza,hanem hogy meghallgat másokat is, és elgondolkodik azon amit mondanak.

2011. júl. 6. 13:20
Jó hogy nem átkozódsz itt. :)
2011. júl. 6. 12:37
Ok azt eszel amit akarsz. De ha a karcinogénekig eljutottál akkor azt is tudnod kéne,hogy a rákossejtek burjánzását mi segíti. Én elmondtam ami szerintem fontos, ti meg egyétek azt ami szerintetek jó.
26. Cepheus (válaszként erre: 24. - Titamilla86)
2011. júl. 6. 11:53
Bocsánat, de az orvostudomány karcinogénnek nevezi a rákkeltő anyagokat, és sem a cukor, sem a liszt nem az. Az, hogy egy már beteg ember milyen diétára szorul, más kérdés.
25. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 24. - Titamilla86)
2011. júl. 6. 09:52
;)
2011. júl. 6. 09:04
A rákos sejtek burjánzását elősegítik az egyszerű cukrok ,mivelhogy abból táplálkoznak, bocsánat,de ezt nem Norbi állítja,hanem az orvostudomány. És vannak olyan kenyerek melyek valóban nem tartalmaznak fehér lisztet, másrészt az arányok számítanak. Ha mellette rengeteg magas rosttartalmú anyag van,akkor az lassítja a fehér liszt felszívódását is. Azért ajánlottam pont azt a terméket amelyiket,mert az pl pont olyan amiről beszélek. Egyébként jó onkológus közli is a betegekkel,hogy fehér liszt,fehér rizs, fehér cukor , krumpli gyakorlatilag tiltólistás.
23. Cepheus (válaszként erre: 20. - Titamilla86)
2011. júl. 6. 08:12
Ha ezt komolyan gondolod, akkor reform kenyeret se egyél, mert tele van fehér liszttel. (Kb 20-25% mindössze a graham liszt és teljes kiörlésű liszt ezekben is, a többi sima fehér liszt.) Én azért nem venném Norbit túl komolyan ebben, méghogy rákkeltő...
2011. júl. 6. 01:18

Én ezekből csak a bulgurt próbáltam, rizs helyett, ehető de nem túl jó kategóriába került. A barna rizs sem túl jó, de a bulgurnál jobban ízlik.


Bucika: magas a glikémiás indexe, nem nagyon fér bele pl fogyókúrás vagy cukorbeteg étrendbe.

21. d82f1e2683 (válaszként erre: 3. - Fa8f3f5c02)
2011. júl. 5. 12:40

Én bioboltan szoktam venni, hántolt köles a neve. Nagyon nagyon át kell mosni, sokszoros lében, legalább 5-6 lé kell neki. Én háromszoros vízben teszem fel olaj nélkül, 15 perc és ahogy írták már, fedő és konyharuhák rá, hadd dagadjon. Jól összeáll, de villával hamar szétjön. Sósan, édesen (gyümölccsel) nagyon finom.


Van lenmagliszt, szezámmagpehely, ezeket is lehet használni süteménybe. Főzeléket sűríts a zöldség turmixolásával.

2011. júl. 5. 09:35

Én ezért veszek csak zacskós kenyeret. Egyébként a Ceres tk tönkölybúza kenyere a legjobb, én azt ajánlom. Illetve durumlisztetm tk tönkölybúzalisztet használok.

A fehér liszt és ennél fogva a fehér kenyér is káros, Norbi ebben nem hazudik, rákkeltő, szétszedi a cukorháztartásod, a hormonokat, bármilyen meglepő a koleszterinszintet, vérnyomást emeli, a belekre és az emésztőszervekre is káros, szív és érrendszeri problémákat válthat ki. Tehát a fehér kenyér az amit már gyereknek sem adnék. Ugyanolyan hatással van ránk 10dkg fehér kenyér,mint 10dkg cukor, csak más az íze.

19. Dolores007 (válaszként erre: 18. - 4327a8e017)
2011. júl. 4. 23:38

Amikor még nem kaptunk házi rozskenyeret, akkor azt a bajor rozskenyeret vettük a Tacskóban. Azt hittem, hogy tök jó, aztán most hosszú idő után anyós elutazott és kénytelenek voltunk venni, hát...

Annyira keserű az a kenyér. Meg a szaga sem olyan, mint az igazié. Kötelezném őket arra, hogy ugyanúgy tüntessék fel a kenyeren a hozzávalókat, mint minden más élelmiszeren.

18. 4327a8e017 (válaszként erre: 17. - Dolores007)
2011. júl. 4. 22:23
Pedig milyen "szép" barnák is azok a kenyerek... :D
17. Dolores007 (válaszként erre: 16. - 4327a8e017)
2011. júl. 4. 21:53
Nekünk nagy szerencsénk van, a párom anyukája 2 naponként süt nekünk kenyeret. Az igazi tk liszből és rozslisztből van, nem úgy, mint a maláta meg kávészagú álrozskenyerek (pl Tescos...)
2011. júl. 4. 21:43

Kölest és bulgurt rendszeresen eszem, a bulgurt sokszor csak azonos mennyiségű vízbe áztatom, a kölest viszont 2 rész vízben főzöm, hamar megvan. Van, hogy felforralom a vízet (a köles is benne van), majd elzárom, és mire felszívja a maradék vizet, ehető.

Kenyérből meg teljes kiőrléső lisztből készültet vagy rozs-kenyeret veszek. A fehérkenyér "szerencsére" emésztési problémákat okoz nálam, így muszáj kerülnöm. :)

2011. júl. 4. 21:19
A kenyérfélék közül a fehérlisztből készülő termékek igen előnytelenek. A rostban szegény fehérkenyér nemcsak azáltal okoz csontépülési zavart, mert hiányos összetételű, hanem mert - ballasztanyag hiányában – igen gyorsan szívódik fel, így a finomított cukorhoz hasonló tüneteket produkálhat.
14. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 11. - 53dfddad18)
2011. júl. 4. 21:16

Pl: quinoa: Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %.


Ezen kívül az aminosav összetétele is igen kedvező. Több proteint tartalmaz, mint bármely más gabonaféle. Gazdag lizinben.


100 g quinoa tápanyag-összetétele:


magnézium: 260,0 mg

vas: 20,5 mg

nátrium: 11,5 mg

13. Dolores007 (válaszként erre: 11. - 53dfddad18)
2011. júl. 4. 21:15

A finomított liszt kiőrlési vesztesége búza esetében a teljes őrlésű liszthez képest(átlagértékek):



Ásványi anyagok/nyomelemek


Veszteség %-ban


Vas


84


Réz


75


Magnézium


52


Mangán


71


Kálium


76


Kalcium


50



Vitaminok



B1


86


B2


69


B6


50


Niacin


86


Pantoténsav


54


A


100


E


100



Rostos anyagok (csaknem 100-féle)



búzában


majdnem 100%


rozsban


"

12. Dolores007 (válaszként erre: 9. - Fa8f3f5c02)
2011. júl. 4. 21:13
Azt még nem próbáltam. Hajdinát már igen. Az is nagyon jó, csak sztem egy kicsit fura a szaga, ha csak natúr teszed köretnek.
11. 53dfddad18 (válaszként erre: 7. - Fa8f3f5c02)
2011. júl. 4. 21:13

Miben áll az egészségkárosító hatása?

Mely tápanyagokból tartalmaz kevesebbet?

10. Dolores007 (válaszként erre: 7. - Fa8f3f5c02)
2011. júl. 4. 21:12

Nekem nincs is otthon fehér liszt. Még a rántást is graham liszttel, vagy teljes kiörlésűvel csinálom. Igaz, picit több kell belőle, meg elég csúnya, de több értelme van, mint a fehér lisztnek.

De lehet próbálkozni a zabliszttel is, és a kukoricakeményítővel.

Van EGÉSZSÉGES PISKÓTA recept a neten, én már többször csináltam, nagyon finom.

9. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 8. - Dolores007)
2011. júl. 4. 21:11
Na, legközelebb, így próbálom. Bár most a quinoa elrabolta a szívem :D
8. Dolores007 (válaszként erre: 3. - Fa8f3f5c02)
2011. júl. 4. 21:10
Én forrás után csak negyed órát főzöm kevergetve, aztán elzárom a gázt, lefedem, még 2-3 konyharuhát rádobok, és fél órát otthagyom.
7. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 5. - 53dfddad18)
2011. júl. 4. 21:09
Csupán, egészségtelen. A tápanyagtartalma alacsony, az alább felsoroltakhoz képest.
6. fa8f3f5c02 (válaszként erre: 4. - Dolores007)
2011. júl. 4. 21:09
Igen, tudom, rendesen issza a vizet.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook