"Depis vagyok!" Tényleg létezik téli depresszió? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: "Depis vagyok!" Tényleg létezik téli depresszió?
Igen, a probléma létezik. Van az agyunkban egy kis rész, úgy hívják, tobozmirigy. Ez felelős az ébrenlét és az alvás hormonális szabályozásáért. Ha sötét van, ez a kis szerv sok melatonint termel, ami alvásra ösztökél, ez okozza a hangulatromlást is. Ellenhormonja a szerotonin (boldogsághormonnak is hívják), de ez csak fény hatására termelődik. Nos, a "napelemes" embereknek, mint én is vagyok, a megoldás a tobozmirigy "átverése", fényterápiás készülékkel. Nekem Beurer TL90 tipusú készülékem van, de a 80-as és 60-as is jó, csak a mérete kisebb. Nem olcsó mulatság, 30-35e között van az ára, de szerintem megéri.
Legjobb reggel használni. Már azt is kitaláltam, hogy időkapcsolót rakok a konnektorba, amit kb 30-45 perccel a tervezett felkelésem előttre állítok be. A lámpa ott van az ágyam mellett, felkapcsol, mellékucorodok és nyugodtan alszom tovább. Közben a tobozmirigyem már fel is vette az aznapra szükséges fénymennyiséget. A fénye nem bántó, nyugodtan lehet mellette aludni.
Ajánlom mindenkinek! Nekem a kedélyállapotomon és az aktivitásomon nagyon sokat javított. Ha mindez sporttal is ki van egészítve, kitűnően át lehet vészelni ezt az amúgy rendkívül kellemetlen időszakot.
"Az önmagával rossz viszonyban lévő emberről egy külön könyvet lehetne írni, mivel így élünk
valamennyien. Csak egy-egy suhanó órára mondhatjuk, hogy a harmonikus jó viszony önmagunkkal helyreállt.
Íme, néhány tünet a kórképből:
A depresszió, a szorongás, mások kerülése nyilvánvaló jelei ennek a megromlott viszonynak. Ha csak futó pillantást vetsz az utcán a járókelők arcára, láthatod az árulkodó jeleket: a rosszkedv, a mosolytalanság vagy a csakis másoknak szóló álmosoly, amely merő önvédelem; a feszültség, nemcsak az arcon és a szemekben, de a száj sarkában és gyakran az egész test görcsös izomtónusában... Látod, hogy boldogtalanok - sehol sem jó nekik igazán. Nézz egyszer körül, ha magadban nem látod. A bántó irónia, a túl harsány jókedv, mely nem nevet, hanem röhög, s nem vidáman dalol, hanem önmagáról megfeledkezve üvölt. Egyáltalán az a szándék, hogy valaki itallal, droggal, ezer decibeles dübörgéssel akarjon megszabadulni az elviselhetetlen lelkiállapotától, jelzi, hogy
nem bírja ki önmagát."
/Müller Péter/
Végigolvasva a cikket és a hozzászólásokat, néha-néha úgy éreztem,mintha csak én írtam volna némelyiket.
Azt gondom,hogy mozoghat,kikapcsolódhat az ember,ha saját magát nem tudja kirángatni ebből a dologból senki és semmi nem tudja.
Bár fiatal vagyok,de egy nagyon nehéz időszakon vagyok túl,vagy mondjuk azt,hogy még benne vagyok.
Sokszor van rosszul a gyomrom,és ezek a téli betegségek nagyon nem tesznek jót sajnos. Neki indulok a világnak,hogy élvezzem,és jön a rossz idő, az elején még erős aztán egyre gyengébb vagyok, és valahogy leteper a depresszió...
Százszor álltam már fel belőle,de egyenesbe jönni még nem sikerült. Még mindig ezt várom,és remélve,hogy lesz jobb is nem adom fel.
Ha kell ezerszer újra kezdem, és talán ezerszer jövök rá,hogy mennyire nem ismerjük magunkat.
Ami a legfurcsább egyébként,hogy nagyon sokáig imádtam a telet...most ha megtehetném,elköltöznék egy olyan országba,ahol nincs rossz idő...
Tündér! most is csak gratulálni tudok.
Kimegyek a kiskutyámmal--mindennap-az erdőbe sétálni és élvezem az életem minden percét,pedig egyedül élek a természettel és egy letisztult önmagammal.
gábor
Ez a cikk is nagyon tetszik, valamire rávilágítottál, köszönöm!
Én imádom az őszt, kedvenc évszakom , április és október mellett pedig a december a szeretett hónapom, házassági évfordulónk (advent utolsó hete, mely a szeretetről szól) és karácsony:)
Ha esik a hó, 1-2 napig szép fehér és jó hogy mehetnek a gyerekek szánkózni.
Utána viszont hetekig köd, latyak csúszkálás.
Szóval, a puha fehér takaró csak vidéken vagy 1-2 napig él, utána csak nyűglődés.
Hogy miért utálják a telet sokan?
- hamar sötétedik
- hideg van (amíg az ember egyedül öltözik hagyján, de amikor 2-3 gyereket kell 20 rétegbe bújtatni, az őrjítő) Boltokban, vásárláskor, utazáskor halálra izzad a nyakig öltözött ember.
Ebből a kettőből következik az is, hogy nehezebb és/vagy kevesebbet lehet mozogni, szabadban lenni.
- több a téli betegség
- minden zöldség gyümölcs állati drága, így sokkal nehezebb egészséges ételeket tenni az asztalra
Szóval, és is alig várom hogy március legyen és tavasz.
További ajánlott fórumok:
- Mániás depresszió. Vagy csak hisztis vagyok?
- Egyedül érzem magam és életképtelen vagyok néhány dologban. Aspergeres vagyok depresszióval és fejletlen idegrenszerrel. Mit tegyek ?
- Ha nincs barátom, depressziós vagyok és semmiben se látok örömöt, mit tehetnék?
- Felmerült bennem, hogy nem én vagyok a depressziós,...
- Ha már depressziós vagyok a tudattól is, hogy be kell mennem dolgozni, akkor váltani kéne?
- Ha létezik olyan, hogy csendes, bujkáló depresszió, akkor...