Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Shekerbura (nehéz recept)

Shekerbura (nehéz recept)


Elkészítési idő 300 perc

Kalória 180 kcal
Zsírtartalom 10 gramm
Szénhidráttartalom 5 gramm

A Shekerbura (nehéz recept) hozzávalói:
A tésztához:
-1 kiló fehér búzaliszt
400 gramm vaj nagy darabokra vágva
5 tojás sárgája
250 gramm tejföl
negyed teáskanál só
fél teáskanál vaníliapor (nem muszáj)
fél teáskanál száraz élesztő
1 evőkanál cukor
125 milliliter langyos tej és ugyanennyi külön

A töltelékhez:
700 gramm hámozott mogyoró, mandula vagy dió
700 gramm cukor
2 teáskanál kardamom

Szükség lesz még tálakra, tepsire, evőeszközökre, sütőpapírra és maggash csipeszre.


Shekerbura (nehéz recept)

A Shekerbura (nehéz recept) elkészítési módja:
Három fő részből áll: tészta, töltelék és mintázás. Tészta elkészítése: a lisztet és a vajat egy nagy tálba kell tenni. Kézzel jól morzsoljuk össze, ne legyen csomós. 2. Egy kisebb tálban egy kanállal össze kell keverni a tojások sárgáját, a tejfölt, a sót és a vaníliaport. 3. Egy másik kis tálba az élesztőt kell tenni, egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot. Töltsük bele a langyos tejet (125 milliliter). Hagyjuk állni körülbelül 2 percig. 4. A lisztes-vaj keverékhez adjuk a tojásos-tejfölös keveréket, majd az élesztős keveréket. 5. Kézzel gyúrjuk össze jól az egészet, amíg teljesen el nem keveredik, így durva tésztát kapunk. Rakjuk félre. Tegyük a maradék 125 milliliter langyos tejet egy másik tálba. A tésztát ebben dagasztjuk, hogy legyen sima majd. 6. A tésztából golyót formázunk. Ezután vissza a tálba, lefedni zacskóval és hangyjuk így fél óráig kb. 7. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy tálban a darált diót a cukorral összekeverjük. Adjuk hozzá az őrölt kardamomot és a vaníliaport. 8. Formázzunk a tésztából kb. negyven golyót (50 gramm tömegű legyen ). Ezután egyenként nyújtsuk ki a tésztát és tegyük bele a tölteléket ( 2 evőkanállal egybe) 9. Az egyik végétől kezdjük el a bal és a jobb szélek lezárását közép felé, hogy félhold alakot kapjunk. A lezárt shekerbura-nak pufóknak kell lennie a tölteléktől, soha nem lehet lapos. Hüvelykujjal és mutatóujjal a széleket nyomkodjuk meg vagy csipegessük meg. 10. A tésztát sütőpapíros tepsire helyezzük. Ne érjék egymást. 11. Most díszítsük a tetejét. Egyik kezünkben egy formázott golyót, a másikban egy csipeszt tartva kissé felfelé emelve rajzoljuk rá a képen látható mintákat a teljes felületre. Ha nincs maggash csipesz, hagyjuk simán a tészták felületét inkább. 12. 15. Süssük meg 175 fokon a középső rácson 15-20 percig, vagy amíg a szélei kezdenek színt váltani és az alja világosbarna nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a süteményeket, vagyis a tetejük legyen világos színű. Ha nem a csipesszel díszítettük, kihúlés után szórjuk meg porcukorral.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A shekerbura (nehéz recept) elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook