Csak én érzem ezt bajosnak? (beszélgetős fórum)
Számomra Disney nem régi és nem meseíró.
Üzletember és rajzoló.
Régi mese: a magyar népmesék például.
Az Ezeregy éjszaka, ahol Aladdin alakja megjelenik, nem is gyerekeknek szóló mesegyűjtemény. Jázminról ott szó sincs.
Nem kell mindent mesének hinni, ami rajz-vagy animációs film.
Nekem az egyik kedvenc mesém, és nem is szeretem az olyanokat, ahol az ártatlan királylányka a kisujját sem mozdítja és várja hogy megmentsék.
Aranyhaj ezzel szemben egy tinilány önállósodási története, és szerintem Flynn doktorhouseos hozzáállása nagyonis példamutató. Az igazi szeretet nem cukoros-szirupos, hanem ha kell, elküld a fenébe, ha kell megvígasztal, ha kell veled nevet, veled sír.
A két főszereplő egy szinten van, mindkettőt látjuk aktívnak és passzívnak is.
A srác nem a vele járó fele királyságot, a varázserőt meg a gyönyörű hosszú hajat szereti a lányban, átlagos rövid barna hajjal is elveszi, és már azelőtt kinézte magának mielőtt lesett volna, hogy igazából ki a csaj. A lány se a pénzt, hatalmat vagy a cuki pofiját szereti, hanem az embert a bunkó álarc alatt. Elsőre nem allélt el tőle, kapásból kiütötte a fenébe. Lassan szeret bele, ahogy rájön hogy ez az ember a semmiből építette fel önmagát, a saját szabályai szerint él, de van morális iránytűje, és nem játszmázik vele mint az anyja...
Ez egy egészséges kapcsolat, mindkettő megáll a saját lábán, és értjük mit szeretnek egymásban (ami nem csak a külső).
Szóval szerintem ez sokkal jobb, mint azok a mesék, ahol nem csinálnak semmit(sőt nem is ismerik egymást a nagy csókjelenet előtt) mégis egymásba szeretnek. What? Hol a logika?
Már nem azért de Disney arról volt híres, hogy telerakta a meséit rejtett rasszizmussal. Szóval ennyit a régi mesékről.:D
Oké, csak ugyanezzel az erővel le lehet húzni bármely mesét.
Egyikben sincs túl nagy logika ha túl látsz a nyálon.
Ha találok az erdő mélyén egy üres, koszos kunyhót ami láthatóan lakott akkor nem török be és foglalom el önkényesen... Bűncselekmény. Nos?
Borzasztó, komolyan!
Ez egy mese, a gyerekek élvezik. Nézheted több szemszögből is, de ha neked csak annyi maradt meg, hogy lop és nem nyálas akkor ez van.
A való életben sincsenek romantikus hercegek.
Nem baj, ha a gyerek ilyet is lát.
Shrek milyen volt?
Gusztustalan és pokróc. Mégis rengetegen szeretik.
Csak egy mese!
Nem embert ölt, csak lopott ezt azt, a kis királylánykát pedig nem hogy visszavitte a szüleinek de segítette végig!
Az életét is feláldozta volna de a könnycsepp megmentette.
A régi nyálas mesékben a herceg a végén jelenik meg. Csók és vége... Semmi áldozat.
Véleményeket kaptál!
23 éves vagy, ne legyél vaskalapos!
Legyen hó, legyen hó
még sose volt hasonló.
Legyen hó, legyen hó,
olyan lelket mozdító.
Bár tudnám azt, hogy mi lesz itt még!
Jöjjön száz orkán!
és közben a szívemen ül a jég.
Sáláláá.. 3 kislányom van. Szeretjük a meséket. Igen rengeteget változtak a régi mesékhez képest. De a gyerekek nem is felnőtt szemmel nézik.
Ott van pl a Szőrnyen boldog család. A gyerek azt látja, hogy a gonosz drakula elvarázsoltat egy családot hogy megszerezze anyukát. A felnőtt már mást lát.
Egy boldogtalan családot, egy "átlagos" családmodelt, dolgozó szülők problémákkal 2 gyerekkel. Aztán egy el laposodot házasságot ahol anyuka aki bár varázslat alatt, de vívódik, hogy megcsalja e apukát. Ő lesz a vámpír. Elhagyja e a családját másért,az újdonságért.
Apuka - ő lesz Frankenstein szőrnye akinek 2 bittes az agya és folyton fingik - aki sosincs otthon mert annyit dolgozik és az alváson kívül nem érdekli más, elhanyagolja a feleségét gyerekeit. A tinédzser lányt aki folyton elégedetlen, aki lázad - ő lesz a múmia - , az okostojás kisfiú akit bántanak - ő lesz a farkasember-. Ha engem kérdezel a mese gáz. A gyerekeim meg szurkolnak a családnak minden alkalommal, hogy vissza tudjanak változni szőrnyből emberré. 🤷♀️
Ez tényleg nagyon durva, és komoly erkölcsi aggályokat vet fel.
Ez a "ne ítélj" és a nagy tolerancia sajnos olyan mértékben bekerült a köztudatban, hogy lassan azt sem tudják az emberek, hogy mi a jó és elfogadható, és mi az amiért szót KELL emelni, mert elfelejtettük, hogy "Vétkesek közt cinkos aki néma."
Ezek nem jók!
Valahogy kiforgatták a dolgokat, és a nagy hallgatás így már átment bűnpártolásba.
Különösen gyerekeknél nagy a felelősség, hogy mit adunk át nekik a mesékben, ahol a jó győzött, a rossz elnyerte méltó bűntetését. Ahol már gyerekként látták, hogy a hősiesség még akkor is jobb mint az alantas viselkedés, ha a mese vége mégsem lenne jó. Szerencsére többségében a mesék jól végződtek.
Régen a jó jó volt, a rossz pedig rossz, most azonban sokan a rosszat jónak mondják, a jót pedig rossznak. Sajnos ez lett az élet. Hofi szavaival: "Az igazságból hiányzik az i."
Ugyan már!
Legalább a gyerek is felfogja, hogy annak a rosszfiúnak is van szíve!
Meg mentette nem? Akkor?
Legközelebb ülj le Spongyabobot nézni!
Rögtön értékelni fogod a Disney mesét mindegy hogy szőke herceg vagy barna rabló!
Robin Hood?
Se szőke nem volt se herceg...
Jamie és a csodalámpa?
Felnőtt fejjel azon gondolkodom, vajon a készítők mit szívhattak?
Hát akkor ezt belinkelem! Ki tart velem? Töredelmesen bevallom, hogy akárhányszor látom, eltörik a mécses! Egyszerűen gyönyörű!
(Ja, és megvan az eredeti szinkron! Hoppá!)
További ajánlott fórumok:
- Ezt csak én érzem cikinek? Rajtakaptam a párom..:)
- Csak én nem bírok nyitott ablaknál aludni? Úgy érzem magam, mintha nem aludtam volna, testem fáradt és megfázás szerű állapot.
- Mihez kezdjek? Úgy érzem, ez csak rosszabb lesz.
- 4. várandósságom 18. hetében még csak én érzem a babám...
- A munkahelyemen vettek fel a helyemre új személyt, hogy én más munkákat kapjak. Csak én érzem rossz előjelnek?
- Aljasságnak érzem, hogy megmondtam neki. Így már nem csak...