E hónap végén repülök Németországba, elsőre, kicsit tartok tőle. Mi a menete egy utazásnak már a repülőtérre érve? (tudásbázis)
Pontosan.:)
Legtöbbször a papírt sem kérik mivel már benne vagy a rendszerben.
Megvettem a repjegyet. 23kg lehet a poggzászom,kézí meg 8kg és 70x50x20cm ami mehet fel.
Ki kell nyomtatnom egy papirt,amivel majd a helyszinen kapom meg a beszálló kártyám,elvileg ezt írták.
Akkor azt jelenti h ott kell becsekolnom indulás előtt?
Attól függ, melyik bőrödndre gondolsz és melyik légitársasággal mész.
A poggyásztérbe kerülő bőrönd (ennek külön díja van) mérete mindegy, a súlyára kell figyelni, h ne legyen több.
Amit felviszel a gépre, annak a legtöbb társaságnál szabott mérete van, nézd meg, annál mennyi, amit te választottál. Ha nagyobb, akkor a repülőtéren borsos pótdíjat kérhetnek tőled.
hahó
nem lesz semmi baj :)
Amikor én először repültem, megismerkedtem egy csodálatos sráccal, és ő átkalauzolt az egész történeten. (sajnos, randiztunk még egyszer, de nem úgy sikerült :( :( Pedig a megismerkedés hiper-szuper romantikus volt.)
Ha fapadossal utazol, akkor kell külön fizetni a feladott poggyászért, és viszonylag kis méretű kabin poggyászt vihetsz fel a gépre. A fedélzeten fizetni kell az ételért is.
Amikor megrendeled a repjegyet a neten, ott már kapsz infót, hogy mit lehet felvinni a fedélzetre, és mekkorát. Mérd le a táskádat, mert ha nem fér bele a reptéri "ketrecbe", akkor a büntivel drágábban jössz ki, mintha fizettél volna....
Elindulsz, kint vagy a reptéren. Nézd meg, h otthon kell e nyomtatnod beszállókártyát.
Ha igen, akkor az interneten regisztrálsz, megadod az igazolványszámodat, nevedet, és kinyomtatod a papírt. Ez a beszállókártya.
Viszed magaddal, ha nem így kell, akkor megkeresed a reptéren a légitársaságod pultját, itt odaadják. A pultnál megnézik az igazolványodat, feladod a poggyászt (nem azt, amit magaddal viszel a fedélzetre) Mész a beszállkapuk felé, itt lesz az ellenőrzés.
Az ott lévő műanyagdobozokba be kell tenni a kézipoggyászt, kabátot, pulcsit, megkérhetnek, h vedd le a cipődet (úgyhogy ne legyen lyukas a zoknid :P) Egy hölgy megtapogat, h nincsenek e nálad tiltott dolgod, megkérdezik, van-e a poggyászodban folyadék (ezt külön, reptéri zacsiba kell tenned, és nem lehet 100 ml-nél több. Ha több, elveszik.
A lenti csomagba mehet, ami több.
A csomagod átmegy a canneren, és te is a kapun. Ha minden rendben, visszaöltözöl, elpakolsz. Övet is vedd le, a fémcsatt becsipog.
Utána jönnek a boltok, amit itt veszel, akár folyadék is, nagyobb is, felmehet veled a repcsire.
Megkeresed hogy melyik kapunál kell beszállnod. Odamész, itt megnézik még egyszer az igazolványt és a beszállókártyát, majd vagy gyalog kisétálsz a repcsihez, vagy busszal kivisznek.
A repcsi ajtajában még egyszer megnézik a beszállókártyát, majd megkeresed a helyed. Ha nincs fix hely, akkor javaslom a szárny előtti sorokat, az ablak mellett, onnan jó a kilátás.
Felszállás előtt elmondják a stewardessek, hol a hányószsák, mentőmellény, stb.
Leszálláskor kiszállsz a gépből, be az épületbe. Megint igazolvány ellenőrzés, majd jön a csomagos futószalag. Ha feladtad a bőröndöt, menj a többiek után, vedd le a szalagról.
