Fogszabályozás helyett érdemes inkább koronát csináltatni? (tudásbázis)
Csak megjegyezném, hogy a fogszabályozás 99%-ban egy életre szól.
A koronáknak van egy kihordási ideje. Egyrészt a genetikától függ, hogy mennyire és milyen gyorsan fog lesorvadni az ínyed a koronák nyaki záródásáról,
másrészt a korral ez a folyamat felgyorsul!
Arra mindenképpen számíthatsz, hogy idős korodig minimum háromszor kell majd új műfogat csináltatni!
Ha nagyon kiáll a saját fogad, nagyon le kell majd vékonyítani a csiszolással a fogcsonkjaidat. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy már most gyökérkezelni kell az esztétika érdekében.
Mindkét esetben (nagymérvű csiszolás, gyökérkezelés ) miatt elhal a fog és törékennyé válik! Kitörhet koronástól...
Egészséges fogat biztos nem csiszoltatnék le. És egy korona is több százezer Ft.
Plusz jobban is romolhat.
Én csak abban az esetben csiszoltatnám le a fogaimat, ha nagyon kiállnának.
Ha csak kicsit, akkor tuti, hogy semmit nem csináltatnék vele.
Nekem nem állnak ki, de az első 2 fogam látványosan hosszabb volt volt a többinél, ezért nyuszinak vagy egérnek szólítottak. Nem zavart;)
Nem fog kiállni ugyan úgy.
A barátnőm 28 éve csináltatta koronával meg az első 2 fogát, hogy szabályosak legyenek, azóta is pöpecül állnak.
Az egy más kérdés, hogy van e értelme FI esetében, hozzányúlni az egészséges fogakhoz.
Gondolj arra, hogy a koronának is van vastagsága. Ha ennyit csiszolnának le, pont ennyire állna ki később, mint most. Tehát legalább 1 mm-rel többet kellene lecsiszolni, mint a (mű)korona vastagság. Lehet, hogy emiatt elhalna a fogad, aztán lehetne gyökérkezelni. :( Vagy sikerülne koronán keresztül, vagy le kellene vágni a koronát a fogról, és készülhetne az új korona. :(
Faggasd ki a fogorvost, mielőtt csiszoltatnál !!!
Beszéltél fogszabályzó fogorvossal ?
Soha nem csiszoltattam volna le az egészséges fogaimat ! Melyik 2 fogad kiálló ? Mi zavar és kit ? Téged ? Vagy mások miatt tennéd tönkre ? Én lebeszélnélek róla !
Az én fogaim is szabálytalanul nőttek, és hiába szabályozták, visszamentek a helyükre. :( De egészségesek, és ez a fő ! Az életben sokan mondták a szabályos hídjaikkal, hogy nem érdekelné őket a szabálytalan fogsor, csak a saját fogaik lennének, mint nekem ! :)
Nekem felül a 3 első fogamon van korona és szépen kiegyenlítette, nem kellett fogszabályzó. Alaposan lecsiszolják, utána meg úgy teszik rá a koronát, hogy szépen álljanak a fogak.
De legbiztosabb, ha megkérdezel egy fogorvost. Mindenképpen célszerűbb a korona ha megoldható, bár nem kis meló és nem is annyira kellemes, de szerintem elviselhetőbb, mint a hosszú ideig használt fogszabályzó.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Van itt olyan személy,aki fogszabályozó helyett inkább a koronát választotta?
2 fogam miatt agyalok rajta,mert igazából csak az zavar,és nem akarnék évekig fogszabit hordani, ráadásul sokkal drágább is.
Lehet ezt a koronás eljárást alkalmazni ferde fogakon is,ami nem egyenes,hanem kiálló? (Nem vészesen,de nyilván zavaró).
További ajánlott fórumok:
- Van akinek a párja csináltatott DNS tesztet és kiderült, mégsem az övé a gyerek?
- Ha apasági tesztet csináltat a férjem és kiderül, hogy a mostani párom az apa, akkor kinek kell fizetni a teszt költségét?
- Amikor elhagyom a szoptatást, rendes tejet adjak az 1 éves babámnak vagy tápszert?Ti hogyan csináltátok a szoptatás befejezése után?
- Segítsetek hol lehet inzulinrezisztencia vizsgálatot csináltatni, magánúton?(Orvosi konzultáció nélkül.)
- Hol érdemes szemüveget csináltatni?
- Ínysorvadás után milyen koronát érdemes csináltatni?