Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz recept

Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz recept

A Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz hozzávalói:
10 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele
18 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
4 dl tej
+ tetszés szerinti ízesítő anyagok


A Főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz elkészítési módja:
A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a mararint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon. Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele. Változatok: Csokoládés: a cukros liszthez még 3-4 ek. tiszta kakaóport adunk Karamellás: a 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük. Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt. Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett. Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is. Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá. Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.

Lehet cukor helyett mézzel is készíteni, ilyenkor 10-15 dkg elég, és vagy egy kicsit kevesebb tej, vagy több liszt szükséges.

Aki a kevésbé édeset szereti, főleg, ha a sütemény tésztája is édes, annak bőven elég 13-15 dkg cukor a krémbe a vaníliás cukorral együtt.

A fenti módon egy homogén, pudingszerű krémet kapunk, amiben az olvasztott vaj vagy margarin adja a jellegzetes "plusz" ízt, viszont a krém így kicsit nehezebb lesz.

Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom, bár nem csak az állaga, az íze is más így, mint az eredeti receptben.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A főtt alapkrém süteményekhez, tortákhoz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook