D-vitamin hiány (beszélgetés)
Tizenegy hónap eredménye: 15 ng/ml a mostani vérkép szerint! :)
(De legalább vérszegény nem vagyok!... Ugyanis gyerekkorom óta vashiányos vérszegénységem volt, ami az elmúlt egy év folyamán, csodamód megszűnt, pedig egyáltalán nem fordítottam rá figyelmet. Amíg ügyeltem a táplálkozásra, és "csodabogyókat" szedtem, nem tágított a vérszegénység. Most meg... Érdekes.) :)
Ezer éve használtam Ilcsi termékeket, a kozmetikusomnak ő volt a mentora, így aztán szerencsém volt őt magát is ismerni. Nagyon sokat mesélt, maga szedte, szárította a cuccokat, amiket használt. Tényleg ő volt ennek a lelke. Amióta Ilcsibácsi :) átvette a bizniszt, szerintem nem olyan jók már, valahogy mások lettek a preferenciák. Az AHA savas hámlasztón és a hozzá használatos esemény utána pakoláson kívül nem is nagyon használok már mást tőlük.
Áttértem az esszenciális illóolajakra, és a bőröm is sokkal szebb tőlük.
Szendi egyébként szeret időnként értelmetlen túlzásokba esni, ezt speciel még nem olvastam tőle, de köszi, hogy felhívtad a figyelmemet, utána nézek.
Ezzel nem értek egyet.
Azt írtad: "A napozás KIZÁRÓLAG árt." Ez nem így van.
Ezenkívül egy egészséges, megfelelöen táplálkozó, napfényen elegendö idöt eltöltö személynek nyilván nem kell hektoliterszámra tömnie a D-vitamint, de hogy annak, akinek komoly hiánya van ebböl a vitaminból (mint nekem is) szükségtelen lenne pótolni... Nos, ezt kötve hiszem.
Köszönöm, Michelle!
Az Ilcsi kozmetikumokat egy tucat európai országban (is) forgalmazzák, ám Ausztria nincs köztük. Viszont, ha Magyarországon járok, érdemesnek tartom közelebbröl is megismerni a termékeket (pl. a 40-es faktorszámú paradicsomos napozószert).
A sokak által vitatott TiO2 / E171 miért került a házi készítésü napozószerbe? Szendi Gáborról -"paleósként"- már biztosan hallottál; a "Tények & tévhitek" c. internetoldalán jónéhány ellenérv olvasható (forrásokkal megjelölve) ezen anyag használatával kapcsolatban. ( [link]
Érdekes, hogy az Ilcsi honlapján homlokegyenest ennek ellenkezöjét állítják és biztonságosnak tartják: "kutatások bizonyították, hogy nincs egészségkárosító hatása" - olvasható a honlapon (viszont a forrásokat nem tüntetik fel).
Laikusként nem tudom, kinek higgyek - mindenesetre a negatív kritika bogarat ültetett a fülembe.
D vitamint:-) nem szednék. Teljesen be zavarja az emberi szervezetet szerintem. Télen maximum heti 1 szemet avagy annyit sem érdemes. Viszont ha valaki szedi akkor lehetőleg ne napozzon.
Szerény véleményem!
A napozás így úgy amúgy ahogyan a szolárium csak és kizárólag, árt!
Bocsi, de (nekem) nem érthetö, hogy mit szerettél volna közölni...
Miböl gyüjt össze elegendöt a szervezet télen és mi az, amit nem szednél?
A D-vitaminhiány tehát egyáltalán nem veszélytelen; sokkal ártalmasabb, mint a mértékletes napozás (fényvédö szerek NÉLKÜL).
Igen ém, de úgy gondolom, hogy a szervezet elegendőt gyűjt össze a télen ebből. Én szedtem, de nem szedném már sosem, ettől függetlenül kinek mi a..
Tudom, nem könnyű hozzájutnod, de nézegesd az ilcsi.com oldalt, hátha van már felétek is lerakat :)
évek óta a paradicsomos napozóját használom, illetve most először a nyáron magam kavartam sheavajból, olajakból, titánium dioxidból - már nem emlékszem rá pontosan, de majd előásom neked, ha érdekel a recept. Nem égtem le, pedig heteket töltöttem egy vitorlás fedélzetén, még most is elég barna vagyok. Amíg a drogériás vackokat használtam, két hónappal később már nyoma sem volt a barnaságomnak.
Kezembe akadt nemrég az ausztriai cukorbetegek szaklapjának néhány példánya, melyben a következöket olvastam:
"Az inzulin természetes képzödése és felhasználása nagy mértékben függ a D-vitamintól. A D-vitaminhiány az inzulinrezisztencián kívül növeli a magas triglicerid-szint, az érkárosodás és az elhízás kockázatát. (A D-vitamin mérsékelten csökkenti a magas vérnyomást és vérzsír-szintet.)"
Amikor indítottam a fórumot, Telifánt felhívta a figyelmem az inzulinrezisztencia és a D-vitaminhiány közötti összefüggésre, melyröl -bevallom- korábban fogalmam sem volt. Nem kicsit rezeltem be... Azóta -amennyire tölem telik- árgus szemekkel ügyelek a szénhidrátfogyasztásra. (Baromi nehéz lemondani az édességröl!...)
A D-vitaminhiány tehát egyáltalán nem veszélytelen; sokkal ártalmasabb, mint a mértékletes napozás (fényvédö szerek NÉLKÜL).
Szélességi körünkön októbertöl márciusig ha megszakadunk se jutunk a nap által elegendö D-vitaminhoz; esetemben meg még a táplálkozással bevihetö D-v.mennyiséggel is gond van, mert egyáltalán nem eszem halat, májat, margarint, és tojást is szinte csak minden szököévben; legfeljebb egy kevéske olíva- és repceolajjal viszek be D-vitamint... :/ (+ jelenleg a doki által felírt cseppekkel.)
Szerintem a tavaszi napnál-illetve,alacsony UV sugárzásnál,megengedett a napozás.
Sőt,én télen is szoktam napozni a tetőtérben.Kint 0 fok van,és olyan erősen tűz be a nap a gyerek szobájába,hogy az ablaknál állok 15 percet,és lepirulok-szabályosan melegem lesz. 23fokra befűti a szobát:)
Ha télen elmennék síelni,jól megégnék,mert nagyon fehérbőrű vagyok:O
Mindent mértékkel,mert a D vitaminhiány sokkal károsabb,mint a mértékletes napozás.
Pár éve megjelent az arcomon egy -akkor még- apró pigmentfolt, ami mára már 6 mm átméröjüre növekedett. Felkerestem egy börgyógyászt, aki a pigmentfolt mielöbbi eltávolítását ajánlotta, mondván: csak idö kérdése, hogy mikor válik rosszindulatúvá. Ezenkívül a napozástól mondhatni "eltiltott", lévén, hogy nagyon világos a böröm. Addig sem napoztam szinte soha, és az életmódom miatt sem sok napfény ért (mert szinte kizárólag zárt helységben tartózkodom), de annyira rámijesztett a börrák lehetöségével, hogy azóta, mint egy vámpír, megrögzötten kerülöm a napfényt. S, lám, rövidesen itt az eredmény: D-vitamin hiány! :-( Amely növeli a rosszindulatú daganatok kialakulását... Erröl csak a napokban szereztem tudomást, ahogy foglalkozni kezdtem a témával. Az össz. médiában, de -mint írtam- még a dokitól is az az infó árad, hogy a napfény valami borzalom, tüzzel-vassal védekezni kell ellene. Holott a szakirodalom és számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin hiány súlyosabb következményekkel jár(hat), mint a mértékletes napozás. Elbutított társadalom... :-(
Elsö dolgom az, hogy kihajítom a sok haszontalan "napvédö" tejet, krémet, egyebet, s, ha eljön az ideje, olyat veszek (ha forgalmaznak egyáltalán olyat), amelyben nincs UV-B-filter, és kimerészkedek a napra. Mondjuk, nem sok fogalmam van arról, hogy mit tudnék kint csinálni, de majd megpróbálok megbarátkozni a kertészkedéssel. :-)
Megkérdeztem a dokit,hogy esetleg egy kis szoli a téli időszakban?Igaz,én nem feküdtem bent már hosszú évek óta,pedig van szoli gépünk.
Mondta,hogy azt ne próbáljuk,mert a lehető legrosszabb.
Csak a kinti nap.
Marad a tabletta,amit felírt nekünk-de sajnos én nem biztos,hogy szedhetem a savcsökkentőmmel együtt-ezt meg kell beszéljem a háziorvosommal.
Nagyon köszönöm, hogy írtatok!
Azon gondolkodom, hogy a táplálkozás javítása mellett milyen terápia vagy "kütyü" segítené elö a D-vitamin termelödést. Az infralámpa értelemszerüen nem megfelelö e célra, mert a D-vitamin UV-fény hatására termelödik. A szoláriumból meg, kösz' szépen, nem kérek: az UV-sugárzás 95%-át az ártalmas UV-A, és mindössze 5%-át az e szempontból hasznos UV-B sugárzás teszik ki. Mi hát a megoldás?
