Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Csíkos csavart kalács recept

Csíkos csavart kalács recept

Elkészítési idő 120 perc

A Csíkos csavart kalács hozzávalói:
60 dkg liszt
1 csipet só
11 dkg cukor
20 g vaníliás cukor
10-11 g porélesztő
1 db tojás
1,5 dl natúr joghurt
1 dl tej
6 dkg vaj
2 ek kakaó
2-3 ek víz
1 kk cukor
1 db tojássárga
1 kk méz


Csíkos csavart kalács

A Csíkos csavart kalács elkészítési módja:
A tészta hozzávalóit (60 dkg liszt-csipet só-11 dkg cukor-2 cs. vaníliás cukor-1,5 cs. porélesztő-1 tojás-1,5 dl joghurt és 1 dl tej) a kakaó és víz kivételével a robotgép üstjébe készítem. Elindítom a gépet először lassú fordulatszámmal, majd miután nagyjából összeállt a tészta, gyorsabb fokozatra teszem. A vajat felolvasztom, több részletben adagolom a gépbe mindig azután, amíg az előzőt bedolgozza a tésztába. 20 percig hagyom a gépet dagasztani, amíg a tészta szép fényes, selymes kinézetet kap. Kiborítom az üstből, kissé átgyúrom és két egyforma cipóra osztom. Az egyiket olajjal vékonyan kikent tálban letakarva kelni hagyom, a másik tésztát visszateszem a gépbe, és hozzáadom a 2 ek vízzel és 1 kk cukorral elkevert 2 ek kakaót. Megvárom, amíg teljesen bedolgozza a kakaós keveréket, ha már nincs benne fehér csík, akkor kiveszem, kicsit átgyúrom, cipóvá formálom és letakarva kelni hagyom 30 percet. Az egyiket olajjal vékonyan kikent tálban letakarva kelni hagyom, a másik tésztát visszateszem a gépbe, és hozzáadom a 2 ek vízzel és 1 kk cukorral elkevert 2 ek kakaót. Megvárom, amíg teljesen bedolgozza a kakaós keveréket, ha már nincs benne fehér csík, akkor kiveszem, kicsit átgyúrom, cipóvá formálom és letakarva kelni hagyom 30 percet. 30 perc elteltével újra átgyúrom és felezem mindkét cipót. Két rudat fogok csinálni egy fehér és egy barna tészta felhasználásával. Először a fehér tésztát nyújtom, majd a barnát ugyanakkorára mint a fehér. A fehérre fektetem a barnát, párszor átgörgetem rajta a sodrófát, majd feltekerem mint a bejglit szokás. Félreteszem, ugyanígy megcsinálom a másik rudat is. A két elkészült rudat egymás mellé fektetem, majd "kötélfonással" összedolgozom, a két végén aláhajtom, majd a sütőpapírral kibélelt formába teszem.(9x15x31cm) Letakarom, 30 percet kelni hagyom, közben a sütőt előmelegítem 180°C-ra. Mielőtt sütőbe teszem, lekenem 1 kk mézzel elkevert tojássárgával. 30 percig sütöm, félidő elteltével ha szükséges, alufóliát terítek rá, nehogy megégjen a teteje. Sütőből kivéve pár percig a formában pihentetem, majd rácsra borítva hagyom kihűlni.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A csíkos csavart kalács elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook