Epres, mandulás torta recept
120 perc
Az Epres, mandulás torta hozzávalói:
4 tojás
125 g puha vaj
125+200+75 g cukor
2 cs. vaniliás cukor
150 g liszt
1/2 cs. sütöpor
4 e.k. tej
kb. 60 g mandulaforgács
500 g friss eper
200 g hideg tejszín
1 cs. habfixálópor
400 g mascarpone
4 e.k. citromlé
Az Epres, mandulás torta elkészítési módja:
Egy 26 cm átméröjü kapcsos tortraformát kivajaztam. A tojásokat szétválasztottam. A vajat, 125 g cukrot, csipetnyi sót és 1 cs. vaniliás cukrot habosra kevertem. Egyenként beledolgoztam a tojások sárgájat, majd a sütöporral elkevert lisztet és tejet is belekevertem. A tésztának a felét belesimogattam a formába. Azért simogattam, mert ez a tészta se nem kemény, se nem lágy; tényleg bele kell kenni a formába. A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemyény habbá vertem, folyamatosan hozzáadogatva 200 g cukrot. A kemény hab felét a tészta tetejére kentem és megszórtam a mandulaforgács felével. 175°-ra elömelegített sütöben kb. 25 perc alatt készre sütöttem. Rácsra tettem hülni, majd ugyanígy megsütöttem a következö lapot. Ezt is teljesen hagytam kihülni. Az epret megmostam, megtisztítottam és negyedekbe vágtam. A tejszínt a fixálóval és 1 cs. vaniliás cukorral kemény habbá vertem. A mascarponét 75 g cokorral és a citromlével kikevertem, majd óvatosan beleforgattam a kemény tejszínt is. Az eperdarabokkal kiraktam az elsö tésztalapot, rásimítottam a krémet, majd rátettem a második lapot. Szeletelés előtt min. 1 órára hűtőbe kell tenni!
Mivel a torta legmacerásabb része a lapok sütése, ezért lehet, söt érdemes elözö nap elkészíteni; a fogyasztás napján pedig csak megtölteni kell.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ancsa 37, 2012. máj. 13. 21:37
Az epres, mandulás torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.