Felvi.hu jogorvoslati kérelmet, mikor bírálják el? (tudásbázis)
Amellett hogy együttérzésem, de mivel egy hasonló esetet végigasszisztáltam a tesóm felvételijével kapcsolatban pár dolgot azért nem árt tisztázni a tisztánlátás végett:
Le volt írva pár helyen, e-felvételiben, hogy most már minden kommunikáció elektronikusan zajlik, a te felelősséged, hogy a postafiókodat karbantartsd, figyeld az üzeneteket. Főleg, ha elektronikusan intézed eleve az ügyeket. Pl. APEH sem küld már semmilyen postai levelet, nem hívogatja az ügyfeleket, csak küldi ügyfélkapun keresztül az okosságokat. Nem nézed meg: úgy jártál.
Tesóm balfék volt, ő egyszerűen úgy gondolta ráér majd később befizetni, aztán jól el is felejtette, kizárták. Erről valamikor május elején küldték is a mailt, hogy ez történt. E-felvételibe is belépett tesó, ott is látható volt világosan. Aztán küldtek mailt, hogy regisztrációs levelet e-felvételiben megnézheti, abban a pdf-ben is elég nyilvánvaló volt.
Itt kapcsolódtam be a dologba, mert ő épp külföldön volt, beszéltem felvi-sekkel. Egyébként nagyon segítőkészek voltak akárhányszor hívtam őket, tehát nem igazán hiszen el, hogy ne akarnának segíteni, amiben tudnak, főleg úgy, hogy Te hibáztál.
Elmondták, hogy utaljuk azonnal, küldjük egyből szkennelve az utalási igazolást és rendben lesz. Egy idő után. Merthogy azt is elmondták, hogy a pénz egy központi (asszem államkincstári) számlára érkezik, onnan küldik a Hivatalnak, azt számfejtik, aztán küldik az adatokat a jelentkezői adatbázisba és ha mindezek megtörténnek, akkor érvényesítik újra a jelentkezés. Úgyhogy ez nem megy pikk-pakk.
Illetve azt is nagyon illedelmesen értésemre adták, hogy egyébként a befizetés határideje a jelentkezési határidő volt. Vagyis ha nem tudod igazolni, hogy ezt megtetted időben, akkor egyáltalán nem lenne köteles a felvi bármilyen utólagos pótlások után rohángálni, meg felszólítgatni. Ez a Te felelősséged, hogy megtedd időben.
Befizetés után másfél-két héttel ismét érvényes volt a jelentkezés. Ennyi. Tehát:
- fontosként írod le, hogy felvegyenek, de 4-5 hónapig azt a nettó 3 percet sem szántad rá, hogy megnézd/érdeklődj a jelentkezésed felől. Bármilyen zaklatott az ember élete, ha valami fontos neki, akkor annak utána néz.
- nem tartod karban a postaládádat annak ellenére, hogy erre több helyen is felhívták a figyelmedet
- elvárod, hogy Téged valamiféle különleges elbánásban részesítsenek és külön neked telefonálgassanank, miközben mindenki mással elektronikusan kommunikálnak és mindenki másnak jó is így. Érdekes módon mi is így értesültünk a hiányról.
- számtalan értesítést küldtek+e-felvételi (ahogy írod, Te még SMS-t is kaptál)
- befizeted végre pár nappal a vége előtt a pénzt és csodálkozol, hogy az nem megy keresztül a rendszeren (lásd fentebb).
Egy valamiben teljesen igazad viszont: ildomos lenne a jogorvoslatot időben elbírálni. Bár itt is zárójelbe kívánkozik: nem tartanak be határidőt és ez neked érthetően fáj. Viszont te sem tartottál be egy határidőt, az meg akkor másvalakinek fájt.
Egyébként a felvi.hu fórumán találtam ilyen beszélgetéseket, amikben az oktatási hivatallal kapcsolatos gubancokról szá,olnak be, de úgy, hogy közben mindegyik elkezdte az egyetemet, mert felvették. Nagyon fontos még, hogy egyik hosszászólás sem idei, hanem 2010-ben íródtak.
És egyik probléma sem anyagi jellegű volt.
A felvételi eljárás díját be kell fizetni még a tél végén. Én regisztráltam a Felvi.hu-ra és az oktatási hivatalra is, sőt ügyfélkaput is nyitottam az Okmányirodában, hogy itthonról tudja, intézni a felvételit. (Később is jól jött, hogy van Ügyfélkapum, az sosem árt.)
Minden időpontra figyelmeztető értesítéseket kaptam mailben, ráadásul a következő teendő előtt Felvi-s hírlevél is érkezett. Ha nem érzékelték volna, hogy a pénzt beküldtem, akkor nyilván arról is kaptam volna értesítést még időben. Én arról kaptam levelet, hogy a felvételi eljáráshoz minden szükségeset megtettem, sikeres vizsgázást kívánnak.
Én azt tapasztaltam, hogy ez egy jól kidolgozott rendszer, és nehezen tudom elképzelni, hogy egy fiatal ne legyen annyira tisztában a számítástechnikával, hogy "vagy elment a pénz, vagy megszakadt a net"- tudattal üldögéljen a babérain. Főként úgy, hogy "elfelejtette" a jelentkezéskor befizetni a díjat.
Minden szavaddal egyetértek!
A határifdőket nem dísznek találták ki!!!
Ez nem megbocsájtás kérdése.
Nem jártál utána egy határidős elintézni valónak.
Ha beérkezett hozzájuk a pénz, akkor eze írásban rögzíted, és írsz egy mailt (mert azt nem lehet letagadni, bármikor újra kimásolhatod és tudod igazolni, hogy elküldted, ráadásul gyors), és nyomatékosan kéred a megfelelő intézkedést.
Ha veterán felvételiző, évek óta kollégista, önálló és nagykorú állampolgár vagy, akkor eszed is, kompetenciád is megvan a saját ügyeid megfelelő intézéséhez.
Azt hiszem, az enyém is nyomtatható, de még mindig nincs nyomtatóm. Egy mailhez meg még szkennelhetném is.
Ha veterán felvételiző meg már pláne tudhatja...
Nekem az is fura, hogy egyszer azt írja februárban ,egyszer azt, hogy igen, nyáron...
Most akkor melyik, mert ha febrzuárban a hivatalos felvételi időben jelentkezett, hát akkor száégyen gyala, hogy nem fizetett csak most nyáron.
Ha most a pótfelvételi szakszba jelentkezett, akkor még lehtne asztalt csakodni, bár akkor sem értem, hogy egy ilyen fontos utalást miért nem ellenőriz.
(Szerintem mikor banból kérsz utalást, akkor rögtön adnak egy fecnit, hogy inne ide utaltál...valami ilyesmik rémlik...sőt, a netbankom nekem olyan , hogy rögön felkínája az utalás bizonylat nyomtatását és mentését...ill. visszmenőleg tárolja is)
Az, hogy te 3x is felvéteéiztél különböző okoból, az nem a hivatal baja, gondolom nem kényszerítettek rá, se arra, hogy olyan helyre jelentkezz, ami esetleg nehézségekbe ütközik.
És minden rosszinulat nélkük írom, hogy másioknak ennél cifrább dolgai vanna, mégis akkor utalanak amikor kell és ellenőrzik is, hogy utaltak e...igen 9000Ft-on múlik, nem véletlen van határidő, máshol...ez a való világ, határidő van, pont és kész....
Én elhiszem! :) Főleg azok után, hogy a nagybátyám is nemrég jelentkezett egyetemre, mert a munkahelyén csak úgy juthat magasabb pozícióba, ha elvégez egy bizonyos szakot. Azt hiszem 45 évesen jelentkezett, és persze fel is vették.
