Focaccia recept






1 teáskanál száraz élesztő
1 kanál cukor
300 gramm liszt
1 teáskanál konyhasó
1 kanál méz
1 evőkanál olaj, plusz a kenéshez
Díszítéshez:
brokkoli
paradicsom
paprika
lilahagyma
fűszernövények
A Focaccia elkészítési módja:
Öntsünk 250 milliliter langyos vizet egy kancsóba. Adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot. Keverjük össze. Tegyük félre 5 percre, vagy amíg habos nem lesz. Keverjük össze egy keverőtálban a mézet, a lisztet, az olajat és a sót spatulával. Dagasszuk meg körülbelül negyed óráig, amíg a lisztet magába veszi, rugalmas és ima lesz. Ennek érdekében vágjuk hozzá az edény falához többször is. Tegyük a tésztát olajjal kikent nagy tálba, amit fedjünk le műanyag fóliával és konyharuhával. Hagyjuk kelni két órát. Ez idő után a tésztának duplájára vagy akár háromszorosára kell nőnie. Öntsünk olajat vagy olívaolajat egy negyedlapos tepsibe. Tegyük a tésztát a tepsire, majd a tészta másik oldalát is kenjük be olajjal. Kézzel simítsuk el úgy, hogy illeszkedjen a tepsibe egyenletesen. Fedjük le valamivel, ami befedi az egész tepsit, például rongy vagy vágódeszka. Hagyjuk még kelni egy órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Miután a focaccia mérete megkétszereződött, öntsük rá a salamoia-t (víz+olaj felverve). Rákenjük a tésztára. Ujjal nyomjunk bele gödröket. Sót teszünk rá. 230 fokos sütőben 15-20 percig sütjük a sütő alsó részében. Szép mintákat is formázhatunk. A felvágott paradicsomokból virágszirmokat formázunk, amelyek közepére tehetünk kerek formájú sárga paradicsomot. Brokkolikból ideális szárakat és fákat lehet formázni. A körbevágott vagy félhold alakú szeletekre darabolt paprikákból szintén lehet készíteni virágszirmokat. Hagymából lehet formázni pillangót vagy felhőket, mezőket, tenger hullámait. Használjunk fűszernövényeket is: Petrezselyem, kakukkfű, zsálya. Vigyázzunk arra, hogy ezeket fűszernövényeket olíva olajjal jól megkenjük, nehogy megégjenek a sütőben.
A focaccia szó latin eredetű . Focus tüzet jelent, a Panis focacius pedig szó szerint szénben sült lepénykenyér.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Ruslan, 2024. júl. 16. 14:20
A focaccia elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.