Mákos guba torta, lekvárral recept
A Mákos guba torta, lekvárral hozzávalói:10-12 kifli
7 dl tej
10 dkg darált mák
8 dkg cukor vagy édesítő
vaníliarúd kikapart belseje
3-4 evőkanál meggy- vagy ribizlilekvár
Hozzávalók a krémhez:
2 tojássárgája
3 dl tej
3 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál nádcukor
vaníliarúd kikapart belseje
A Mákos guba torta, lekvárral elkészítési módja:
A kifliket ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk, közben felforrósítjuk a 7 dl tejet, belekeverjük a cukrot vagy édesítőt, és a vaníliát. Nem kell teljesen felforralni, de jó forró legyen. A kifli karikákat egy nagy tálba tesszük, és meglocsoljuk a tejjel, majd rászórjuk a darált mákot. Alaposan összeforgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk a mákot és figyelünk rá, hogy a tej mindenhol átitassa a kiflikarikákat. Ízlés szerint lehet mákosabb és édesebb is. A mákos gubát 26 cm átmérőjű tortaformába adagoljuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük. Amíg megsül, elkészítjük a vanília krémet. A tejet a két tojássárgájával, a vaníliával és a cukorral alaposan kikeverjük, lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Miután a guba megsült, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a lekvárral megkenjük a tetejét. Ha a vanília krém is langyos már, azt is a torta tetejére kenjük, egyenletesen elosztva. A teljesen kihűlt tortát hűtőbe rakjuk, és néhány óra után szépen szeletelhető lesz.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: andi6020, 2014. nov. 26. 07:50
A mákos guba torta, lekvárral elkészítési módja és hozzávalói.