Fizetni a szülész orvosnak - Mindenképp? Mennyit? Mit kapok cserébe? (beszélgetés)
Nekem csak orvosom volt fogadott, szülésznő nem.
Az orvos egy fillért nem kért, igaz: végig magánba jártam, alkalmanként 7 e-ért (az első 10).
Nem is volt kérdés, hogy nála szülök, mert évekkel korábban ő oldott meg egy olyan problémámat, amit mindenki elnézett, és félrekezelt előtte. Azóta mindig csak magán úton járok hozzá, másban nem bíztam, nem bízok.
Ajándékot vittem neki a hathetes kontrollra, és 10.000 Ft-ot, jelképesen. Még azt sem akarta elfogadni.
Viszont az ellenpélda: a mellettem szülő kismamának nem volt problémamentes a terhessége, volt orvosa is, aki b.szott bejönni a szülésre. Az én dokim repesztette a burkot, és az ügyeletesnél szült.
A fogadott orvosa meg tartotta volna utána a markát, mikor bejött másnap meglátogatni.
Én azt nagyon felháborítónak tartom, amikor előre megmondja az orvos, hogy mennyi pénzt vár el a szülésért, vagy bármiért. Annak idején nekem is volt fogadott orvosom, de szó nem volt ilyenről. Adtam, amennyit gondoltam... Sokkal előrébb mondjuk nem jutottam attól, hogy volt orvosom. Az ügyeletesnél sem lett volna probléma úgy gondolom.
Olyan nőgyógyászom nekem is volt, aki tett rám nagy ívből annak ellenére, hogy fizettem neki maszekban is, meg borítékban is. Ez nem szüléssel kapcsolatos dolog volt, de a tényen nem változat semmit. Le is cseréltem...
Ha jól tudom, most ott tartunk, hogy el lehet fogadni, de be kell(ene) írni az adóbevallásba. :)
Amilyen szinten folyik az ötletelés, elég pár órát kihagyni. :)
Nekem a lányom életét mentették pár hete a Péterfyben: EGY FILLÉRT nem fogadtak el az orvosok, okos, felkészült doktorok, doktornők éjjel-nappal a lelküket tették ki érte. És utána SEM fogadtak el pénzt.
(ez nem szüléses dolog, csak mondom ilyen is van, nekem megdöbbentő volt, a felkészültség, a felszereltség, az emberi hozzáállás, ha nem így lett volna, ma nem ballag a lányom.)
Szülésnél (19 éve): volt fogadott dokim, annyi előny volt, hogy hamar ott volt éjszaka, sittysutty megszülesztett, nem kellett kínlódnom, valami szurit adott, gyorsította, amúgy a modora nem volt valami jó, de nekem ennyit megért.
Fogadott orvosom és szülésznőm volt,sokba került,de nekem megérte,ma se tennék másképp.Egy ágyas szülőszobában voltam,és mindennek meg voltam elégedve.Sok ismerősöm szült ügyeletesnél,nagyon sok negatív tapasztalatról hallottam,én nem mertem kockáztatni,ráadásul az sztk-s terhesgondozás egy nagy kalap ....t nem ér.
Osztályra felkerültünk,ott már nem fizettem senkinek egy ft-ot sem,meg is látszott...
Teljesen egyetértek!
Ügyeletes dokinál szültem ügyeletes szülésznővel.Precízek voltak,kedvesek!
Hozzám szülés után többször be is jött a doki akinél szültem,akinek fogadott orvosa volt az meg csak varratszedésnél látta a dokija,de csak borítékkal a kezébe!!!
Egy fillért nem adtam senkinek,így is mindenki kedves volt és van egy gyönyörű kiscsajom!!
Ha szülnék neki tesót akkor is így tennék!/Már ha beérnék a kórházba,mert bezárták ami hozzánk közel volt!/
Nekem magandokim volt, mert:
1. Adtam esélyt az SZTK-nak, ahol azzal indított a doki, hogy "és, megtartja?"
2. Állami terhesgondozasra és dokihoz vagy órákat vártam, vagy napközbeni lehetetlen időpontokat kaptam, közben én dolgoztam (és amikor említettem, hogy nem tudok du. 3-rá jönni, akkor úgy neztek rám, mint egy ufora).
Ezért kerestem egy dokit, ahol munka utan, este volt idopontom, minden vervetelt, uh-t és ctg-t helyben csináltak. Nálam elvi kérdés volt, hogy ne mondjon előre összeget és ne legyen pénzéhes.
Eleinte 6 hetente kellet csak mennem, 1 alkalom 10e forint volt, amiről számlát kaptam, sőt egészségpenztari szerződésük is van. Maximális odafigyelést kaptam, és nekem akkor az idő is pénz volt. Nem mondom, hogy olcsó volt, de ha azt is belekalkulalom, hogy az állami rendelésre minden alkalommal betegallomanyba kellett volna mennem, akkor az sem lett volna ingyenes.
Mivel végig maganrendelesre jártam és fizettem neki, fel sem merült, hogy pénzt kérjen a doki, pláne előre!!! Én ezt roppant etikátlannak tartom.
