Egészségpénztári számlanyitás babatervezés előtt (beszélgetős fórum)
Igen, az egészségpénztárból nem lehet kivenni pénzt. Ezt nem erre találták ki.
Én inkább valamelyik bankot választanám. Erste, OTP, stb.
Ezeket a kártyákat több helyen elfogadják.
Én egyébként a gyógyszertárat elég drágának találom. Ppelenkát, sampont, stb. olcsóbban kapsz más üzletekben, de a többire jó.
Nincs mit! Én is megkérdeztem, mert érdekelt, de nekem így magyarázta a nő, hogy első év után megkapom a 10 %-ot, de csak egyszer jár a 2 év alatt. De azért kérdezd meg Te is!
Azok bizony nem kis költségek!
Petra, köszi a választ. Ismerősömtől. Hallottam erről a lehetőségről. Ő szerencsésebb, a munkáltatója fizette neki.
Spórolni akarok persze, az a terv.Ezért is szeretnék minél hamarabb elkezdeni havi rendszerességgel gyűjtögetni. Amit a lekötésről írsz, érdekes. Lehethogy én értettem félre. Mindenesetre rákérdezek.Köszönöm a segitséget. :)
Amúgy a 2 évre egyszer kapsz 10 %-ot, legalábbis én úgy értettem. ami azt jelenti, hogy egy évre 5 %-ot kapsz összesen, tehát az azért nem túl nagy összeg!
Ja, és ugye az feltétel, hogy legyen miből visszaigényelned azt a 20 %-ot az adójóváírásnál!
Ha most fizeted be, akkor mostantól fizeted a havi díjakat is. És mostantól nem jutsz a pénzedhez. Persze, ha spórolni akarsz, akkor ez csak előny! :D
Igen, tényleg akkor lenne érdemes, de addig nem szeretném halogatni.Hátrányom nem lehet attól ha most fizetem be, ugye? Csak később kapom meg a 20%-ot.
A gyógyszerek többségét szerintem el lehet számolni, a vitaminoknál már egyéni. De azt hiszem van olyan vitamin, ahol az egyik félét el lehet, a másikat nem.
Azt a gyógyszertárban szokták megmondani, de mindig kérdezz rá, mert ha nem lehet, és mégis azzal fizetsz, utána megadóztatnak.
Befizetni szerintem év vége felé érdemes a számlára, mert akkor következő év elején visszaigényelheted a 20 %-ot.
Hol tudom megnézni hogy egy konkrét gyógyszert el lehet e számolni az adott pénztárban?
Megkérdeztem a lekötést. 2 évig kell lekötni a pénzt, és 10 % visszaigényelhető az első befizetett év után, adójóváíráskor, de 2 évig nem veheted ki. Az egyéni befizetés után is jár a 20 % jóváírás.
A megszüntetést nem kérdeztem meg, hogy akkor mi a menete, ill. mennyit vonnak le. Minden pénztárnál van egy szolgáltatói lista feltüntetve, ott látod, hogy hol fogadják el.
Azokat a helyeket érdemes megkérdezni, ahol sokat fogsz vásárolni. Nekem pl. az a fontos, hogy a fogorvosom melyiket fogadja el, mert én oda költöm, meg a helyi gyógyszertárban.
Az aktuáli gyógyszereket, vitaminokat megnézem. Azt nehéz azt igy előre megmondani hogy a jövőben milyen vitaminokra lesz szükségem. A baba a két éves tervünkben van benne. Egyenlőre spórolni szeretnénk rá.:)Bár akkor sem leszek elkeseredve ha korábban érkezik :)
Azt hogy bármikor hozzáférhető, úgy értem, hogy nincs lekötve évekre.
Ha bármi baj történik ami nem egészséggel kapocsolatos, másra kell a pénz akkor fel tudom mondani a számlát, pár ezer ft-os levonással hozzájutok a befizetett összeghez, persze a 20%-os kedvezmény levonása után. Én igy értelmeztem.
Nekem a Medicina /ahol befizetés után 98%/,
és a Premium, ahol 96% marad a számlámon/ tűnik a két legjobbnak.
Hogy hol, melyik pénztár kártyáját fogadják el,annak nehéz utánnajárni.
Közeli gyógyszertárakat esetleg megkérdezem. A dokimat is kérdeztem. További javaslatod lenne?
Bocs, a kamatozásra lekötött résznek nem néztem utána, de most már kíváncsi vagyok arra is.
Annak is nézz utána, mely termékeket fogadja el az egészségpénztár, mert pl. nem minden vitamin tartozik bele. De felvehetsz kedvezményezetteket is, pl. férjedet, szüleidet is a pénztárba.
Ha van kérdésed, írj, bár nekem másik pénztárnál van kártyám.
Szerintem nagyon jó ötlet. Nekünk is van, az előző terhességemnél és a mostaninál is sok mindent el tudunk számolni rá. Többek között a downszűrést, vagy a köldökzsinór vérlevétel is elszámolható rá:-)
Ha beteszed az egészségpénztárba a pénzt, csak úgy kapod vissza, ha számlát adsz be a pénztárnak, tehát nem bármikor hozzáférhető. Azt is nézd meg, mielőtt pénztárt választasz, hogy hol, melyik pénztár kártyáját fogadják el, mert akkor edsetleg nem kell kp-ben fizetned, hanem fizethetsz kártyával. Ha nem tudsz kártyával fizetni, akkor kép-ben kell fizetned, és számlát kell benújtani a pénztár felé. Igen az egyéni befizetés 20 %-a jóváírható adójóváíráskor. Viszont a pénztáraknak van egy havi költsége, annak is nézz utána, melyik kedvezőbb.
Egyéni befizető leszek, mert a munkáltatóm nem fizeti.Két pénztár közt vacilálok: Medicina és a Prémium.
Kézhez kaptam most egy nagyobb összeget, amit mindenképpen a babára akarok forditani. Egy kis kiegészitést, biztonságot nyújtana ha majd nem tudok dolgozni.
A megtakaritásnak mindenképpen bármikor hozzáférhetőnek kell lennie, mert ugye sosem lehet tudni :)
A 20% adókedvezmény sem utolsó szempont, plusz ha lekötöm 2 évre +10 % kamat jön rá.
Tervezzük, de mi már idén szeretnénk.
Már úton van a pici, vagy tervezitek?
Mi is most nyitottunk egyet pont emiatt :-)
Sziasztok,
Kiváncsi lennék a tapasztaltabbak véleményére.
A párommal 1-2 éven belül tervezünk babát vállalni.
Jó döntés lehet egészségpénztári számlán gyűjteni a babával kapcsolatok plusz kiadásokra?
Gondolok itt a baba- mama vitaminokra,tápszerre,pelusra és s többi babaápolási termékre.
A válaszokat előre is köszönöm.
További ajánlott fórumok: