Fogcsikorgatás okai (beszélgetés)
Lányom minden éjjel csikorgatja a fogait.
Lelki okokról hallottam,-itthon kiegyensúlyozott,harmónikus kapcsolat van.
Az oviban is nagyon jól érzi magát,szeret oda járni.
Trauma nem érte.Az apukája elég stresszes,ideges természetű-ezzel magyarázták,hogy örökölte.
Én is csikorgattam a fogaimat,még kicsi voltam,sőt még tiniként is.Aztán szépen lassan elmúlt.Mondjuk már ideje is volt....
Elhanyagolva,hát nem hiszem,hogy ez lenne a probléma, sajnos azt veszem észre,hogy inkább még mindig a lányom kapja a több figyelmet,ahogy megérkezett öcsi 1-2 hetesen én már apára hagytam és mentem vele a szokásos játszóterezésre és azóta is rengeteget vagyok vele,de sajnos most már öcsi is kiharcolja,hogy vigyük magunkkal,eddig le tudtuk passzolni, de már nem nagyon lehet:-)Meg persze azt sem akarom,hogy ő érezze rosszul magát.Hát ez örök "probléma" ha van tesó:-)De hát öcsit sem zárhatom a szekrénybe egész nap:-)Remélem elhagyja,egyébként amilyen durva hangja van a fogcsikorgatásának ahhoz képest hibátlanok a fogai,nincs szuvas foga,viszont az egyik szemfogának a csücske hiányzik,nem emlékszem,hogy valaha is lett volna csücske, de lehet ezért kopott le.
Nekem mind a két fiam csikorgatta,de egyszer csak elhagyták.A kicsi most múlt négy,nem rég hagyta abba.Szerintem a sínt nem hiszem,h értékelni fogja.Még kicsi hozzá,zavarná az alvásban.
Feldolgozatlan dolog az oka, lelki eredetű pl. féltékenység. Olyan fogsínt érdemes lenne használni éjszaka, hogy ne károsodjon a fogzománc, és ne szuvasodjanak el a fogak.
álmomban én is csikorgatom!
A férjem meg rág.
Hogy mitől lehet, passz, de olt már olyan, hogy fájt reggele az egéssz arcom!
Az én kisfiam is csinálja néha. Egész baba kora óta, akkor még tuti nem stresszelt. :) Szerintem előfordul, hogy rág a gyerek álmában, ahogyan a beszéd is megjelenhet.
lelki okok, ha a család tökéletesnek is tűnnik a szülőnek, a gyereknek is vannak lelki problemái, meg olyanok is, amikről ő sem tud tudatosan. Mindig van miért szorongani, elnyeri-e biztos a szűlő, óvonéni szeretetét. A fogcsikorgatás egy idő után meglátszik a fogakon, mert letöredeznek, és kisebbek lesznek.
van egy ismerőöom, akinek az 5 éves gyerekén láttam ezt, kérdeztem az anyját, hogy nem csikorgatja-e éjszaka a fogait, meglepődött, és mondta, h könnyen lehet, mert néha talál a szájában fehér darabokat, és nem jött meg rá, h mi az.
fogváltáskor érdemes rá ügyelni, mert azok maradjanak szépek!
Miota amugy? Olvasom,hogy ocsike is van... Lehet, hogy azt erzi, tobb figyelmet kap a teso? Szoktal/tatok csak vele kulon programot csinalni? Epp minap volt errol musor.
Lehet, nem mutatja kifele, de feszult es igy vezeti le.
Ugy fogalmaztak,hogy "tronfosztott" lett az idosebb.
Nem tudom,lehet hülyeség,de esetleg figyeld meg hogy amelyik este csinálja történt-e valami vele aznap.Elég csak annyi hogy kicsit pörgősebb volt a napja valami miatt,kicsit fáradtabb....stb.
Fiam is csinalja. En az ocsire gyanakszom, szerintem az uj csaladtag miatt feszult. Mindent megteszunk, hogy ne legyen hatterbeszoritva, de mostmar ugy erzem ez elkerulhetetlen.
Nagy valószínűséggel lelki okai vannak, szorongás, belső idegesség.
Én is csikorgattam a fogam gyerekkoromban, sőt még főiskolásként is. Aztán idővel abbamaradt, gondolom amikor magam döntöttem a dolgaim felett és önálló lettem, azóta. Szerintem nehezen tűri az irányítottságot. Több önállóságra vágyik. De mivel nem szembeálló típus, így a levezetés a fogcsikorgatás. Ez ösztönös, nem tehet róla.
Én a magam példájából indultam ki, lehet, hogy másnál más az ok:)
Nem szeretném,hogy állkapocs ízületi problémái legyenek ebből, lehet elviszem fogorvoshoz,bár az is csak olyan sínt vagy mit tud adni azzal meg nem szívesen altatnám,nehogy lenyelje!!!!
Ez nem valószínű. Inkább csak kopik a foga, de mivel tejfog, majd kiesik.
Jó eséllyel kinövi a gyerek ezt.
Nincs körülötte veszekedés,apával jól kijövünk, harmóniában él én szerintem.
óvodában is kiegyensúlyozott,egyik legokosabb gyerkőc, szaval,meg táncol mint a nagyok.A kajcsi hiszti sem minden napos,hanem kb hetente egyszer van olyan amit nem akar megenni,mert ugye általában olyant főzök amit megeszik ő is.
4,5 éves lányom csinálja,kiegyensúlyozott család vagyunk, apa,anya, öcsi és ő,kb 1 éve vettem észre amikor néha átsomfordál éjszaka közénk,hogy csikorgatja.Nem az a magába fojtós fajta,ha értitek mire gondolok:-)Kiegyensúlyozott családban él egy csomó baráttal az oviban,nem az a szorongós fajta,mindent megbeszélünk az esti lefekvésnél is és persze napközben is.Nem tudom,hogy tejfogaknál érdemes-e ezzel komolyabban foglalkozni,vagy majd inkább fogváltásnál.Viszont a lelkiekről van szó akkor megemlíteném,hogy iszonyat válogatós evő, kb 5 féle kajcsit eszik meg hiszti nélkül,ez lehet a háttérben?
Én is csikorgatom(kb. mióta a szüleim elváltak-22 éve) a mai napig.Szerintem lelki okok, ill. napi feszültség levezetése lehet.Nekem nincs állkapocs izületi problémám, még... de a problémákat hajlamos vagyok magamba folytani.
Nagy belső feszültség.
Néha én is szoktam ...
Mennyi idős?Éjszaka csinálja?
lehet hogy valami lelki oka van, én laglábbis magamnál erre gyanakszom. még nem jártam utána.
az állkapocsízületi probléma majd a következménye lesz!
Az én fiam is csikorgatja néha a fogait. Férjem szerint valami lelki oka lehet - talán izgul valami miatt.
Nekem is csinálja néha a fiam ....
Tudja-e valaki,hogy mi lehet az oka?Tudom,hogy van már ilyen problémára sín a fogak közé,de mi lehet az oka?Miért csinálja?Nem állkapocs ízületi probléma?Utána járt ennek már valaki?
További ajánlott fórumok: