Fiona szelet recept
A Fiona szelet hozzávalói:A tésztához:
Száraz hozzávalók:
20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg kr. cukor
Nedves hozzávalók:
1 tojás
0,8 dl étolaj
2 kisdoboz kefir
Krémhez:
25 dkg cseresznyelekvár
25 dkg mascarpone
5 dl habtejszín
2 ek. porcukor
2 cs. habfixáló
Cukormáz:
18 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2 ek citromlé (vagy narancs)
1/2 tk citromsav
csipet só
5 dkg pillecukor
1 tk vanília aroma
A Fiona szelet elkészítési módja:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másik edényben a nedves hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és gyengéden összekeverjük. Kizsírozunk/lisztezünk egy 25x35 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, 220 fokon tűpróbáig sütjük.(Közben elkészítjük a krémet.) A lekvárt és a mascarponét alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a porcukorral ízesített és habfixálóval felvert tejszínhabot. A közben kihűlt és lapjában kettévágott süteményt megtöltjük a krémmel. A mázhoz egy edény forró (de nem lobogó) víz tetejére üvegtálat teszünk. Beleöntjük a porcukrot, tojásfehérjét, sót, citromsavat (az stabilizálja a tojásfehérjét). Addig keverjük, amíg az összetevők egybeolvadnak. Nagyon alacsony fokozaton kell melegíteni. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott pillecukrot, és hagyjuk beleolvadni a tojásfehérjés-cukros elegybe. Amikor minden elolvadt, levesszük a mázat a tűzről, és amíg a máz még meleg, robotgéppel pár perc alatt habosra verjük. A mázat a kész sütemény tetejére és oldalára kenjük. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a máz egyből keményedni kezd. Megszórhatjuk akár tortadarával, esetleg a kedvenc apró cukrainkkal, esetleg csokoládémázat csorgathatunk rá vékony csíkban.Tálalás előtt nedves késsel szeleteljük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2014. júl. 22. 20:26
A fiona szelet elkészítési módja és hozzávalói.