Fonott kalács (Kata-féle) recept
A Fonott kalács (Kata-féle) hozzávalói:Tészta
50 dkg liszt
8 dkg vaj vagy sütőmargarin
3 ek cukor
só
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tojás
Krém
8 dkg vaj vagy sütőmargarin
3 ek cukor
1 ek kakaó, de lehet több is
2 ek kókusz
kevés tej (ha szükséges)
A kenéshez
2 ek cukor
1 tojássárgája
A Fonott kalács (Kata-féle) elkészítési módja:
A tészta összetevőiből könnyű kelt tésztát gyúrunk, majd félre tesszük keleszteni. Míg kel, összeállítjuk a krémet: a vajat vagy sütőmargarint felhabosítjuk a porcukorral, beletesszük a kakaót, a kókuszt, és ha nagyon sűrű lenne, akkor picike tejet. Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk. Előbb az egyiket jó vékonyra kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk, és megkenjük a krém felével, majd szorosan feltekerjük. A tésztát hosszában úgy vágjuk ketté, hogy a tetejéből 1,5 cm-t egyben hagyunk, a tészta két felét pedig összefonjuk. Mindkettőt tepsibe rakjuk és lekenjük egy tojássárgával, és megszórjuk egy kevés kristálycukorral. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: hpkati, 2010. szept. 22. 05:44
A fonott kalács (kata-féle) elkészítési módja és hozzávalói.