Szezámos csirkefalatok recept
A Szezámos csirkefalatok hozzávalói:1 kg csirkemell kb. 2 centis kockákra vágva
A páchoz:
kínai fűszerkeverék (ötfűszer keverék a legjobb)
1 dl szójaszósz
kis csiliszósz
2 dl fehérbor
A tésztához:
50 dkg kukoricaliszt (finomra őrölt, a gluténmentes ételeknél található az áruházakban)
25 dkg búzaliszt
1 teáskanál só
1 dl szezámolaj (helyettesíthető)
1 tojás sárgája
annyi víz, hogy nagyon sűrű, éppen nem folyós tészta legyen
A szószhoz:
5-7 dl méz
fehér szezámmag
kechup
1 dl fehérbor
csiliszósz
szójaszósz
A tetejére:
1 csokor újhagyma
A Szezámos csirkefalatok elkészítési módja:
A csirkemell darabkákat a fent leírt pácban legalább egy délutánon keresztül állni hagyom, majd a kukoricaliszt-búzaliszt keverékből vízzel kevert sózott tésztát a tűzhely mellé teszem, és kb. tizesével sütöm készre a kockákat. (Tizet rakok a sűrű tésztába, megkeverem, és húsvillával kiszedegetve dobálom az olajba.) Amikor szép pirosbarnára sülnek, kiszedem, és papírtörlőn hagyom. Ha kész a csirke, a mézet felfőzöm, beleteszem a kechupot, a szójaszószt, a bort, a chiliszószt (ki mennyire csípősen szeretné, annyit tegyen bele) és a szezámmagot, valamint egy pici sót - jobban kijön az édes-csípős íz! A félretett csirkefalatkákat egy tálra púpozom és csak tálaláskor öntöm rá a szezámos-mézes szószt, és megszórom újhagymával, de ez el is hagyható. Tanácsok: Kínai éttermek és plázák gyors kínai standjainak kedvelt étele. Először a leragadt csirkegombóckákkal gyűlt meg a bajom - de rájöttem, több olajban kell sütni, és mikor már 1-2 perce benne van, rázogatni - és szépen feljönnek a tetejére.
Először ráraktam sütés után - nem volt gond az ízével, de a bunda egy idő után megázik.
Még valami: ne aggódjon senki, ha nem lesznek szép gömbölyű falatkái, kicsit csúcsosak, hegyesek, mert mikor a szószt kicsit megszívják, akkor szép gömbölyűféle lesz.
Mi zöldséges rizzsel ettük, nagy sikere van, és sokkal olcsóbban kijön, mint a kínai étteremben.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2018. febr. 6. 07:49
A szezámos csirkefalatok elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.