Zöldséges kenyér recept
Kalóriaszegény
A Zöldséges kenyér hozzávalói:
30 dkg zöldség (sárgarépa, sütőtök, cukkini, vagy egyszerű főzőtök) enyhén sós vízben megpárolva és áttörve/turmixolva
40 dkg sima liszt
10 dkg bármilyen teljes kiőrlésű liszt (búza, rozs, zab, stb.)
2 tk. só
1-2 tk. cukor/méz
1 ek. margarin/vaj
1 ek. lenmag, vagy tetszés szerinti egyéb mag
2 tk. porélesztő
kb. 2-2,5 dl langyos víz
A Zöldséges kenyér elkészítési módja:
A zöldséget nagyobb darabokra vágva kevés sóval ízesítve megpároljuk, majd langyosra hűtjük és pépesre összetörjük, lehetőleg minél kevesebb víz maradjon benne. Ezután a többi hozzávalóval a szokásos módon nem túl kemény, és nem túl lágy tésztát gyúrunk, kétszeresére kelesztjük, formázzuk, ismét kelesztjük, és sütjük.
Ha sütőtökből vagy zöldség helyett pl. almából készítjük, lehet bele több mézet tenni, ekkor édes kenyeret kapunk. A magokat helyettesíthetjük durvára tört dióval, mandulával, mogyoróval is.
Mivel a zöldségek kalóriatartalma alacsonyabb, mint a liszteké általában, ennek a kenyérnek 10 dkg-jára így kevesebb kalória esik, mint a hagyományos kenyerek 10 dkg-jára:)Diétázók kihagyhatják a receptből a margarint, csökkenthetik a cukor mennyiségét.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: algea, 2007. febr. 3. 12:47
A zöldséges kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.