Bevált kocsonyarecept! Van valakinek? Színtiszta, átlátszó, ízletes. Hogyan? (tudásbázis)
..aaaz már mennyiség,ha marad sok,akkor visznek :)))
Én úgy csinálom ,hogy a tiszta mosogatóba beledobálom a hozzávalókat ,amik nálam a következők:
1 csülök,egy-másfél kiló comb,3 köröm ,2 füstölt köröm ,bürke.
Ezeket kicsit áztatom ,jól megmosom,kapirgálom ha szükséges,vagy égetem a szőröket.
Ha készek bele teszem őket egy nagy fazékba ,olyan 10 -12 literes lehet kb,és felengedem vízzel .
Ezt már fel is teszem a tűzre ,amíg pucolok bele egy szál gökeret,2 sárga répát (az íze nem érezhető ,nem is kell bele ,csak díszíteni teszem bele őket).Kb fél kilónyi fokhagmát dobok bele,meg egy vöröset héjastul .
egész bors megy még bele ,és hag szóljon!:))
Sózni is lehet ,de csak óvatosan ,mert a füstöltek bekavarhatnak ,szóval jobb a lekapcsolás előtt végsózni.
Amint totálgázon forrni látszik ,visszaveszem ,belövöm azt az állást,amikor épphogy csak pötyörészik,és úgyhagyom kb 8-9 óráig .
Amikor lekapcsolom ,nagy szűrőkanálal szétszedem ,mint a húslevest tálalás előtt,és hagyom hűlni ,hogy ne égesse el a hús a kezem ,amikor kiosztom.
Én csak a csülköt,és a combot teszem a tálakba,mégpedig úgy ,hogy szálakra szedem őket és evvel boritom be vegyesen az alját,aztán mehet bele még bürke ,és egy egy karika répa.és ezt öntöm tele lével.
Alénél tudni kell ,hogy nagyon zsíros ,ezért avval sem árt várni egy -két órát amíg a zsír feljön a tetejére .Merőkanállal óvatosan "lefölözöm " amennyire csak sok léveszteség nélkül lehet.
Kb 28 tányér jön ki ebből a mennyiségből ....ha sok ,akkor a csülköt ki lehet hagyni a buliból .:))
Zöldség meg tojás nem kell bele. Az már nem igazi kocsonya. Húsleves íze lesz.
Mi még paprikás zsírból szoktunk a tetejére csorgatni egy picit és így nagyon guszta is.
Ja aki csípősen szereti az meg főz bele jó erős paprikát is.
Én így szeretem.:)
hát én nem tudom, de hallottam már ilyet is olyat is, de hogy zöldség meg tojás??
A legfontosabb:
1- az első felfőzős vizet le kell önteni róla! Az koszos, zavaros, habos.
2- második lében gyorsan felforralni, mikor már bugyog, akkor levenni a legkisebb lángra és órákat főzni így lassan.
ez a legfontosabb része.
sok fokhagyma, és bors, só. Fül, láb, ha van bőr. Ez az igazi kocsonya..
addig főzni, ameddig a körömnél le nem válik a csontról a hús/bőr.
Főzés közben nem szabad utána önteni a vizet, mert túl híg lesz és nem dermed meg.
Szerintem a recept attól függ ,hány tányérral szeretnél csinálni.
Ha csak pl 2 személyre (vagy nincs pár ember akit megkínálsz vele,vagy adsz nekik ,akkor neki se állj:)))
Én körmöt és csülköt szokta bele tenni,felöntöm dupla annyi vízzel,mint a hús,nagyon sok fokhagymát,és szemes borsot,sót teszek bele.
Este lefekvés előtt alágyújtok,nagyon pici lángon kora reggel lekapcsolom a gázt,hagyom kicsit ülepedni,óvatosan leöntöm a levét egy tiszta edénybe,a húst,ha kicsit kihűlt kicsontozom,edénykékbe osztom,rászedem a levet és kész!
A hús álljon sóban, páclében.
Fôjön nagyon lassan. Legyen benne húsos,
csontos, bôrös, ne csupán színhús. Fül, köröm, bôr, fejhús, farok. Fûszerek a fôzôlében: vöröshagyma, fokhagyma, egészbors.
Felénk legalabbis így csinálják.
:)))
Ha ide írom, kikapok:)
Füstölt köröm, fül, fokhagyma és addig főzöd lassú tűzön míg a köröm le nem fő a csontjáról. Lehetőleg ne kopasztott disznó körme legyen hanem pörkölt.
Semmi különlegesség ha jót akarsz.
Kinek mi a jó, az relatív:)
Na de segíteni sem tudok:)
bőrös, csontos, füstölt
lassú tüzön
Akik szeretik a savanyú ízt, sok ételt eceteznek.
Szalontüdőt, babfőzeléket, még a sima rántott levest is.
Mondjuk én szeretem jól kimosni a savanyú káposztát, de a család szerint így "ízetlen".
Láttad a jelet a végén, és amit a továbbiakban leírt? Nem rossz szándékkal írta.
Sokan vannak így a pacallal is, pedig az is finom. Én pl. a halakat, tenger gyümölcseit nem szeretem, pedig az is finom biztos.
Köszi a segítségeket!!
Ma megyek veszek hozzá cuccot, megfőzöm.