Eddig elfogadtam és szelektíven intéztem a szemetet! (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Azzal egyetértek, hogy nem kell megvenni, nincs macera. Évek óta vízszűrő van beépítve, most vettem szódagyártó kézikészüléket. Szörpöket kézműves vásárokon szoktam beszerezni, sok egyebet rendelek.
De állatira nem szeretnék az Amo szappan és a Fa szappan közül választani, vagy Wu2-vel hajat mosni. 😉
Nagyon szeretném viszont, ha az emberek hajlandóak lennének tudatosabbak lenni, de erre semmi reményt nem látok.
Szerintem azzal kell kezdeni a hulladék csökkentést, hogy eleve,haza sem viszem!
Én eddig is elvétve vettem flakonos, dobozos cuccot.Tizenéve van La.ca vízszűrő kancsónk, nekünk bevált.Cukros löttyöket nem veszünk,csak elvétve,vagy ha vendégek jönnek,akik szeretik.
Szóval az egész hulladék mizéria onnan indul, hogy manapság már baromi lusták vagyunk!
Mikor gyerek voltam, természetes volt, hogy minden visszaváltható.2 ft volt a sörösüveg.Mindig én vittem vissza,a kapott pénzből azt vehettem,amit akartam.
Sokkal jobb volt az a rendszer,de ma már más világ van!
Egyszer úgy kéne bemenni vásárolni, hogy csak azt vegyük meg,ami 40 éve is kapható volt! Állítom hogy fele annyi pénzt költenênk, és fele annyi szemetet vinnénk haza. 😊
géppel folytatom. Pénzbeli ráfizetésünk nincs, csak a visszaváltás lebonyolitása, ami kb negyed óra naponta, és a munkám miatt korán kell elmennem hogy első legyek a visszaváltásnál,tehát naponta fél héttől dugdosom a dobozokat palackokat a spárba.
Nálunk sose gyültek össze visszaváltani való üvegek, de a fiam olyan nagv e ital fogyasztó, hogy egynapi termés jó nagy rakás, amitől mielőbb meg kell szabadulni.
Mai fiatalok " dobd ki, ne rinyálj, nem számit az a napi 700- 800 ft - ami durván havi 20- 25000 Ft )
Azt talalnám etikusnak, ha úgy tüntetnek fel a boltban, hogy ár+ betétdíj, egy sorral hosszabb lenne a címke.
Nyilván mindenki tud már róla, számít is rá, de akkkor is...zöldség részlegen például érthetően külön van téve, árral jelezve a 15 Ft-os lebomló zacskó.
Nos. Az EU előírás csak annyi, hogy minden tagországnak a hulladék X%-át szelektíven kell gyűjteni és újrahasznosítani. A módszert a tagországokra bízza. Valóban vannak országok, ahol visszaváltás működik, máshol meg nem, hanem szelektív hulladékgyűjtők vannak. (Pl. Olaszország).
Szerény véleményem szerint a szelektív gyűjtés eddig is volt és működött. Sőt, marad is párhuzamosan ezzel az új visszaváltósdival.
Úgyhogy gyanús, hogy ebből valahol valakik most nagyon jól járnak, mert állami pénzből+EU támogatásból lehetett automatákat beszerezni, informatikai rendszereket fejleszteni, bevezetni, szállítást megszervezni, plusz lenyelik a vissza nem váltott 50 forintokat.
Anyukám mondta, hogy tiltakozzunk... ne vigyük vissza. Mondtam, hogy annak csak örülnek, mert elteszik a pénzt... Sakk-matt, ügyes.
A MOL kapja meg, gondolom jattolnak belőle, akinek kell.
Egy fenntartható jövőhöz a hulladéknak
újjá kell születnie
A MOHU ezt a folyamatot meg kívánja fordítani, újragondolva a hulladék szerepét - közösen azokkal, akik termelik, illetve kezelik vagy hasznosítják azt. Ha fogyasztóként a szemetet okosan, szelektíven gyűjtjük, akkor az olyan hulladékká válik, amit újra és újra tudunk hasznosítani. Így nem a környezetünket szennyezi, hanem az életünket teszi jobbá és fenntarthatóbbá.
Nálunk a városban dobálják szét 😕 ahogy a sárga kukákat is döntögetik, borítják, visszarakni már véletlenül sem.
Van aki már a kuka fülére köti zacskóban a visszavàlthatókat, egy elviszi, a következő akkor is kiborogatja a kukát.
Nekem sem volt ezzel semmi gondom, egészen máig. Csütörtök nálunk kukanap, kb. 50 méterre kell vinnünk, mert ide nem fordulnak be. Ma délelőtt kimentem, hát látom, van két kukázó, akik minden edénynek az aljáig túrtak...találtak is pár sörösdobozt. Ők visszarakták a szemetet, de elképzelem, mit tesz a rengeteg kukázó, akik eddig is szétdobálták ami nem kellett nekik. A régi lakhelyünkön ezen állandóan vita volt.
Az esett rosszul Rossmanban, hogy ki volt írva a narancslé ára. Állok a sorban, előkészítem a pénzt, pénztárca vissza, majd a pontos összeget odatettem, akkor mondja; + 50 a flakon. Írják ki, rendesen, hogy mennyit kell fizetni! Jó, hogy nem az alapárat teszik ki, majd a pénztárnál szólnak, hogy +27% áfa.:(((
Lehet, hogy majd később hozzáteszem magam, összegyűjtök 1 zsákkal és elviszem leadni ha pont arra lenne célom, de NEMszivesen.
Valamit megtenne a zember a csodálatos világunkért igen.
De valahogy mégsem jó ez ami van másrészről,
Tudod,,a fiam is valami hasonlót mondott,,igaz csak lazán,,ő nem hurcolja.
Elmondtam neki hogy én hogy vagyok vele,,kb.úgy képzelem, hogy valaki odaáll a tárcámmal a kuka fölé és szórja bele az ötveneseket belőle.
Szóval így,,amúgy jelentős mértékben lecsökkentettem a palackos cuccot.
További ajánlott fórumok:
- Korrekt egy munkahelyen a szelektív céges karácsony?
- Miért nem veszik el az étkezési jegyet a boltban, amit eddig elfogadtak?
- Befőttes üveg tetejét melyik szelektív hulladéktárolóba lehet dobni?
- A többrétegű tejesdobozt melyik szelektív gyűjtőedénybe teszed?
- Gondolkozz szelektíven!
- Szerintem a falunkban nem viszik kellő helyre a szelektíve szétválogatott szemetet, kinél panaszkodhatok?