Ha már létezik a hálapénz, akkor az valóban legyen HÁLApénz, tehát akkor adók, ha valami pluszt teljesitett a doki vagy nagyon meg voltam elégedve.
Kettőt szultem nála, maximálisan meg voltam elégedve, ezért mindkétszer adtam még pénzt, mert AKARTAM, de közel sem 100ezres nagysagrendben. A masodiknal volt komplikáció is, de azt is nagyon profin és emberséges kezelte.
Egyébként a szulesznokkel, csecsemosokkel is totál meg voltam elégedve, nem vartak pénzt és nagyon rendesek voltak. A szulesznoknek (nem valasztott) is utólag adtunk egy minimális összeget.
SZia!
Nekem három gyermekem van, és mindhármat ügyeletes orvosnál és szülésznőnél szültem, valamint állami terhesgondozásra jártam. Tehát egy fillért sem adtam senkinek, és van három gyöngyörű egészséges gyermekem. A baba és mama egészsége nem azon múlik, hogy fizetsz-e , az orvosok rendesen elvégzik a dolgukat. Ha meg komplikáció merül fel, az van akkor is, ha fogadott orvos mellett szülsz. Nem ez határozza meg a szülést.
És egyébként láttam sok rosszat olyannál, akinek volt fogadott orvosa, feküdtek mellettem olyan kismamák, akik bizony nagyon rosszul jártak a fogadott orvosukkal, mert nem akart azonnal bemenni, vagy mikor ügyeletben volt, megindította a szülést stb.
Viszont tény, hogy a mai világban sajnos ciki fogadott orvos nélkül szülni. Engem is sok más kismama nagyon megbámult, mikor megtudta, és úgy gondolták, biztos nagyon csóró vagyok. Pedig nem a pénzen múlott. Biztonságosabbnak láttam ügyelet orvosnál szülni, és jól döntöttem!
Én nagyon bátor voltam.
Állami terhesgondozásra jártam, gyakorlatilag csak a 4D UH-ért fizettem, de ez egy szabadon választott program:)
Végig szakszerűen elláttak, pedig toxémiám lett, tehát nem volt problémamentes terhesség.
Három héttel a szülés előtt kerültem kórházba, majd egy elég fos NST után megcsászároztak.
Nem fizettem. Nem is várták el.
Normális volt mindenki. Én nem várom el a különleges odafigyelést.
Azt nem tehetik meg, hogy ne megfelelően lássanak el. Azt igen, hogy nem udvarolnak körbe.
Fogadott orvosom volt, és viszonylag problémamentes a terhességem. Nagyon elégedett voltam a dokimmal, őt szeretném legközelebb is.
Ami miatt így döntöttem:
- voltam állami uh-n, órákat kellet várni, és úgy beszéltek velem, mint egy kutyával
- a körzetis doki az első alkalommal úgy vizsgált meg, hogy elkezdtem görcsölni és vérezni. 9 hetes terhes voltam.
- uh-ra nem akarta beengedni a párom
- mikor mondtam, hogy sokat görcsölök, megkérdezte, hogy ő ezzel mit csináljon? :O
A legrosszabb az egészben az volt, hogy amikor szültem, a mellettem lévő szobában egy csaj szült az ügyeletes dokinál, aki nem vette észre, hogy farfekvéses a baba. Úgy szülte meg a csaj. Senkinek se kívánom azt, hogy végig hallgassa. Mint akit nyúztak, úgy üvöltött. És főleg nem egy olyan nőnek, aki akkor szült.
Nekem nem volt fogadott orvosom. Besétáltam a kórházba az engedéllyel anélkül, hogy valaha is láttak volna.
A két orvosra és a szülésznôre, a bánasmódra egy rossz szót nem mondhatok.
Egy díszcsomagolású Napoleon konyakot kapott a fiatal orvos. Ennyi...
Azt gondolom, hogy a barátnőd orvosához hasonlóan markukat tartók határtalanul pofátlanok.
Visszaélnek a kismamák félelmeivel, helyzetével.
Tényleg nagyon gáz ez az egész borítékos megoldás.Engem megnyugtatott, hogy van fogadott orvosom, bár egyszer nagyon nem voltam megelégedve. Viszont volt amikor nagyon jól jött, h volt orvosom. ( Több szülésem volt)
Mindezek ellenére nem értek egyet vele, ráadásul nagyon magasak a tarifák.
További ajánlott fórumok:
- "Hála pénz" Szerintetek normális, ha egy orvosnak hála pénzt adunk? Milyen alapon adsz pénzt egy orvosnak?
- A Budapest X. kerületében található Bajcsy kórházban kit ajánlanátok szülészorvosnak és szülésznőnek?
- Kecskeméten mennyit kell, illik fizetni a magánororvosnak egészségügyi küretért,
- Margit Kórházban mennyit kell fizetni fogadott szülésznőnek?
- Háziorvosnak kell fizetni egészségügyi könyvért?
- Székesfehérvári kórházban fogadott orvosnak mennyit "kell" fizetni a szülésért?