Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot? (tudásbázis)
Szeretném megkérdezni, hogy ha a gyermekem német állampolgár, akkor anyaként én lehetek e az?
Szia!
A nemet allampolgarsagot teruleti elv alapjan is meg lehet kapni abban az esetben, ha legalabb az egyik szulo kint el es dolgozik legalabb 8 eve, van vegtelenitett vizuma/munkavallalasi engedelye (ez sztem unios polgarokra nem vonatkozik) es a baba Nemetorszagban szuletik.
Szia annanoka,
leírnád, hogy pontosan milyen feltételeknek kellett teljesülnie. Szeretnék én is Németországban szülni és amennyiben lehetséges akkor a gyerkőcnek a német állampolgárságot.
Előre is köszi a válaszod!
Csak visszajelzésként, akit érdekel: azóta megszületett a kisfiam, és megkapta a német állampolgárságot, mert teljesültek a feltételek.
Ha igy mondták, biztos igy is lesz :) Minden jót neked a babával.
Ja, es meg egy dolog, ami miatt lehet, hogy mas az elbiralas: a ferjem japan allampolgar es az o jogan kaphatja meg a babank a nemet allampolgarsagot, nem az enyemen. Biztosan az eltero allampolgarsag is befolyasolo tenyezo.
Mi a szomszedos Baden Würtembergben vagyunk, es itt nekunk az alabb leirtakat mondtak. Remelem, ugy is lesz :)
Egyébként a hivatalok is meg vannak keveredve, amikor a kisebbik fiam megszületett kaptunk egy értesitést, hogy ö automatikusan német állampolgár. Nagyon csodálkoztunk (akkor én már intéztem a nagyfiamét és az enyémet), két hét múlva jött egy újabb levél, amiben azt irták, hogy nagyon sajnálják, de mégsem. Benéztek valamit.
Ti hol vagytok helyileg? Mert Bajorországban, ebben a formában ahogy te irtad nem volt rá lehetöség.
A párom és én is magyarok vagyunk. Igazából a kisfiamnak kezdtem el intézni az állampolgárságot (azóta megszületett a második kisfiunk is). Mostmár hármunknak intézem, mert csak igy volt rá lehetöség. 18 éve élek itt, de mindez nem számit, mert attól kezdve számit a 8 év, hogy Uniósok lettünk, tehát 2004 óta,(hiába volt elötte vizum, munkahely, egyetem, azok az évek nem számitanak bele), igy idén a 8 év meglett. Csak a gyerekeknek nem tudtam megkérni, mert ahhoz hogy megkapják nekik is itt kell élniük 8 évet mint uniós polgárnak, tehát 8 éves korukban lehetett volna kérvényezni. Mivel nekem megvan a 8 év, igy az ügyintézö hölgy azt ajánlotta, hogy kérvényezzem magamnak és velem együtt a gyerekeknek is, igy van rá lehetöség, hogy ök is megkapják. 18 éves koruktól lesz rá 3 évük, hogy eldöntsék melyik álampolgárságot szeretnék, de van arra is lehetöség, hogy kérvényt nyújtsanak be, hogy mindkettöt megtartsák (csak uniós országok esetében lehetséges), ugye nekem sem kell leadnom a magyart. Mi Münchenben vagyunk, a KVR-nél kellett intézni.
Csak azoknak írom, akiket esetleg érinthet: én magyar állampolgár vagyok, a férjem japán, korábban én is tettem fel kérdést itt arra vonatkozólag, kaphat-e a születendő babánk német állampolgárságot, ugyanis a férjem Németországban dolgozik és él 12 éve. Nemrég kiderült, hogy nemcsak vérségi elv szerint lehet német állampolgárságot kapni, hanem területi elv alapján is, ahhoz legalább az egyik szülőnek min. 8 éve kint kell életvitelszerűen élnie és dolgoznia és rendelkeznie kell határozatlan idejű vízummal. Mivel ez a mi esetünkben teljesül, a hivatalok tájékoztatása szerint a kisfiúnk meg fogja kapni a német állampolgárságot.
Es ezt hogy sikerult? Miota elsz kinn? Hol intezted?
Van kettös állampolgárság, nekem most magyar van, hetek kérdése és lesz német is és nem kell lemondanom a magyarról.
Látom Gubaa is így tudja - személyes tapasztalatból - úgyhogy valószínű csak Németországra mondta ezt anyakönyvvezető ismerősöm.
Én egy anyakönyvvezetőtől úgy emlékszem azt hallottam, hogy Németországban nincs kettős állampolgárság, ha meg akarod kapni, le kell mondanod a másik (esetünkben magyar) állampolgárságról. De lehet hogy keverem egy másik országgal, akkor bocs.
elvesztettem érdeklődésem a téma iránt
ráadásul ha én német lennék nem is engedném
furcsának tartanám hogy egy magyar és egy japán állampolgár gyereke német állampolgár legyen
vérségi elv van ott is
A magyarországi állampolgárságról szóló, 1993. évi LV. törvény értelmében születésétől fogva magyar állampolgárnak tekintendő a magyar állampolgár gyermeke, függetlenül születési helyétől.
ezt miért nem németországban kérdezed meg
Sziasztok!
Tud valaki segíteni nekem abban, hogy milyen állampolgárságot fog kapni a kisbabám, ha én magyar vagyok, a férjem japán (12 éve Németországban él), és Németországban fogok szülni? Előre is köszönöm a válaszokat!
Akkor ez lesz a biztos. :)
igen, pont most olvastam utána, és a bevándorlási hivatalt is felhívtam, hogy hogy is van ez. Ha az én gyerekem itt születik (No.), mivel a férjem német állampolgár, elvileg kettös lesz. Ha viszont mondjuk Mo-n, akkor nem kapja meg a német állampolgárságot, hiába az az apja! Es nem választás kérdése, azt majd rábízzák a kölyökre 21 éves korában (nekem 21-et mondtak, neten 18-23 között van)...
Nem álmodtam kedves, ez unós szabály. Mivel Németország is és Magyarország is benne van még az unióban, így az a szabály, hogy bármelyik uniós országban is szül az anya, a gyermeke olyan nemzetiségű lesz, mint ő és/vagy az apja.
Onnan tudok az uniós szabályról, mivel én meg Skóciában élek. Mindenkire ennek a szabálynak kéne vonatkozni. Ha valami mégis máshogy van, az már egyéni kavarás.
ezt hol álmodtad? márcsak mert azok, akik itt élnek és szültek, miért is tudják másképp?
Németországban nincs olyan, hogy tuti válasz!!!!! Ha itt éltek, tudhatnád, hogy tartományonként, hivatalonként, söt ügyintézönként eltérhet a válasz...(lsd: nekem annak idején azt mondták, 5 év múlva kérvényezhetem az állampolgárságot a férjem miatt, de volt olyan ügyintézö, aki 3 évet mondott. Ugyanabban a hivatalban!)
Ha német az egyik szülő, magyar a másik, akkor választhatnak, hogy német vagy magyar legyen, vagy kettős állampolgár.
De ha mindkét szülő magyar, akkor mindegy, hogy hol születik a gyerek, magyar lesz. Ez azóta van így, amióta uniós tagállamok vagyunk.
Magyarországon igen, de a németek nincsenek oda a kettős állampolgárság ötletérért. Kettős állampolgársága max. kiskorúnak lehet, akinek 18 évesen döntenie kell, hogy a németet akarja-e vagy a másikat.
Egy francia ismerősömnek német férje van, ott is ez a helyzet. A franciákat baromira nem érdekli a dolog, de a németek miatt a gyereknek döntenie kell majd amikor nagykorú lett.
óóó, most vettem észre, hogy nagyon régi posztra reagáltam... :-o
ezt honnan veszed, hogy nincsen kettős állampolgárság?
szerintem simán lehet, megvannak a jogi feltételei, ha ezek teljesülnek, akkor lehet....
pl. a magyarorszag pont hu-n is olvasható róla.
További ajánlott fórumok: