Csülökpörkölt recept
150 perc
A Csülökpörkölt hozzávalói:
Az étel 10 fő részére: 3 kg
sertéscsülök csont nélkül
3 evőkanál olaj ( vagy sertészsír) 15-18 gerezd fokhagyma
6-7 fej vöröshagyma
1 kiskanál köménymag
7-8 db
babérlevél
3-4 db
csípős
erős paprika
3 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika
1 kiskanál őrölt fekete bors
Ízlés szerint só
1 dl
vörösbor (elmaradhat).
A Csülökpörkölt elkészítési módja:
A csülökhúst kétszer két centiméteres darabokra feldaraboljuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Bográcsban előbb a zsiradékot átmelegítjük, majd a vöröshagymát megdinszteljük aranysárga színűre. Hozzáadjuk a csülköt és erősebb tűzön állandóan átkevergetve a kifehéredésig sütjük.Most belekarikázzuk a zöldpaprikát és ízesítjük őrölt fekete borssal, a zúzott fokhagyma felével, a babérlevéllel és a fűszerköménnyel. Átkavargatása után a tűzről levesszük, beleszórjuk a pirospaprikát és újra átkeverjük. Kevés vizet - kb. 2-3 dl. - öntsünk alá.Előbb erősebb tűzön, majd egészen lassú tűzön tartva főzzük.A levét gyakran elfövi, ezt mindíg csak annyi vízzel pótoljuk amennyi szükséges.Gyakran kevergessük, mert hajlam,os a leégésre. Ha a hús már majdnem puha átkavargatjuk hozzáadjuk a fokhagyma többi részét is.Felöntjük egy kevés vörösborral, ha szükséges utánaízesítjük. A kész ételt még egyszer átkavargatjuk és kínáljuk. Sós burgonya, friss kenyér, saláta illik hozzá. Puliszka körettel és savanyú káposztával isteni finom.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. jún. 15. 06:17
A csülökpörkölt elkészítési módja és hozzávalói.