Diákhitel törlesztésnél mennyit kell fizetnem, ha munkanélküli vagyok? (tudásbázis kérdés)
Én nagyon szeretem a szakmámat és netto 95 ezerért is szívesen dolgoznék, csak tehetném!!!
Doktorival, közalkalmazottként akár brutto 145 ezret is kaphatnék :D
Hát nem éppen, szépen keresnek a filozófia tanárok. Azért készülök a PhD-re is, mert ha azzal munkát kapnék, akkor extra jól keresnék. Idekint is filozófia tanárként 3000 font a kezdő kereset, míg a minimálbér kb 900 font, amiből szintén jól meg lehet élni. Hát még doktorival mit fizetnek!
Mo-on is ha megvan a doktorim a filóhoz, akkor a mindenkori minimálbér ötszöröse a kezdő kereset, ami nem kevés, egyáltalán nem éhbér.
Uppszi, ezt nagyo nem jól látod. Szinte kivétel nélkül minden kollégista felvette az ismerőseim közül és nem azért mert szükségük lett volna rá, hanem abból finanszírozták a bulizásokat, a piát. Pusztán ennyi. Szóval igenis szórakozásból vették fel. És kik azok, akik nem kaptak ösztöndíjat, akik nem tanultak jól? Pont ezek a kollégisták, akik diákhitelből bulizták át az egyetemi éveket. Úgy voltak vele, hogy a végzettség után jön a jó munka jó fizetéssel és meg se kottyan majd a visszafizetése.
Persze biztos van 1-2 ember, akinek szüksége van rá, de ez a hitelt felvevők csekély százaléka.
Leírnám a tapasztalataimat:
2003-2005 között vettem fel a diákhitelt. Levizsgáztam, rá nem sokára jött a tájékoztató, hogy a minimum összeget kell fizetnem, amit a minimálbér alapján állapítottak meg.
Elmentem dolgozni, minden év januárjában kaptam a tájékoztatót, hogy mennyiben módosult a fizetendő részlet (az előző évi bevallott jövedelmem alapján határozták meg). Aztán GYED-es lettem, mégis az előző évi jövedelmem után kellett fizetni.
Szerencsére lejárt már, és valóban lehet kérni, hogy a minimál összeget fizesse csak az ember (annál kevesebbet úgy tudom nem lehet, szóval nem lehet egyáltalán semmit), viszont akkor a kamatokkal együtt nagyon kitolódik a futamidő :(
Én is BTK-s voltam. :D Nekem elég volt az az ösztöndíj, mert nem mentem másik városba tanulni, otthonról a szüleimtől jártam be minden nap az egyetemre. Akkoriban az ösztöndíjam 20500Ft volt havonta, plusz jegyzettámotatás asszem 800 forint volt, nameg lakhatási átmogatás - mivel igényeltem kolit és ha nem kapod meg (természetesen nem kaptam meg, hisz abban a városban laktam), akkor igényelhető lakhatási támogatás, ezt is az igénylő lapon van, úgy emlékszem ez meg 5ezer volt havonta. Nekem ennyi pénz elég volt, meg mellette nyaranta dolgoztam.
Próbálkozz külföldi munkával, nekem bejött. Igaz első körben pincérnőként kezdtem, de mára már managerré nőttem ki magam, a nyelvtudásnak nagyon jónak kell lenni és akkor jó munkákat is lehet ám kapni. De tanár itt se nagyon kell, szóval igazából én nem is próbálkozom vele.
Nem tűnt fel, hogy MelisUK-nak válaszoltam?
Ezek szerint Te nem olvasod rendesen.
Ezzel az a baj, hogy ha a legkisebb törlesztőt fizeti valaki, akkor a tartozás csak nő és nő, mert a kamata több mint amit befizetsz....s így életed végéig fizeted.
Egyik ismerősöm volt így, hogy 3 éve fizette a minimumot(vay vmiel többet) és nőtt a tartozása, megkérdezte és a fenti magyarázatot kapta.
Ki kell számoltatni valakivel aki jó matekos, hogy mennyit kell ahhoz fizetned, hogy egyáltalán fogyjon.
Emberek, a diákhitelt nem akkor kell visszafizetni, amikor még tanul az ember, hanem mikor már elvégezte az egyetemet/főiskolát!
Fogalmam sincs, hogy mi lehet ilyenkor, ha munkanélküli az ember, gondolom olyankor nem kell fizetni vagy előkaparod valahonnan a pénzt, ha mégis. Épp ezért nem kellett volna felvenni a hitelt. Ha pénz kell, a suli mellett bőven van lehetőség diákmunkákra, nomeg ha jól tanulsz, akkor szép az ösztöndíj is. Én az ösztöndíjra hajtottam, szinte mindig a maximumot kaptam. A hitel még csak fel sem merült a gondolataimban, hogy úgy kezdjem a nagybetűs életem, hogy xy tartozásom máris van... A legtöbb bank pl lakáshitelt sem ad, ha van más hiteled...
További ajánlott fórumok:
- Munkaerő-kereslet avagy munkanélküliség
- Kit hogyan visel meg a munkanélküliség?
- Voltál már munkanélküli?
- GYES után mehetek-e munkanélkülire?
- Tanfolyam munkanélkülieknek
- Ha munkanélküli vagyok, álláskeresési támogatást kapok, fizetnem kell-e az orvosi ellátásért, ha megbetegszem, vagy műtétre lesz szükség?