És megérkeztél :)
Bocs, ellentmondok.
A Ferihegyen van egy hézag a számozásban, és majdnem lemaradtam a járatról. Nem vettem észre idegességemben, hogy ott egy lépcső lefelé, és oda ki volt írva az én kapum, de nem néztem le! Nem emlékszem, hányas volt.
Nem lehet megnézni a neten?
Ha fapados jarattal utazik, ott nincs benne a repulojegy araban az ellatas, kulon fizetni kell erte. Fapados tarsasagoknal elore be kll checkolni online, es otthon kinyomtatni a beszallokartyat, kulonben a repuloteren fizetni kell erte. Nem fapados jaratoknal be lehet (de nem kotelezo) checkolni online, de ott mar ki is valaszthatod hova szeretnel ulni, es online kuldik a beszallokartyat. Ki sem kell nyomtatni (en egy telefonnal utazom korbe Europat).
Fontos odafiyelni a kulonbsegekre.
Annak, aki hetente repul ez mar rutin (mint masoknak a BKV) akinek ez eloszor tortenik az eleteben, hatalmas esemeny.
Minden ki van irva, nyugodj meg, nem fogsz elveszni. Csak kovesd a kiirasokat es a tomeget. Amikor megveszed a repulojegyet, ott a felteteleknel minden le lesz irva, hogy milyen csomagot (meretet, tartalmat illetoen) vihetsz fel a fedelzetre, illetve mekkora csomagot adhatsz fel dijmentesen. A fapados jaratoknal altalaban kulon kell fizetni a feladando poggyaszert es a fedelzeti csomag merete is kisebb mint a nem fapados tarsasagoknal.
Amit felvihetsz fedelzetre, az is le van irva a tajekoztatoban (fem targy (ollo, kes, villa, egyeb szuro, vagoeszkozt nem) illetve folyadekot maximum 100 ml-es kiszerelesben, maximum 10 db-ot). Remelem segitettem.
Nos, leges-legelőször mi van a repülőjegyen?
Annak a társaságnak a pultjánál kell jelentkezned, akiknél a jegyet vetted, ott kapod meg a beszállókártyát. És el is igazítanak, mondd meg nyugodtan, hogy először repülsz!
Az étkezésnél kérhetsz szeszesitalt is, bármit. Nem kell érte fizetned, úgyis csak apró adagot kapsz. Ha úgy érzed, hogy kicsit könnyít a félelmeden.
Mármint a levegőben kérheted már csak, de nekem ott is segített, én féltem. Egy kis whisky után már ki mertem nézni az ablakon.
Nem kell izgulni, én 60 évesen repültem először életemben és nagyon élveztem.
A menete az egésznek, hogy ha viszel csomagot, akkor megkeresed a kijelzőn, hogy hol kell a csomagot feladni és utána már minden megy simán. Nagyon egyértelműen vannak kiírva dolgok. Még az is el tud igazodni, aki semmilyen nyelven nem beszél a magyaron kívül.
Jó utat :)Ne izgulj, én imádok repülni :)
Én 2x repültem eddig, elég is volt :-D
Londonból jöttem haza, aztán vissza.
Már ott kezdődött a félelmem, hogy a család, akinél laktam (aupair voltam) felvitt Londonba, kirakott valami metrómegállónál, és jussak ki egyedül a reptérre. Metró-vonat-busz - érdekes volt :-D
A reptéren aránylag könnyen megtaláltam hogy hova kell menni, hol kell várakozni, de nem mertem elmozdulni, nehogy lemaradjak a beszállásról.
Sajnos a leszálláskor rosszul lettem, bár nem jött ki semmi belőlem, de ez csak a véletlennek köszönhető.
Visszaútra 2 daedalonnal készültem :-D Be is aludtam, és simán ment minden.
További ajánlott fórumok:
- Magyarok Németországban
- Kismamaként Németországban:-)
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Hogy mennek a dolgok a repülőtéren? Check in, poggyász meg ilyenek...
- Hogyan tudnék Németországban dolgozni? Mi kell hozzá?
- Akkor most mit nem szabad venni, vagy enni? A németországi hisztéria miatt?