A múltkor voltunk a háziorvosnál,mert a fiam fájlalta a hátát.Ortopédiai kivizsgálásra küldött.
Ja,és megkérdezte,hogy adunk-e D vitamint a gyereknek-mondtuk,hogy nem:O
Azt válaszolta,feltétlenül szedje minden nap,és mi felnőttek is tegyük ugyanezt.Nagyon fontos!
Ugyanis nem pirultunk le rendesen a nyáron.
Csak abban az esetben nem kell pótolni,ha naponta elég időt töltünk a napon.
Ez az őszi,téli időszakban ugye nem nagyon lehetséges:OO
Olvasd el ezt a könyvet: Dr. Michael Holick: A nélkülözhetetlen D vitamin!
Minden kérdésedre választ kapsz benne.
A szinted veszélyesen alacsony, a tünetei rejtettek ennek a kórképnek, a betegségek kialakulása jelzi csak.
Röviden: táplálkozással nem tudod szinten tartani. Kizárólag napfénnyel, de az november és március között ezen az égövön a beesés szög miatt nem tud D vitamint termelni a szervezetben.
A lakosság 95%a D vitaminhiányos ebben az országban. A hiány felelőssé tehető a rákos betegségek nagy számáért, a az autoimmun betegségekért, a szív -és érrendszeri betegségekért, a cukorbajért, a csontritkulásért, stb.
Tényleg olvasd el az a könyvet, nagyon hasznos.
A D-vitamin hiány még nagyon sok mindenért felelős, köztük a csontritkulásban is szerepe van.
Érdemes a D-vitamin mellé K2-vitamint is szedni.
Mo-n az emberek többsége D-vitamin hiányos. A mi égövünkön nyári időszakban 11 és 3 között olyan a napsugárzás beesési szöge, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön. Elég napi 15 perc teljes testfelülettel hozzá. De délelőtt, délután már jelentősen lecsökken a D-vitamin termelődés, mert alacsony a beesési szög.
Amellett a termelt D-vitamin 24-48 órán keresztül szívódik fel. Tehát, ha este szappannal, tusfürdővel lemossuk, már nem is ért semmit se.
Mindenképp szükséges a D-vitamin pótlás.
Tehát a D-vitamin hiánya kedvez a cukorbetegség kialakulásának...
"Az alacsony D-vitamin-szint növeli a cukorbetegség, söt még a rák kockázatát is" - olvastam az imént. Nem mondom, remek!...
Az inzulinrezisztenciádat mennyire sikerül kordában tartani?
Gondolom, ennyire alacsony értéknél a táplálkozás és a napfény-ellátottság sem volt kielégítö.
Szabad tudnom, hány éves korodban diagnosztizálták a vitaminhiányt & az inzulinrezisztenciát?
Szia!
Nekem 2,8ng/ml volt- Ee kezdtem el 1000 NE-et szedni, de mivel nem használt, így megemelték 4000 NE-re. Több mint 1 év alatt rendeződött a dolog, de most is éppen csak határ értéken van a szint. Most 3000 NE-t szedek.
Idő közben kiderült hogy inzulin rezisztenciám van, ami nagy mértékben összefügg a d-vitamin hiánnyal, illetve hogy a foszfát szintem nagyon alacsony volt. (elvileg magyar országon nincs olyan ember akinek alacsony lenne vegyes táplálkozás mellett)
A vérképem szerint a min. 30 ng/ml helyett mindössze 13,3 ng/ml D-vitamin található a vérben. Fél éven keresztül, orvosi felügyelet mellett Colecalciferolt (D³-vitamint) kell szednem, csepp formájában.
Kérdésemet azokhoz intézném, akik jártak már hasonló cipöben.
- Mi miatt (táplálkozás, napfényhiány) alakult ki a probléma?
- Eredményes volt-e a terápia?
- Tapasztalhatóak voltak-e valamilyen szimptómák?
További ajánlott fórumok:
- CitroKalcium és D-vitamin egyszerre bevehető?
- Mire való igazából a D-vitamin, amit minden nap kell adni a babáknak?
- Ha a 4, 5hónapos baba, csak tápszert eszik, akkor is kell adni a D-vitamin olajat?
- Éhgyomorra, B-, C-, D-vitaminokat be lehet venni vagy reggeli után jobb lenne?
- Szedett már itt valaki D-vitamint?
- Infralámpával lehet D-vitamint a szervezetbe juttatni?