Citromos rácsos szelet recept
150 perc
A Citromos rácsos szelet hozzávalói:
A tésztához:
- 3 tojás sárgája
- egy citrom (reszelt héj+leve)
- 10 dkg kristály cukor
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- kevés tejföl
- sütőpor
- bármilyen lekvár (egy-két kanálnyi)
A krémhez:
- a 3 tojás fehérje
- egy citrom leveú
- 30 dkg porcukor
A Citromos rácsos szelet elkészítési módja:
A tojásokat felverjük, a fehérjét kicsit későbbre félre tesszük, most csak a sárgájával dolgozunk. Kikeverjük a cukorral, egy egész citrom lereszelt héjával és levével. Egy másik tálban a sütőporos liszt keverékébe belemorzsoljuk a margarint, mikor rendesen el van dolgozva, a tojásos keveréket hozzá öntjük, és egy kevés tejföllel jól gyúrható tésztává dolgozzuk ki. Mikor ezzel készen vagyunk, ketté vesszük, és a felét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és félig megsütjük. Ez után kivesszük, lekvárral vékonyan megkenjük a tetejét, majd pedig rásimítjuk a következő krémet: A három tojásfehérjéből a porcukorral és a citromlével együtt kemény habot verünk. Ha sikerült keményre verni, utána a tészta másik felét kinyújtjuk, és szépen berácsozzuk a tetejét, igyekezve, hogy ne süppedjen bele a krémbe. (Ezért nem árt jó keményre verni). Készre sütjük.
Nem annyira nehéz, csak időigényes. Nem árt egyik szemünket mindig rajta tartani, ha erős a sütő, hamar megbarnul a tojás teteje, a tésztának viszont egy kis idő kell, míg megsül.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, melegen elég ragacsos, langyosan, illetve szobahőmérsékleten sokkal jobban lehet szeletelni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: linzerkarika888, 2014. nov. 27. 20:54
A citromos rácsos szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.