Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy lakáshitelem a fundamentánál ami 3 lakásmegtakarításból tevődik össze, áthidaló hitelről van szó.
Eddig fizettem a lakásmegtakarítást + a hitelt.Most az egyik megtakarítás lejárt a webfelületen azt írják, hogy a kiutalási nyilatkozatot 12.31-ig adhatom le. A kérdésem a következő mivel ez a megtakarítás áthidaló hitelben van , van teendőm? le kell nekem ezt adni? Hiszen lakásvásárláskor megvalósult a lakáscél.
Előre is köszi
Kedves Érdeklődők
Csak óvatosan. A Fundamentát nem ajánlanám senkinek, mert nem egy ember és pénztárca barát társaság.Szerződés kötéskor 3% kiegészítő kölcsön kamatot fixalt és most 7%-ot akar érvényesíteni. Ha úgy köt szerződést, hogy egy másikat megszeg, mi a biztosíték arra hogy az új szerződésnél betartja a leírtakat.
kedves hozzá értők!
szeretném megkérdezni, h igénybe vettem a kölcsönt a fundától azon vettem egy házat, szeretném elajándékozni az unokáknak ezt a házat. Lehetséges ez? persze én fizetném tovább a törlesztést. Mi a módja, h az ő nevükön legyen?
köszönöm a választ.
Sziasztok! Én 2018. januárjában kötöttem 20E forintos havi részlettel megtakarítási számlát, ezt a 30%os történetet.
Szeretném kivárni a 10évet hogy ez szépen lejárjon így 2028-ban hívhatnám le a pénzem.
Ahogy néztem ehhez jár "kedvezményes hitel" is kb 13M Ft értkében. A kérdésem az lenne, hogy én úgy emlékszem, hogy ez a 13M ft-ot nekem úgy reklámozták be hogy az 0% THM-mel van magyarul csak a tőkét kellene visszafizetnem, ehelyett a honlapon 5%-os hitelt olvastam. Ez valóban így van? Előre is köszi a válaszokat!
Sziasztok!
A párommal családi ház vásárlása előtt állunk. Nekem 2019-ben járt le a megtakarításom (821-es módozat, 10 eFt/hó), azóta pihen. A páromnak idén februárban utalnák ki (921-es módozat, 20 eFt/hó), ha kéri.
Lehetséges az, hogy mindkettőnk megtakarítását feltudjuk használni vásárlásra? Illetve lehetséges az, hogy a megtakarításon kívül igényelhető kölcsön csak egy részét kérnénk, ha nincs szükségünk a teljes hitelre? Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Kedves Péter!
Sajnálatos, de mint Te is leírtad, a hiba nálad volt.
(Nem írtad alá...)
Abban igazad van, hogy lehetne gördülékenyebb a kommunikáció, de személyi bankárral (ami teljesen ingyenes!) ez megoldható.
Az utolsó "kifogás" biztosan nem történt meg így, ilyen ok nincs, valami félreértés lehet.
A 3 hónap sem indul újra, ha hiánypótlás van.
Sajnos itt félrement valami, sajnálatos, de nem rendszerszintű.
Kedves Trinity!
Sajnos így van, az adásvételi szerződésben jelezni kellett volna a felhasználás szándékát.
(Ebből már nincs kibúvó...)
A Fundamenta utal 30 napon belül is (jellemzően 2-3 hét alatt), csak van kis díja.
Illetve ha az advásvételiben bele van írva hogy erre használnád fel, de "előfinanszírozod" ezért neked utalják majd 3 hónap múlva, akkor díj nélkül megkaptad volna utólag a számládra.
Egyeztetni kellett volna a Céggel, vagy személyi bankárral, és ezeket elmondták volna. :(
Esetleg felújításhoz vagy tartós berendezési tárgyhoz fel tudod használni.
Sziasztok,
Nyolc hónap huzavona után végre sikerült kifizetniük a megtakarításomat. Ha nem tudtam volna máshonnan kölcsön kérni bebukom a lakásvásárlást. Nem sikerült tőlük hitelt felvenni, mert nem fogadták el külföldi banktól a jövedelemigazolást. Rendben, akkor hitel nélkül kértem a megtakarított összeget, csakhogy szerintük ilyenkor újra indul a 3 hónapos kifizetési határidő. Remek. Aztán persze így sem fizettek. Hosszas telefonálgatás után azt mondták, hogy hiánypótlással küldjem be a kifizetési rendelkezést mert lemaradt az aláírásom. (5 napon belül nézik meg a levelet és 30 nap a feldolgozási idő.) Elvileg minden adat a rendelkezésükre állt, de kaptam még két levelet amiben a "kvíz" kérdéseikre kellett válaszolni és visszaküldeni. A hiánypótlást nem akarták elfogadni, mivel digitálisan írtam alá a beküldött PDF-et. Ezek a problémák úgy derültek ki, hogy én hívogattam őket napi szinten és futottam a pénzem után. Maguktól egy szót nem szóltak és gondosan ügyeltek rá, hogy ne adjanak írásos és fix dátumot a kifizetés határidejére, hiába kértem többször is. (Felettes vezetőt nem állt módukban kapcsolni.) Az utolsó kifogásuk az volt, hogy azért nem küldik a pénzem, mivel a megadott számla és a Fundamenta között 6 hónapja nem volt pénzmozgás. Arra kértek, hogy utaljak át nekik 100 Ft-ot. SZÁNALMAS ez az egész. Mindenki kerülje el őket messziről.
Szép napot,
Péter
Kedves Voya!
Továbbra is hasonlóan működik a dolog, csak az állami támogatás helyett a cég ad futamidőtől és megtakarítási összegtől függően bónuszt a befizetésekre. (Akár 30%-ot is!)
Azóta kisebbek a kamatok, még kedvezőbb a végeredmény.
Írtam privát üzenetet.
November 16-ig lehet kötni 30%-os bónusszal lakásszámlát, akár havi 100 ezer Ft-tal is, annak aki kiskorú gyermekre kötné.
(Hasonlóan az anno állami támogatás mértékéhez, csak nagyobb összegre mint havi 20 ezer Ft.)
Érdemes utána nézni annak, akit érint. :)
Kijavítanám annyiban még magam, hogy bevallom azt nem tudom (mert ez a része nem különösebben érdekes számomra), hogy a kincstár milyen módon fizeti ezeket, és milyen időközönként (talán negyedévente vizsgálják, és fizetik a beérkezett összegek után), de az teljesen biztos, hogy elkülönülten tartja ezt nyilván a cég a kiutalásig, mivel a feltételek teljesülése esetén kerülhet az Ügyfélhez.
(Van aki önként lemond, mert nem akarja/tudja lakáscélra fordítani, 4 évnél hamarabb szűnik meg, sajnálatos haláleseteknél, stb.)
A lényeg, hogy ez mint írtam, nem marad a cégnél, ez biztos.
Kedves Tutu79!
Az egyenlegközlőn szerepel a támogatás "virtuálisan", de az csak a feltételek teljesülése esetén realizálódik, majd kerül kiutalásra.
(Például 2 év után is látszik a 144 ezer Ft állami támogatás, pedig legalább 4 évig kell élnie egy számlának, hogy jogosult legyen a támogatásra.)
A lényeg, hogy mint írtam, a támogatás összege nincs a cégnél, azt az Államkincstár teljesíti, így nem is maradhat nála.
(De sajna ez rajtatok nem segít, és senki nem is nyer rajta, csak a kincstár.)
Kedves Firpo,
A funda által közölt éves kivonaton szerepel az állami támogatás jóváírása és a kamat is. Ezek szerint az egyenleg közlő nem a valós adatokat tartalmazza?
Mert teljesen úgy látszik a kivonaton mintha a párom neve alatt lévő elkülönített pénzforgalmi számlán megérkezne az állami támogatás.
Kedves Tutu79!
A Cég sem tehet arról, hogy szegény Apuka elhunyt.
(Nem őket védem, csak jelzem.)
Miért lenne a funda extra profitja?
Az állami támogatást az Államkincstár a szerződés lejáratakor utalja csak ki.
Mivel a fundának kötelező egy meghatározott összeget államkötvényben lekötni (semmi haszonért), ilyen esetben a Cég is bukik rajta sajna.
Az Állam nyert, mert ingyen használta a befizetett pénzek nagy részét, a funda kifizet a teljes befizetett összegre 1%-ot.
(Tehát hogy tiszta legyen, nem a Cégnél marad az említett támogatás!)
Kedves Firpo!
Köszönöm a választ.
Kedves Stanleyg!
Tényleg a korábban leírt központi szám a megoldás a kérdésre.
Kedves Tutu79!
Kedvezményezettet lehet módosítani.
Tehát ha van olyan másik közeli hozzátartozója, akinek nem volt 2014 óta az adószámán állami támogatás igényelve.
(Ha van valaki, de mondjuk 1-2 év "összeér", akkor le lehet mondani arról az 1-2 évről, a többi jár.)
A kiutaláshoz szükséges lenne az Após aláírására, dokumentumai másolatának beküldésére...
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?