Én veterán vagyok, mert jártam már egy évet egyetemre, de pont idén döntöttem úgy, hogy átjövök egy központibb képzésre budapesten, az egyetem tárt karokkal várt, csupán a feledékenységem, vagy hiba, már nem tudom minek nevezzem folytán csúszok egy teljes évet, és ahhoz képest, amit terveztem, ez hihetetlen csúszás és fogalmam sincs mihez is kezdjek. :) Ha valaki tud esetleg azonnali kezdéssel munkalehetőséget, várom az ajánlatokat :P
És éppen ez a baj, hogy elvileg pótoltad.
Ezért, ha igaz a történeted- akkor elvileg is vagy felvéve.
Ha eleve volt probléma a befizetéssel, nem az évkezdet idején kellene akkor sem kapkodni.
A pontokat nem húzzák, hanem megvonják a ponthatárokat.
Ha te nem hiszed el nekem, hogy valóban 55 évesen felvételiztem, én tudok róla mailben igazolást küldeni, mert megvannak a Felvi értesítései. De nem tartom fontosnak, hogy bármit igazoljak.
Szóval Te nem ellenőrizted, nem akadt-e el a pénz, miután Te küldted késedelmesen.
Ha egyáltalán igaz a történeted, mert elég tájékozatlannak tűnsz a lehetőségeket illetően, holott tudván tudom, hogyan zajlik a folyamat, és hogy figyelmeztetnek a határidőkre a jelentkezés folyamatán végig. Még arról is kaptam értesítést, hogy a felvételi eljárás rendben lezajlott, további tennivalóm nincs.
A pénzt annyira időben kell befizetni, hogy én már régen el is felejtettem, mi volt a határideje. Meddig is kellett mindent beküldeni? Februárig? Márciusig?
Ha nem stimmel minden tökéletesen, akkor el sem jut a felvétedid a bírálatig.
Az utalást lehet igazolni, ha az ember a képernyő tartalmát (úgynevezett "screenshot" eljárással) elmenti paintben, majd konvertálja picture-be, ez csak néhány kattintás.
Ezt mellékelve, írok egy mailt a hivatalnak, hogy a melléklettel igazolom a befizetést, szíveskedjenek a megbezsáélteknek megfelelően intézkedni, a "tárgy"-ban pedig a hivatkozási számot küldöm el.
Ha netes bankolással küldök el pénzt bárhová, akkor a következő napon megnézem, hogy valóban elment-e az összeg, de általában azonnal visszaigazolódik az utalás.
Hogy nem vagyok biztos, mert lehet, hogy megszakadt az internetkapcsolat...akkor kétszeresen fontos, hogy meggyőződjek róla! Akár úgy is, hogy felhívom a bank ügyfélszolgáltatát.
Ezt most miért nekem címezted, én ezeket mind tudom, de köszi:-D
Szerintem a fórumindítónak kellett volna tudnia ezeket időben!
Azért kotyogtam bele, mert én is az idén fekvételiztem vén fejjel. Én is az e-felvételit intéztem, és amikor utaltam, akkor a visszaigazolás megérkezett annak rendje-módja szerint.
Nem mulasztottam el a határidőt, mert ahogy a felvételit intéztem, azt is megtudtam, mikor, mennyit és meddig kell befizetni, és amint tudtam, még a határidő előtt befizettem.
Ha regisztrál az ember a felvi.hu-ra, hírlevélben is figyemeztetnek a határidőkre.
Ha pedig spam-ba kerül valami, akkor a rendszer még nem törli, és meg lehet nézni, mik vannak sapam-ban. Ki lehet venni onnan, sőt jelezni is, hogy "nem spam", ami nem oda való.
További ajánlott fórumok:
- Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt szeretnék igényelni. A kérelemhez kell csatolni jövedelemigazolást vagy én töltöm ki a kérelmet?
- Nemrég költöztem Magyarországra, és lakcímet szeretnék létesíteni. Tudna valaki segíteni, hogy írjam meg a kérelmet ez ügyben?
- Milyen esetben utasítja vissza az állam/köztársasági elnök a magyar állampolgárságról való lemondási kérelmet?
- Tud valaki segíteni, hogyan kell megírni egy kérelmet a bíróságnak?
- Felsőoktatás jogorvoslati kérelem
- Hol kaphatok jogorvoslatot, segítséget