Császármorzsa szilvaszósszal recept
60 perc
A Császármorzsa szilvaszósszal hozzávalói:
A morzsához:
1/4 l liszt
1/4 l gríz (búzadara)
1/2 l tej
4 tojás
2 ek cukor
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2-3 ek olaj a sütéshez
esetleg mazsola, de ez elhagyható
A szószhoz:
1 kg szilva
3 ek cukor
2 dkg margarin
1/2 kk fahéj
4-5 dl meggylé/ vörösbor/ víz
A Császármorzsa szilvaszósszal elkészítési módja:
A morzsához a lisztet, a darát , a cukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgájákat simára keverem a fél adag tejjel, majd hozzákeverem a maradék tejet, és az egészet 1 órára a hűtőbe teszem. Így a daraszemek jól megdagadnak, ettől lesz majd morzsás. Közben elkészítem a szószt. A szilvákat félbevágom, kimagozom. Egy lábosban felolvasztom a margarint, majd rádobom a szilvát és az összes többi hozzávalót. Kb 15-20 perc alatt puhára főzöm a szilvát. Az egészet egy turmixgépbe öntöm és simára turmixolom. Folytatom a morzsát. Egy mély teflonserpenyőben nagyon forróra hevítem az olajat. Közben felverem a félretett tojásfehérjét habnak és hozzákeverem a hűtőben pihentetett tésztához. Ha az olaj már forró, akkor az egész tésztát beleöntöm. Ha barna kérget kapott a külseje, akkor favillával elkezdem átforgatni. Ezt kell addig forgatni, amíg már egy pici folyós rész sincs benne.
A szósz nagyon nagy mennyiség, de csak így tudtam normálisan leírni az arányokat. Simán felhasználható sült húsokhoz, palacsinta öntetként is.
Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrzöm, hogy favillával egy pici cseppet teszek a tésztából a serpenyőbe. Akkor jó, ha ez nagyon gyorsan elkezd sülni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: miccer, 2009. okt. 5. 17:56
A császármorzsa szilvaszósszal elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.