Expressz szilvás gombóc recept
20 perc
Az Expressz szilvás gombóc hozzávalói:
(kb. 15 db-hoz)
4 dl víz
csipet só
4 ek olaj
1 ek porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
Töltelék:
8 szem szilva
cukor
fahéj
Továbbá:
zsemlemorzsa
olaj
Az Expressz szilvás gombóc elkészítési módja:
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, magot kiszedjük. Tálba tesszük őket, jól beszórjuk cukorral és fahéjjal. (Ízlés szerint értelem szerűen.) Félretesszük. Kevés olajon a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk. ezt is félretesszük. Egy lábasban feltesszük forrni a vizet, amiben majd a gombócokat kifőzzük. Egy másik edényben a 4 dl vizet elkezdjük forralni, ha forr, hozzáadjuk a 4 ek olajat, a sót, a cukrot, beleöntjük a lisztet, és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy ne legyen csomós Lehúzzuk a tűzről, ráütjük az 1 db tojást, és szintén határozott mozdulatokkal az egészet egyneművé keverjük. (2 percet azért szánjunk rá, még ha reménytelennek is tűnik elsőre.) Picit hűlni hagyjuk (szerintem 3-5 percet hagytam, épp hogy ne legyen forró), és amikor már meg tudjuk fogni kézzel, kis gombócokat csípünk, kilapítjuk a kezünkkel, beletesszük egy fél fahéjas szilvát, és beburkoljuk a tésztával. Külön tetszett a tésztában, hogy ha valahol kibukkant a szilva, és nem tudtam befedni, csak csíptem egy darabot a többi tésztából, és “befoltoztam”. Könnyen tapadt, és a főzésnél sem jött szét. Ha megcsináltuk a gombócokat, addigra a főzővíz is szépen felforr, így beleeresztjük őket. Mondjuk 2 részletben, fazék méretétől függően, de ne tolongjanak a gombócok. Amikor feljött a víz felszínére (kb. 5 perc), azonnal ki is vehetjük. Olajon pirított zsemlemorzsára tesszük, meghempergetjük, majd fahéjas porcukorral tálaljuk.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: turkkati, 2018. júl. 20. 19:44
Az expressz szilvás gombóc elkészítési módja és hozzávalói.