Csokoládékocka karamellel recept
80 perc
380 kcal
- 15 dkg mogyoró
- 15 dkg dió
- 30 dkg étcsokoládé (70 %-os kakaótartalmú)
- 15 dkg+ 1 teáskanálnyi vaj
- 35 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 4 tojás
- 10 dkg liszt
- 1-2 teáskanálnyi citromlé
- sütőpapír
A Csokoládékocka karamellel elkészítési módja:
1. A diót és mogyorót durvára daraboljuk, a csokoládét felaprítjuk. 15 dkg vajat felkockázunk, és a csokoládéval együtt meleg gőzfürdőben felolvasztjuk. 20 dkg cukrot beleszórunk, majd hozzáadjuk a sót meg a vaníliás cukrot. Egymást után beledolgozzuk a tojásokat, majd belekeverjük a lisztet és a diót, mogyorót. 2. Egy négyszögletes kapcsos forma (24x24-es) alját kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben 175 fokon, körülbelül 40 percig sütjük. A keret eltávolítása után kihűtjük, és egy órára a hűtőbe állítjuk. 3. A megmaradt vajat a maradék cukorral és a citromlével aranybarnára karamellizáljuk, és azonnal a sütemény tetetjére kenjük. Egy hosszú pengéjű kést végighúzunk egy darab vajban, és a karamellt négyzetlapokra osztjuk (itt turbó üzemmódra kell kapcsolni:) ). Miután teljesen megdermedt, fűrészes élű kenyérkéssel kockákra vágjuk és tálaljuk!
Az eredeti recept makadám- és pekándióval íródott - de ezeket nem könnyű beszerezni, és elég drágák, ezért kísérleteztem hazai jellegű csonthéjasokkal, ahogy ajánlották nekem is:).
A tészta reszelt citromhéjat is szoktam tenni időnként. Aki fullextrásan szereti az édességet, tejszínhabot is fújhat a tetejére és mandulával is diszítheti!
Kávé mellé kiváló édesség, az ízét egy csésze koffeinbomba nagyon kihozza!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: xxLady, 2007. máj. 6. 14:14
A csokoládékocka karamellel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.